Jump to content

Hipoteka na nekretninu - dražba


ratkec

Preporučene objave

Jamac sam na hipotekarnom kreditu koji se nije plaćao od 1 rate. Hipotekarni kredit je dignut 2003 godine na iznos od 60.000 €. Kako sam radio i živio u inozemstvu, a Dužnik je neredovito plaćao svoje obaveze, Splitska banka nikad nije aktivirla prodaju nekretnine do 2012. kada je pokrenut proces prodaje. Osim dužnika postojimo 2 jamca s time da nam nikad nije aktivirana zapljena plaće (ja u inozemstvu drugi jamac opterećen kreditima) i mi smo po tome mislili da je to u redu. Kako je dug prema banci izuzetno «naraso» tako isti prelazi preko 80.000 €, a banka je pokrenula putem javnog bilježnika prodaju stana i dobio sam informaicju da će isti ići na dražbu do kraja godine, te da će banka namiriti dio kredita putem prodaje dražbom, ali neće pokriti sav trošak duga, te će ovrhom meni kao jamcu uzeti moje pokretnine i nekretninei moja primanja. Da li postoji neka zakonska regulativa ili slićno da zaštitim svoju imovinu, te da li netko ima neki pravni savjet kako i što napraviti dalje.

Drugi jamac misli da je kredit zatvoren jer mu ne stižu opomene od 2008 godine.

 

Sam dužnik (moj bivši najbolji prijatelj) u ovom trenutku tvrdi i misli da je dug njega prema banci vjerojatno oko 65000 € (znatno manje), te da su mu u banci rekli da nema smisla plaćat rate (te je iste prestao plaćat 2010 g). Ili ne govori istinu ili je totalni (kako da lijepo kažem) nespretnjaković....

 

Ono što je mene strah da će se desiti je: banka će prodati stan da zatvori dio duga, a ja kao jamac ću naknadno ovrhom ostati bez svoje nekretnine.

 

Za svaku pomoć ću biti izuzetno zahvalan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 2 mjeseci kasnije...

Na žalost s bankom se ništa nije uspjelo dogvoriti niti su spremni na isto i odlućili su i pokrenuli prodaju stana putem javnog bilježnika, te sam i dobio poziv na javnu dražbu.

 

Da li mi netko u PM može poslati kojem da se odvjetniku obratim. Nakon dražbe ostat će ogorman dug koji će se pokušat naplatiti ovrhom. Ja na svoje ime nemam ništa osim plaće, ali me ujedno zanima ako mi netko može dat odgovor:

 

* da li se dug koji ima solidarni sudužnik nasljeđuje te da li sam tim potpisom uništio budućnost svojem djetetu ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

djeca kao nasljednici ne odgovartaju za dug ostavitelja ako je dug zbog jamstva za kredit.

dug po jamstvu za kredit je osobni dug za koji nasljednici ne odgovaraju.

dug je od 2000. godine

nastupila je zastara potraživanja

ako pokrenu sudski spor radi naplate ostatka duga obvezno se pozovite na zastaru.

sud ne pazi na zastaru po službenoj dužnosti.

 

kredit osiguran hipotekom i unatoč zastari moguče je naplatiti dio kredita poodajom stana.

 

u svakom slučaju kamate su u zastari i njih se nemože naplatiti prodajom nekretnine.

ali kreditni dužnik se mora pozvati na zastaru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovoru. Kredit je podignut 2003. godine, pa je dug od tada. Da li i to ulazi u zastaru, tj, koliko godina je potrebno da počne zastara ?

 

Također sam pregledavajući i vršeći dubinsku analizu primjetio da je kredit otkazan od strane banke u 2008 godini i poslali su mi obavijest o stanju duga od preko 66.000 €. 2 godine kasnije 2010 poslali su mi opomenu sa stanjem duga 3.300 € tj. ponovno su aktivirali kredit u dogovru s duznikom, te ga nakon toga nikad nisu ponovno otkazali, a zateznu kamatu racunaju od 2008 godine, iako je očigledno da je kredit opet bio vazeci 2 godine kasnije.

 

da li se p oovm pitanju nešto može raditi ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Stan ide uskoro na licitaciju, ali da li je javni biljeznik preko kojeg ide licitacija trebao napraviti prije poziva na licitaciju neku vrstu Rjesenja o ovrsi ? ja takav dokument nisam nikad primio. Meni je jedino doslo poziv na licitaciju...

Cuo sam da u tom rjesenju pise u biti od koga se potrazuje isplata duga nakon licitacije.

Pravna sluzba banke mi govori da nakon licitacije ostaje dug po kojem cu i ja iako taj dug ne priznajem i nisam im zelio rec da ga priznajem, da cu ga morati platiti jer sam solidarni jamac - suduznik i potpisao sam ugovor o kreditu gdje u jednoj stavci pise da suduznici sudjeluju u ukupnoj otplati ukupnog duga sa svim kamatama i zateznim kamatama i da garantiraju sa svojim nekretnima, pokretninama, te svim primanjima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija