Jump to content

dug za mirovinsko


anonimno

Preporučene objave

Kao obrtnik imam isti problem kao i Vi. Prvo, postavlja se pitanje osnovice na temelju koje je mirovinsko obračunavalo Vaš dug (1).

 

Na taj dug primjenjuje se zakonska kamata po redovnoj stopi od 15% (2).

 

U slučaju neplaćanja duga, obračunava Vam se zatezna kamata po stopi od 18% godišnje (3).

 

Ono što je najgore, zatezna kamata i/ili redovna kamata se pripisuju glavnici nakon određenog vremenskog roka. Kada im to slučajno kažete, onda se svi oni uporno trude dokazati da to nije tako, međutim i laička matematika pokazuje da ipak dolazi do pripisivanja kamata (4).

 

Ono što biste svakako trebali napraviti jest da uzmete svu dokumentaciju vezanu uz Vaš problem (isplatne liste, RS-obrasci, ID-obrasci, uplatnice, izvatke sa žiro-računa) te odete na MIO kod kojeg se vode Vaši podaci te da ih zamolite za usklađenje. Preporučujem prije odlaska na MIO uzeti nešto za smirenje živaca (samo nemojte čekić ili što slično), nešto za puno strpljenja i nešto za glavobolju. U pravilu se njihovi podaci razlikuju od Vaših. Ako se nikada niste žalili na te obračune, onda su oni vjerojatno i konačni, a možda ipak nešto uspijete i postići kod usklađenja.

 

Puno sreće !

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U slučaju neplaćanja duga, obračunava Vam se zatezna kamata po stopi od 18% godišnje (3).

 

 

GaiusI ovo ti ne stoji. U krivu si. Ako imaš problema s tim stvarima savjetujem ti da se obratiš u neki odvjetnički ured ili u banku koji imaju program za računanje zakonske zatezne kamate, pa tamo provjeri. "Pješice" je doduše te stvari moguće provjeriti ali teško, osim ako nisi dipl.oecc.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda i ne stoji, slažem se. Međutim kada dobijete rješenje od Porezne uprave, klasa... urbroj ... gdje je to točno sve specificarano po iznosima (naime, kada se traži izlistanje po karticama iz kojih je vidljivo kako u stvari rade obračun) i kada odete tamo i kažete im da to nigdje ne stoji, tada dobijete jednostavan odgovor - računalo je obračunalo sve po zakonu.

 

Kada uzmete da ste 2003. godine bili dužni 12500 kn, i kada uzmete god. kam. stopu 15 %, ispada da bi 1. godine (2004) diug trebao biti 12500 + 12500 * 15% = 12500 + 1875 = 14375.

 

2005. = 14375 * 1.15 = 16530

2006 = 16530 * 1.0625 = 17563.

 

Dakle, nikako preko 20000 kn. A kamoli 25000.

 

E sad, ovo je sve bezveze. Prvo, MF nešto drugačije računa, drugo, ovdje je napravljen pripis kamata godinu za godinom. I još niste dobili spomenuti iznos duga.

 

Na MF sam uspio dokazati da programi za obračun kamata rade pripisivanje svaka 3 mjeseca, a nakon cijelog razdoblja obračunatog duga iskazuju glavnicu posebno a kamate posebno.Tko je tu lud ?

 

Informatičari koji su radili programe za AS/400 na MF su dobro upoznati sa problematikom ali svi peru ruke zbog toga što tu ima puno detalja na koje se izvlače.

 

Prvi je taj da je MF preuzelo podatke od RFMIO i HZZO te na temelju tih podataka obračunavaju kamate, po redovnoj kamatnoj stopi od 18 % godišnje.

 

Međutim, podaci od RFMIO i HZZO se u bitnom razlikuju od onih u MF stoga što se u MF zaduženja vode temeljem predanih ID obrazaca, u RFMIO i HZZO se razdužuju temeljem plaćanja RS obrazaca (koji bi u osnovi trebali imati u lipu identične iznose). Nadalje, u RFMIO i HZZO imaju svoje osnovice koje primjenjuju na obračune.

 

Kada rade međusobno usklađenje podataka, obveznik je dužan otići na RFMIO / HZZO i napraviti usklađenje. Ako to nije napravio po pozivu na RFMIO, RFMIO đalje podatke na MF prema svojim evidencijama.

 

Kada uspijete dokazati u ćemu je razlika ... dotle dug ode k vragu.

 

Kada još svemu skupa to sve imate na papiru, s potpisima, pečatima, listama iz računala, obračunima ... i kada shvatite što se mnogim obrtinicima u stvari dogodilo ... ni kamion Plivadona više ne pomaže. MF je apsolutni zakon, oni ne priznaju greške, kada ih priznaju, padaju glave. A svi jako dobro čuvaju svoja mjesta.

 

Na žalost, kada bih Vam zaista htio dokazati da imate pravo ali ipak griješite, onda bih na ovom istom mjestu morao pokazati oko cca 180 stranica različitih materijala, obračuna, lista, iz godine u godinu, od MF, od RFMIO, od HZZO, ID-obrasce, RS-obrasce, uplatnice, izvatke sa z.r., evidentirane iznose na računalu MF, datume ...

te kada u miru sjednete i tražite grešku ... naći ćete je. Ali ne možete ništa. Pogotovo ne sami. Ako netko ne vjeruje, neka proba 2006. napraviti dug na RFMIO i/ili HZZO na 1000 kn. Neka taj dug ne plati 2 godine. Teoretski, ako ste u pravu, dug bi trebao biti 1000 kn + 2 * 18 %, odnosno, 1360 kn. Međutim, dug neće biti 1360 kn, nego 1841,45 kn.

Govorim o fizičkim osobama, obrtnicima, sa dugovima koji datiraju do 31.12.2004. godine.

 

Tokom 2005. godine uočena je greška, ali su kamate ostale. Problem je u tome što bi trebalo pokrenuti spor (ni sam ne znam kakav) u kojima bi se angažirao (ni sam ne znam kakav) stručnjak koji bi dokazao nekoliko stvari :

 

ad 1) da u programima na AS/400 koji su tada bili u pogonu na MF i podružnicama iz tog doba postoji pogrešan dio programerskog koda; kao prvo, ti programi su odavno izmijenjeni i to više teško možete dokazati. Drugo, pitanje je tko uopće (osim samih projektanata i programera) ima pristup svim tim projektima i programskom kodu.

 

ad 2) da je izvršen neosnovan obračun kamate na kamate sa pripisom glavnici (redovnih) kamata svaka 3 mjeseca po stopi od 15 % da bi nakon toga bio obračunat god. kam. obračun po stopi od 18 %.

 

ad 3) da se radi o grešci na određenom uzorku i to samo za određeno razdoblje !

 

Istu grešku obračuna imaju mnogi obrtnici. Neki su jednostavno platili iako im baš nije bilo jasno odakle razlike. Drugi su u dugovima na temelju kojih su pokrenute ovrhe temeljem različite vjerodostojne dokumentacije na temelju kojih je ovrha i napravljena. Treći su se pokušali žaliti, ali nisu postigli ništa jer MF ne priznaje grešku, a svoju vjerodostojnu dokumentaciju temelji na izvadcima iz računala koju onda ovjerava.

 

Ne znam koliko sam Vam uspio približiti činjenicu da se ne radi o jednostavnom problemu. Pojedinac ga ne može riješiti. Da li itko može, ne znam. Samo znam da na temelju vlastitog iskustva mogu reći jedino ovo : da sam prvo završio pravo a onda postao obrtnik, danas bih bio milijarder. I obrnuto : da nisam upisao nikakav fakultet.

 

Savjet svim poduzetnicima i obrtnicima : prvo platite poreze i doprinose, pa nećete imati nikakvih dubioza. Napraviti usklađenja (najbolje svaka 3 mjeseca) i podmiriti razlike. Tek tada možete mirno spavati. Sve ostalo je glavobolja. Prije ili kasnije.

 

Lijepi pozdrav !

 

Sorry zbog šđčćž ... žurim se pa ima kojekakovih zamjena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Raspisao si se bez veze jer te obveze dospijevaju prema mjesečnim obrocima, dakle ne računa se to 15000 x 15% kako navodiš več drugačije. Recimo u 12 mjeseci 12 iznosa dospijeva na 12 različitih datuma pa će tako na kraju godine biti iznos dospjele kamate za siječanj recimo 100 kn, a za prosinac 5 kn. Kužiš.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nikak da naucim ukratko pisat. Bez obzira na Vasu dobru volju, cinjenica da o svemu sto sam se raspisao imam dokumentaciju. Iz koje je to vidljivo. U osnovi ste u pravu. Ali niste bas detaljno procitali odgovor.

 

Osim toga, ne radi se o dugu tokom godine, nego o dugu koji je imao (neko) stanje krajem 2003. godine.

 

Ukoliko u potpunosti primijenite Vas odgovor, zar ne uvidjate da razlika postaje jos veca ? A od kuda ta razlika ? To je ono sto je covjek pitao na pocetku topic-a.

 

Bokic !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U svakom slucaju, hvala, ali ipak ponavljam da sva izlistanja imam iz kojih JE VIDLJIVA GRESKA. Kome cete je dokazati ?

 

I ja moram ici dalje na posao, zelio sam samo covjeku koji je postavio topic reci da mora otici i na RFMIO i na MF, napraviti uskladjenje, jer bez toga ce tesko nesto dalje napraviti (osim sto ce morati platiti dug koji bas i ne stoji). To je bit svega, a o ostalom ... bilo mi je drago popricati. I nemojte zaboraviti da imam cca 180 str. dokaza koje bi lako i srednjoskolac mogao protumaciti i naci greske u obracunu. Nazalost, ne i MF.

 

Ugodan ostatak dana ... zeli Vam GaiusI !

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Iz iskustva ću Vam samo reći o čemu se najvjerojatinije ovdje radi.

1. mirovinsko obračunavalo kamatu na kamatu, što ne smije. odnosno nije znalo da ne smije...

2. neću ulaziti zbog čega je to tako ali jednostavno jest.

3. mirovinsko je vodilo račune ra doprinose do 1.1.2003. godine od kada to vodi porezna uprava koja je od HZMO na dan 1.1.2003 naslijedlila saldo koji je dostavio HZMO i nije ga provjeravala niti je to dužna bila činiti.

 

pošaljite u HZMO "ZAHTJEV za preračun kamate po potraživanjima sukladno Vjerodostojnom tumačenju čl.3. st. 1 Zakona o zateznim kamatama"

 

i napišite.

 

Molim da se izvrši preračun kamate sukladno Vjerodostojnom tumačenju čl.3. st. 1 Zakona o zateznim kamatama (NN 28/96, a koje je objavljeno u NN br. 58/04) po računima obveznika Ime i prezime i JMBG. Molim Vas da me o preračunu kamate i ukupnog iznosa dugovanja obavjestite pismenim otpravkom na adresu te o istom obavjetite nadležnu ispostavu Porezne uprave (napišite gdje spadate...).

 

O tome da ste predali zahtjev za preračun kamate obavijestite i poreznu upravu gdje spadate da vam ne bi sjeli s ovrhom, a ako su već pokrenuli ovrhu onda to javite pa ću vam reći što i kako dalje...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija