Jump to content

neredovito plačanje alimentacuje


masterbizz

Preporučene objave

Poštovanje!Bio sam povremeno gost ovog korisnog foruma,ali po prvi puta sam se prijavio jer trebam konkretnu pomoć u vidu savjeta.Naime ja sam otac 3 djevojčice(12,10 i 6 god),konkretno 2 iz prvog braka,a jedna iz sadašnje veze sa nevjenčanom suprugom.Djeca iz prvog braka povjerena su majci na skrb,a meni je određena alimentacija od 1300 kn,s tim da viđam djecu svaki vikend.Zbog nedostatka posla,u zadnje vrijeme neredovito plačam alimentaciju,što je uzrokovalo tužbom bivše supruge i sudskom odlukom o uvjetnoj kazni 10 mj.zatvora na 3 godine.Kroz razne načine pokušavam što više pridonositi uzdržavanje za svoju djecu,ali i dalje su moji prihodi neredoviti i povremeni.Također mi je supruga nezaposlena,a živimo zajedno u kućanstvu vlasništva moje majke koja ima obiteljsku mirovinu naslijeđenu od mog pokojnog oca.Ja sam prijavljen na zavodu za zapošljavanje u Samoboru.Toliko o mom soc.statusu.

Bivša supruga također je nezaposlena,te se ponovno udala i u novom braku ima još dvoje djece,a suprug joj je zaposlen kao policajac.

U zadnjih nekoliko mjeseci mlađa kćer iz prvog braka,koja ima 10 god počela mi je govoriti da želi živjeti kod mene,a ne više kod majke,jer se bolje osjeća kod mene,kaže da se njena mama i njen suprug često svađaju,da je zapostavljena,da je često tuku i sl.

Situacija je kulminirala prije otprilike mjesec dana,kad je djevojčica(ta koje želi biti kod mene)odbila otići u školu,istovremeno prijetivši majci da će se baciti s balkona kuće,ako joj majka ne obeća da će dozvoliti da može živjeti kod mene i od mene ići u školu,a majku vidjati preko vikenda,baš kao što sada viđa mene(udaljenost između mjesta prebivališta njene majke i mene je mala,oko 2 km).

U tom trenutku suprug moje bivše supruge nazvao me na mobitel i pozvao u svoju kuću na razgovor,pri čemu smo se dogovorili da ako zaista želi djevojčica živjeti kod mene,da oni nemaju ništa protiv,s tim da završi tekuću školsku godinu kod majke,a novu započne kod mene.

No prošli tjedan,bez ikakve obavijesti otišli su s curicom kod psihologice Centra za s.skrb Samobor,V.Majstorović,na razgovor,i pri prošlom susretu sa kćeri saznao sam da je dotična psihologica rekla mojoj kćeri nakon što joj je djevojčica rekla u prisustvu majke i njenog supruga,da želi od sada živjeti kod mene,da ona neće dozvoliti njoj da živi kod mene skroz do njene 18.godine,jer ja neredovito plačam alimentaciju.Moje je pitanje ima li veze neredovito plačanje alimentacije,kao i navedena sudska uvjetna kazna sa promjenom odluke o skrbništvu i ima li uopće smisla da zatražim sudskim putem skrb nad kćerkom,koja me svaki puta pita kad će moći sretno živjeti kod mene,s obzirom da je spomenuta soc.radnica već izjavila da ona to neće dozvoliti,i da li se želja 10-godišnje djevojčice o tome gdje bi htjela živjeti uopće uzima u obzir.Napominjem da se ista soc radnica u nekoliko navrata svojim ponašanjem (imam izjave od nekoliko ljudi iz Samobora)pokazala vrlo površnom i pristranom,za što imam i napismeno argumente,ali ne znam koliko to sada ima veze sa slučajem,pa neću puno dužiti.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Tata i kćer

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Alimentacija sa susretima i druženjem ili promjenom odluke o povjeravanju djeteta nema nikakve veze, niti se smije jedno s drugim uvjetovati.

 

"da je često tuku i sl."

 

Ovo ako je istina morate odmah pismenim putem prijaviti.

 

I volja vrlo malog djeteta može se na adekvatan način ispitati. To je stav Europskog suda za ljudska prava, a o tome govori i Europska konvencija o ostvarivanju dječjih pravae Hrvatski sabor donio Zakon u siječnju 2010. godine kojom se ona potvrđuje. Na žalost u većini naših Centara za socijalnu skrb i na većini naših sudova ona se ne primjenjuje, prije svega, zbog neznanja. Kod nas je nekakva praksa da se dijete dobi 12 godina pita za mišljenje.

 

U vašem slučaju savjetujem vam da inzistirate na provođenju Europske konvencije o ostvarivanju dječjih prava, vaša curica mora biti odlučna u svojim zahtjevima, a vi spremni na iscrpljujuću borbu za zaštitu prava svoje djece.

 

Psihologinju koja govori onakve gluposti prijavite resornom Ministarstvu, naravno sve pismenim putem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija