Jump to content

anex ugovora o radu : Ugovorna zabrana natjecanja kod drugog poslodavca


Dino1981

Preporučene objave

Poštovani,

u dobuni ugovora o radu na neodređeno poslodavac traži da potpišemo klauzulu o zabrani natjecanja, tj. nakon eventualnog prestanka radnog odnosa, radnik se ne smije zaposliti kod drugog poslodavca koji je na tržišnom natjecanju s poslodavcem te isto tako na svoj račun ili račun treće osobe sklapati poslove kojima se natječe s poslodavcem u roku od 2 godine. U slučaju da se prekrši ova klauzula radnik se obvezuje platiti poslodavcu x bruto plaća u roku od 8 dana...

 

Budući da je riječ o specifičnoj branši gdje sam duži niz godina, interesira me jel takva "zabrana zapošljavanja" u skladu s ustavom, zakonom?

 

Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U skladu je s zakonom, a ustav ajmo ostavti na miru božjem.

 

Poslodavac i radnik mogu ugovoriti da se određeno vrijeme nakon prestanka ugovora o radu, radnik ne smije zaposliti kod druge osobe koja je u tržišnom natjecanju s poslodavcem te da ne smije za svoj račun ili za račun treće osobe sklapati poslove kojima se natječe s poslodavcem (ugovorna zabrana natjecanja). Ugovor, ne smije se zaključiti za razdoblje duže od dvije godine od dana prestanka radnog odnosa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svojevremeno sam se i ja time bavio budući da imam istu klauzulu. Tada je bilo, čini mi se, u ZOR-u, da ti za taj period bivši poslodavac mora isplaćivati plaću, ali ona je mogla biti 50% one koju sada primaš kod tog istog poslodavca. Nije bajno. Ne znam da li se nešto u međuvremenu promjenilo. Pogledaj malo aktualnu verziju Zakona o radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija