Jump to content

Vjerodostojnost supervještaćenja medicinskog fakulteta ?


Mihek

Preporučene objave

Nakon 2 vještaćenja od str. dvoje različitih vještaka, određeno je supervještaćenje medicinskog fakulteta u zagrebu koji je dao svoje mišljenje. Tko je sljedeća instanca koja može meritorno vještaćiti nakon fakulteta i eventualno iznjeti korektivu koju bi sud trebao uvažiti.

 

Jeli moguće da stranka sasvim neargumantirano ospori supervještaćenje medicinskog fakulteta i predloži novo 4. vještaćenje te sud to prihvati i odredi suludo 4. vještaćenje od str. "običnog" ovlaštenog vještaka koji bi trebao biti korektiv eminentnom supervještaćenju i koji je "igrom slučaja iz okoline iz kojeg su i sudac i stranka koja je to predložila " ( dr. riječima svi iz jednog mjesta ) .

 

Konkretno pitanje glasi, u sudskoj praksi koja je institucija dovoljno eminentna da meritorno vještaći nakon medicinskog fakulteta i jeli to igdje propisamo ili je postavljeno slobodnoj sudačkoj volji ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Postoji Pravilnik o radu sudskih vještaka.Pravilnik daje odgovore na mnoga pitanja.

U sudkom postupku važno je da sudac rješenjem imenovao vještaka s liste stalnih sudskih vještaka.Da istome nije istekao mandat .Ako se nalazi vještaka bitno razlikuju tada je potrebno odrediti novo vještačenje.Ako se u spisu nalazi i nalaz vještaka kojeg je neka od stranaka sama angažirala ,tada će sudac tog vještaka pozvati da se očituje o predmetu vještačenja u svojstvu svjedoka.

Ako postoji sumnja u pristranost vještaka i suca,ako postoji sumnja u sukob interesa tada se takvi problemi rješavaju institutom izuzeća.

Moguće je vještačenje povjeriti i inozemnim medicinskim stručnjacima,ako se time može postići svrha i ekonomičnost postupka,ali sud po službenoj dužnosti spriječava zloupotrebu prava stranaka.

U zemljama u kojima nema demokracije nema ni slobodne sudačke volje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za "ude" Pravilnik o stalnim sudskim vještacima nimalo ne tretira tematiku koja bi imala veze s mojim pitanjem već uglavnom govori o procesno ustrojbenim pitanjima obnašanja vještačkog zvanja, a od nekolio zakona ( npr Zakon o sudovima, Ustavni zakon o ustavnom sudu, Zakon o državnom sudbenom vijeću i ZPP ) o vještaćenjima najviše govori ZPP i u tom smislu govori o mogućnosti saslušanja, izuzeća i sl. međutim taksativno ne propisuje dali se nalaz pojedinog vještaka vrednuje više ili manje od nalaza nadvještaćenja ustanove npr. Medicinskog fakulteta u zagrebu ( koji je tim u konkretnom slučaju bio sastavljan od tri vještaka i koja je vještaćenje koštalo tri puta više od "običnog" vještaćenja pojedinca ). U nedoumici sam kontaktiro Medicinski fakultet, Udrugu experata i vještaka i društvo stalnih sudskih vještaka i svi su mi redoma u usmenom razgovoru potvrdili kako bi nadvještaćeneje medicinskog fakulteta kao najeminentnije institucije trebalo biti zadnje i najmeritornije za sud, međutim naravno ne žele pismeno komentirati konkretni parnični postupak. Sve u svemu uza sav trud da budem objektivan, u ovoj konkretnoj situaciji stavri jako smrde jer se olako odbacuju nalazi najeminentnijih ustanova i uporno dozvoljavaju sumnjive dokazne radnje isključivo na teritoriju s kojega su kako rekoh i sudac i rotivna stranka a sad bi trebao biti i vještak. Zankovito je i to kako su svi ostali dokazi koji su provedeni na izvanjskom i nepristranom području bili apsolutno u moju korist i kako sam nedvojbeno stranka jača u pravu međutim i nako šest godina u I.- st- lokalni sudac lokalnoj stranci omogućuje izvođenje daljnjih dokaza na okolnosti koje su odavno i dovoljno meritorno dokazane. Molim vas konkretno znate li ( spomenuli ste ih u Vašem postu ) koja su to inozemne medicinske institucije ili pojedinci koji mogu dati nalaz i mišljenje "iznad" Fakulteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

Putem međunarodne pravne pomoći,na temelju međunarodnih ugovora moguće je doći do drugog mišljenja.U Švedskoj recimo našu dokumentaciju ne gledaju ,već profesor iz određenog područja sam organizira određene preglede i na temelju toga daje mišljenje .

Postoje medicinska vještačenja radi utvrđivanja radne sposobnosti i stupnja invaliditeta ,a radi dobivanja invalidske mirovine . Pobliže informacije mogli bi dobiti u MVP u Zagrebu , nekoj ambasadi, i MIO .

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem, ovdje je riječ o vještaćenju na okolnost sposobnosti prosuđivanja pok. ostaviteljice u trenutku sastava oporuke.( ono žena umrla sama kao pas i za nju za života nitko nije pitao a kad su čuli da je "otegnula papke" pojavili se "brižni " rođaci koju je nisu ni poznavali i odjednom je toliko dobro poznaju da znaju kako je " stara prolupala baš kad je vlastoručno eto pronevjerila i dala imovinu ženi koja se o njoj brinula" do smrti i čak je sahranila u svojoj obiteljskoj grobnici . Mislim da ti se život zgadi dokle ide ljudska pohlepa ). Pokušat ću od mvp, svaka konkretna informacija koju biste mi dali bila bi mi od velike pomoći, zahvaljujem još jedno. pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija