Jump to content

Zamjena osobe na ostavinskoj raspravi


deakos

Preporučene objave

Poštovani, 2008.god. održana je ostavinska rasprava nakon smrti osobe koja ima isto ime i prezime kao i moje djevojačko.Čestice koje su glasile na moje djevojačko prezime upisane su u vlasništvo sina od navedene osobe. Jedino je upisan moj kućni broj. Greška je napravljena od strane gruntovnice i katastra koji su javnom bilježniku slali podatke, odnosno vlasničke i posjedovne listove. Molim da mi pomognete kako to riješiti.Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...

Bili ste u pravu. Jedino što mogu učiniti je da dam prijedlog za sporazumni ispravak(tako su mi rekli u z.k. odjelu. A koga da tražim povrat troškova kad su svi zajedno krivi i sin od umrle osobe, katastar(koji je prije ostavine te osobe u posjedovnom listu imao njezino ime, a sad meni šalju da se brišem s te iste čestice), z.k.odjel koji je upisao krive podatke ili javnog bilježnika koji je upisao moj kućni broj na ostavini kao da je od te umrle osobe, a ona nikad na tom broju nije živjela. Hvala i pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budući da ste nasljednik koji nije učestvovao u ostavinskom postupku, svoja prava možete ostvariti i tužbom (parničnim postupkom), pod uvjetom da nisu istekli rokovi.

 

Može i sporazumni ispravak, kao što je napisano, što je sigurno brže i jednostavnije ako se protustranka slaže. To je vanparnični postupak.

 

Parnični postupak po tužbi može isto brzo završiti, na samo jednom ročištu, ako protustranka prizna tužbeni zahtjev, a u parnici možete tražiti povrat troškova. Međutim, povrat troškova u parnici u pravilu ne obuhvati baš sve troškove, a druga strana suočena s tim zahtjevom može početi baš zbog toga zahtjeva komplicirati.

 

Ako možete dokazati da je protustranka znala da joj ne pripada nasljedstvo, možete joj zaprijetiti i kaznenom prijavom zato što vas je zbog ostvarivanja imovinske koristi zatajila u ostavinskom postupku pa joj dati da bira hoće li platiti troškove, ili odgovarati pred sudom. No, naglasak je na "dokazati" pa ishod takvog postupka nije siguran, jer nije lako dokazati što je netko znao ili nije znao.

 

Dakle, ocijente sami je li vam važnije da problem riješite u što kraćem vremenu i jednostavnije, ili u nešto složenijem postupku ali s mogućnošću kakve-takve nadoknade.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetu.Po vašem pisanju zaključujem da u sporazumnom ispravku ne mogu tražiti povrat troškova, dok u parnici mogu. U z.k. odjelu su mi rekli da ako ne uspije sporazumni ispravak,tj. ako se protustranka ne složi sa prijedlogom onda se ide u parnicu. Ali ja moram snositi troškove za zemlju koja je meni pripadala u z.k.knjigama i sada pripada u naravi. Krivo ste me shvatili.Ja nisam nasljednik i nemam nikakve veze s tom umrlom osobom jedino što je njeno ime i prezime isto mojem djevojačkom koje je bilo upisano u vlasničkom listu,a u posjedovnom je sadašnje prezime.I zato me brišu iz knjiga, a zemlja je oduvijek moja i mojih prednika. Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Obavještavam Vas i zahvaljujem na pomoći jer je riješen slučaj ali s mnogo problema. Budući da me na početku nisu željeli niti slušati ni u gruntovnici, ni u katastru a i javni bilježnik je prao ruke od pogreške, ja sam uputila dopis u ministarstvo i odmah su rekli da mogu sporazumnim ispravkom riješiti. Na ročištu je bio i čovjek čija je majka umrla i priznao je da to nije njegova imovina i sve je riješeno. Sada samo čekamo rješenje,a nikakvih troškova nismo imali pa pretpostavljam da je to njihovo priznanje krivice. Treba biti uporan. Pozdrav!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija