Jump to content

Rok za obavljanje tehničkog pregleda


uhhmee

Preporučene objave

Da napomenem, policajac je bio jako korektan, izašao mi je u susret i izdao samo opomenu. Ali bez obzira, pokušao sam se malo informirati pa sam došao do zanimljive informacije.

 

Dakle, bio sam na putu, prometna važi do 20.06.2012., zaustavljen sam 21.06.2012. Osiguranje sam produžio i imao sam sa sobom važeću policu osiguranja. Policajac mi je objasnio da sam bio dužan obaviti tehnički pregled zaključno sa datumom koji je istaknut na prometnoj dozvoli (napomenuo je da je to prema novom zakonu) te da je kazna 700kn.

 

Na stranicama mup.hr (http://www.mup.hr/1161.aspx) sam pronašao slijedeće:

 

6. U kojem se roku treba obaviti redovan tehnički pregled vozila?

 

Vlasnici vozila dužni su vozilo podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu tijekom mjeseca u kojem ističe rok od 24 mjeseca od prvog tehničkog pregleda i registracije vozila, a nakon toga tijekom svakog 12. mjeseca od posljednjeg redovnog tehničkog pregleda.

 

Dakle, da li sam bio u prekršaju ili imam vremena do kraja mjeseca za obavljanje tehničkog pregleda?

Hvala.

 

Edit: zaboravio sam napomenuti da se to dogodilo prilikom pokušaja prelaska granice HR. Ujedno mi je i zabranjen prelazak granice, tj. vraćen sam u HR (da li sam imao pravo preći granicu?).

uređeno: od uhhmee
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rupa u provedbi zakona.

 

Tehnički vrijedi do kraja mjeseca, osiguranje do 30 dana nakon isteka, a stanice za tehnički pregled koriste šutnju policije i na neispravan način označavaju istek prometne dozvole s datumom isteka police osiguranja ili zadnjim danom u mjesecu ako je tehnički pregled obavljen u mjesecu prije isteka police osiguranja.

 

Stanice za tehnički pregled vozila jedino ispravno označavaju kartone tehničke ispravnosti lakih prikolica, koristeći svu pozitivnu zakonsku regulativu.

 

Za izgovor takvog postupanja koriste odobrenje MUP-a iz 1998. godine da u prometnim dozvolama upisuju datume, a ne kraj mjeseca s ciljem ravnomjernijeg dolaska vozila u stanice za tehnički pregled iako je tadašnji zakon propisivao drugačije.

 

Centar za vozila Hrvatske 2001. godine obavještava stanice za tehnički pregled vozila da prometne dozvole vrjede do kraja mjeseca, a ne do datuma.

 

MUP nikad o tome nije obavjestio vlastite službenike.

 

ZSPC iz 2004. godine u čl. 256. propisuje obvezu obavljanja tehničkog pregleda tijekom mjeseca, ne od datuma.

 

ZSPC iz 2008. godine opet u čl. 256. propisuje obvezu obavljanja tehničkog pregleda tijekom mjeseca, ne od datuma, dakle nepromjenjeno.

 

Ušli ste u nekakav među prostor između zakona i provedbe zakona, između MUP-a kao tijela vlasti i Centra za vozila Hrvatske kao privatne institucije koja kao takva evo godinama balansira u samom vrhu.

 

Imali ste sreće što ste naletili na razumnog policajca koji vas je tim upozorenjem ipak pravomoćno kaznio, profesionalno je odradio svoj posao i logično postupio sasvim protivno zakonu, ali time baš nitko nije oštećen.

 

Za kraj nakon ovog opširnog objašnjenja mogu samo zaključiti da vam u ovim i ovakvim okolnostima - uopće ne mogu pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija