Jump to content

Otkup isplatom suvlasnika nekretnine


laka029

Preporučene objave

Pokušat ću ukratko objasnit te molim pomoć i odgovor,

oporućno sam nasljedila 1/2 kuće i 1/2 parcele na kojoj se ta kuća nalazi,na drugoj polovici su 6 vlasnika u različitim udjelima.Svi su pa i ja izvanknjižni vlasnici pošto se niko nije knjižio već dvije generacije (posljednjih 40 god.)Vlasnici druge polovice zemlj.i kuće voljni su mi prodati svoje udjele po fer cijeni i tu nema problema pa me zanima sljedeće.

1.Mogu li sa njima sastavit klasićni "kupoprodajni ugovor" isplatit im dogovoreni iznos ili

ići na "razvrgnuće suvlasničke zajednice"

2.kakve moguće posljedice ima kupovina izvanknjižnog vlasništva?

unaprijed hvala na pomoći i odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

 

Kako stvari stoje u katastru i u gruntovnici ? Jeste svi posjednici i koristite tu nekretninu?

 

1.

Vi možete kupiti izvanknjižno vlasništvo i sklopiti klasični ugovor te ga ovjeriti kod javnog bilježnika.Tim ugovorom se nećete moći uknjižiti u zemljišnim knjigama,a postoji

opasnost da je taj dio već prodan ,poklonjen nekom drugom.Tu se krije rizik.

Nakon kupoprodaje nekretnine da bi se mogli uknjižiti trebate odmah ustati tužbom za utvrđenje prava vlasništva i istovremeno potrebno je uložiti zahtjev za zabilježbu spora .

Tužbom za utvrđenje prava vlasništva utužuju se sve osobe upisane u vlasničkom listu.

Morate navesti točne adrese za sve , a za umrle osobe potrebno je utužiti nasljednike .

U tužbi moraju biti navedeni točni udjeli iz vlasničkog lista .

Tužbu Vam mora sastaviti pravno educirana osoba .

Što se tiče cijene naznačene u ugovoru ,porezna uprava ima svoju tabelu tržišne vrijednosti nekretnina na tom području ,te ako je u ugovoru naznačena cijena niža od one u tabeli tada će za izračun poreza biti uzeta vrijednost iz tabele PU.

2. Ako imate povjerenja u prodavatelje ,ako su prodavatelji registrirani kao posjednici u katastru ,ako je taj posjed nasljeđivanjem prelazio na nasljednike i postoje dokazi za to npr. rješenja o nasljeđivanju tada bi trebalo biti sve u redu.

Vi trebate uzeti povijesni izvadak iz zemljišnih knjiga ,običan izvadak iz ZK ,te izvadak iz katastra,kupoprodajne ugovore(ovjerene ),te trebate se uputiti odvjetniku da Vam sastavi tužbu.

U tužbi treba obavezno naznačiti točne adrese tuženika,i zahtjev da se donese presuda

radi ogluhe ako postoje uvjeti za to.

U takvim postupcima čak ako angažirate odvjetnika nije na odmet da budete aktivni,da se informirate da li su svi tuženi primili tužbu ,da tražite donošenje djelomične presude za one tužene koji nisu dali odgovor na tužbu .Po pravomoćnosti te djelomične presude moći ćete se uknjižiti u ZK na pravomoćno presuđenom dijelu.

Pozdrav!

uređeno: od ude
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem se ude na iscrpnom i profesionalnom odgovoru željela bi odgovorit na Vaše upite glede katastra i gruntovnice te još malo pojasnit slućaj.

1.U katastru i gruntovnici muž moje pok.tete je jedini vlasnik i posjednik, sve se vodi na njemu 1/1 od 1955 do današnjeg dana a jedini korisnik je bila od 1980 do 2011 moja pok. teta.

Nakon njegove smrti 1980 i rješenja o nasljeđivanju u kojem stoji da udovica dobiva ½

nekretnine a drugu polovicu njegova braća u jednakim udjelima tj svaki po 1/8.pošto je umro bez oporuke i nije imao djece.1982 sklopljena je nagodba da udovica(teta)uživa i koristi cijelu nekretninu dok je živa a nakon njene smrti oni slobodno ulaze u posjed.Nakon razgovora sa njima nije bilo problema oni su voljni za fer cijenu prodati svoje udjele meni tako da sam u fazi prikupljanja papira od njih pošto želim to napokon srediti . I gle čuda kod trojice koji su mi dali rješenja od svojih pok.djedova i očeva nema ni traga od ove nekretnine tj. ni broja čestice i imena,jednostavno se ne navodi što znači od rješenja o nasljeđ. mog pok. tetka 1980 na dalje se nigdje ne navodi ta nekretnina ni 1982(umro brat moga tetka( Ante) 1985 (umro sin Antin)2002(umro drugi sin Antin) znači 3 ostavinske rasprave i 3 rješenja o nasljeđivanju u kojima se ova moja nekretnina uopće ne spominje i ne navodi?baš me zanima kad dobijem na uvid papire od ostale trojice suvlasnika?Moram priznati da sam sve bliže odluci da otkupim njihove udjele pa onda polako podignuti tužbu za dokazivanje prava vlasništva jer ovako kao da lovim duhove ili ude ima bolji savjet

U nadi skorog odgovora unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija