Jump to content

nasljednicima tužba za utvrđivanje bračne stečevine


robi65

Preporučene objave

Poštovani , nakon smrti moga oca ,provedena je ostavinska rasprava ,na kojoj smo bili pozvani ,ja , moja sestra, i pokojnikova supruga .Tijekom ostavinskog postupka njegova supruga nije podnijela prijedlog za utvrđivanje bračne stečevine,te je javni bilježnik donio riješenje o naslijeđivanju,kojim se njegovim naslijednicima proglašavaju temeljem zakona ,:supruga pokojnika u 1/3 dijela,moja sestra u 1/3 dijela,i ja također u 1/3 dijela.Nakon nekoliko dana u dozvoljenom roku pokojnikova supruga je putem svoga odvjetnika podnijela prigovor , uz ostalo navodi da je javni bilježnik propustio utvrditi postojanje bračne stečevine.Nakon nekoliko mjeseci dobijam sa Opčinskog građanskog suda riješenje kojim se odbija prigovor kao neosnova, te se održava na snzi prvobitno riješenje o naslijeđivanju.Nakon toga dotična gospođa koristi pravni lijek te ulaže žalbu na Županijski sud.Prolazi još nekoliko mjeseci i ja dobijam riješenje sa Županijskog suda u kojem se također odbija kao neosnovana žalba zakonske naslijednice (pokojnikove supruge),kao neosnovana i potvrđuje se riješenje Opčinskog građanskog suda.U riješenju Županijskog suda ,na kraju ,međutim piše :(Uz navedeno svoje eventualno pravo s osnova bračne tečevine žaliteljica može ostvarivati u posebnoj građanskoj parnici, jer donošenjem riješenja o naslijeđivanju ona u tom svom pravu nije prekludirana.)Mislim da prekludirana znači ograničena, no nisam siguran.Nekoliko tjedana nakon toga telefonski me kontaktira novi odvjetnik pokojnikove supruge,koji me želi obavijestiti da ga je Odvjetnička komora odredila da ju zastupa kao -socijalno ugroženu osobu-(pro bono),kaže da če je zastupati u Tužbi za utvrđivanje bračne stečevine, ali da je htio se vidjeti sa mnom,jer smatra da bi se možda mogao postiči nekakav dogovor , te da se moja sestra(sa kojom ne kontaktiram) več nešto dogovorila sa pokojnikovom suprugom,i ako želim da mogu možda i ja pokušati dogovoriti se prije nego on krene sa Tužbom za utvrđivanje bračne stečevine !? Molim Vas ako mi možete objasniti , na koji če način postupak teči, to jest što i kako če i koga tužiti, koga bi sve trebala tužiti i temeljem čega, nisam pametan što mi je najlogičnije činiti, dali uči u tu eventualnu parnicu, ili pričekati tužbu , pa se onda žaliti, što bi u stvari ona mogla najviše dobiti tom tužbom, i postoji li mogučnost da ona izgubi parnicu ako ipak krenem u parničenje? Kakve su mi šanse uopče da ulazim u parničenje , jer u biti ona je bila u braku sa mojim pokojnim ocem od 1988. godine, a imovina je ukupne vrijednosti oko 500 000 kuna, (pokretnine -stan i vikendica)Malo sam konfuzan ,ako netko može pomoči savjetom ,unaprijed se zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tužbom za utvrđivanje bračne stečevine !? Molim Vas ako mi možete objasniti , na koji če način postupak teči, to jest što i kako če i koga tužiti, koga bi sve trebala tužiti i temeljem čega, nisam pametan što mi je najlogičnije činiti, dali uči u tu eventualnu parnicu, ili pričekati tužbu , pa se onda žaliti, što bi u stvari ona mogla najviše dobiti tom tužbom, i postoji li mogučnost da ona izgubi parnicu ako ipak krenem u parničenje? Kakve su mi šanse uopče da ulazim u parničenje , jer u biti ona je bila u braku sa mojim pokojnim ocem od 1988. godine, a imovina je ukupne vrijednosti oko 500 000 kuna, (pokretnine -stan i vikendica)

 

Niste napisali najvažnije - je li spomenuta imovina - stan, vikendica,- uistinu stečena radom za trajanja braka vašeg oca s pomajkom, ili je bar dio te imovine otac imao prije tog braka, ili je imao druga sredstva koja je uložio u stan i vikendicu. Što je bilo sa imovinom vaše majke?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, moj otac i moja majka bili su u braku od 1965. do 1977. godine, kada su se rastali a otac nije tražio ništa , sve je ostavio majci, pošto smo i ja i sestra ostali sa majkom, a on je počeo , rekli bismo iz početka.On je 1982. godine upoznao dotičnu gospođu , sa kojom je 1988. i stupio u brak.Stan je kupljen 1998. godine, a vikendica je sagrađena na građevinskom zemljištu koje je pokojni otac naslijedio, temeljem pravomočnog rješenja o naslijeđivanju još nakon smrti svoga oca, to jest, moga djeda.Znači zemljište je naslijedstvo , pa prema tome smatram da nebi trebalo biti priznato kao bračna stečevina.Međutim sada nisam više siguran ni u što, teško se snalazim u ovoj situaciji, nemogu nigdje nači, nekakav opis slične situacije u sudskoj praksi, kako bih mogao biti upoznat sa svim mogučnostima , i kako bih znao pravilno postupiti, ne oštetivši previše ni sebe niti druge, i kako bi se stvar mogla što prije i u nekom razumnom roku završiti.Još jednom zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija