Jump to content

Poslovno uvjetovani otkaz ugovora o radu


sasko

Preporučene objave

Pozdrav,

 

treba jedan savjet vezano uz poslovno uvjetovani otkaz ugovora o radu i isplatu otpremnine. Naime poslodavac mi je nagovjestio prestanak radnog odnosa sa 01.06.2012. početkom 05. mjeseca. Nije mi uručio nikakav otkaz (jer smo mi kao dobri svi u firmi :-)).

Danas dolazim po papire i između ostalog konačno dobivam odluku o otkazu koja je antidatirana (ne namjeravam inzistirati na odrađivanju otkaznog roka) i u kojem nema iznosa otpremnine (radio sam u firmi preko 3 godine).

 

E sad me malo muči pošto je odluka o otkazu antidatirana mjesec i pol unatrag, a u uputi o zaštiti prava piše da imam to pravo zatražiti u roku od 15 dana od dana primitka odluke(pozivaju se na članak 133 stavak 1. koji mi nema nikakve veze ali OK) interesira me da li mi mogu osporiti isplatu otpremine pošto u odluci nema iznosa?

Evo i fotke u prilogu...

 

Saša

 

 

 

 

otkaz.th.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Evo dok Vam pravnici ne odgovore detaljno - mogu ja amaterski pošto moja supruga ima isti slučaj i već su mi tu dosta pomogli.

 

Znači pravo na otpremninu imate jer radite više od 2 godine neprekidno i jer je poslovno uvjetovani otkaz (niste vi dali otkaz i niste napravili neke prekršaje pa zato dobili otkaz).

 

Poslodavac MORA dati obračun otpremnine i taj obračun vrijedi kao ovršna isprava. Ako Vam neda obračun obratite se inspektoratu i oni će djelovati (sve je jasno napisano u članaku 7 PRAVILNIK O SADRŽAJU OBRAČUNA PLAĆE, NAKNADE PLAĆE ILI OTPREMNINE).

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2011_03_37_863.html

 

Evo - o rokovima i detaljima će pravnici.

 

Sretno!

 

NADOPUNA.

Evo što sam našao još u tom članku 133 koji Vam navode. I ako ne reagirate u 15 dana ne gubite prava... no neka pravnici to protumaće:

(6) Propust radnika da zahtijeva naknadu štete ili drugo novčano potraživanje iz radnog odnosa, u rokovima iz stavka 1., 2. i 5. ovoga članka, ne može imati za posljedicu gubitak prava na ta potraživanja.

 

Ovo je iz starog zakona, toga nema u novom. U novom ima samo Zastara potraživanja iz radnog odnosa

 

Članak 135.

 

Ako ovim ili drugim zakonom nije drukčije određeno, potraživanje iz radnog odnosa zastarijeva za tri godine.

uređeno: od abusaef
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravnica0, polako, polako... Odluka nikako nije dvostranoobvezujući ugovor, jer je odluka a ne ugovor i kao takva je jednostran čin poslodavca. Radnik potpisuje primitak a ne suglasnost.

 

Isplatu otpremnine možete tražiti jer se za isplatu novč.potraživanja iz radnog odnosa nije prije potrebno obraćati poslodavcu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako nije potpisao primitak isti dan su je poslali preporučenom poštom i stvar riješena. Ako ne prima poštu izvjesit će je na oglasnoj ploči i stvar riješena, tako da nema koristi od nepotpisivanja - još je gore da ne potpiše jer kako će znati kako rokovi teku ako mu npr. dostave putem oglasne ploče?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa da, onda se vidi dan kad je poslana a kada mu je zapravo ugovor istekao i od toga dana ima bi pravo prigovora poslodavcu, jelda?Čovjeku je bitan datum, jer je očito da je njemu istekao rok za prigovor na takvu odluku, citiram:"E sad me malo muči pošto je odluka o otkazu antidatirana mjesec i pol unatrag, a u uputi o zaštiti prava piše da imam to pravo zatražiti u roku od 15 dana od dana primitka odluke....", dakle da su stavili na oglasnu ploču, morao bi biti datum kada su je stavili, poštom preporučeno također stoji datum kada je primljeno....Ako je propušten rok za prigovor smatra se da radnik nema prigovora na cijelu odluku o otkazu pa tako ni na stavku o otpremnini, a kako će to onda naknadno utuživati?Molim vas objasnite mi,ako vam nije problem.Ja isto pokušavam pomoći, ali očito sam na krivom putu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radnik uvijek potpisuje primitak odluke. Dakle, ako mu poslodavac uruči odluku, radnik napiše "primio dana ..... - Pero Perić" i od toga dana mu teče rok za zzp. Ako je ne potpiše šalje se poštom-dakle, ne dobija se ništa odbijanjem potpisivanja-to sam isticala.

 

Inače.za materijalna potraživanja iz radnog odnosa nije potrebno ulagati prethodno zzp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno burn kaže, i ako je potisana antidatirana odluka, te se gubi pravo na podnošenja zzp-a, radnik ima pravo putem suda potraživati otpremninu, bez obzira što nije uložen zzp.

 

Nego to sa antidatiranjem od mjesec dana ranije može i utjecati na visinu otpremnine (možda baš neostaje taj mjesec za punu godinu radnog staža) i otkaznog roka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija