Jump to content

Rad kao student


Deenn

Preporučene objave

Pozdrav!

Imam pitanje koje me već duže vremena muči, a nisam uspio naći odgovor. Student sam i zanima me na koji način mogu legalno zaraditi? Konkretno, imam mogućnost prodaje softwarea (igara izrađenih u Flashu). Prodaja ide na način da neka web stranica kupi pravo da ta igra bude na njihovoj stranici (s tim da je potrebno smjestiti njihove reklame unutar igre i neke druge tehničke detalje srediti po njihovim zahtjevima). Može biti isključiva licenca, znači da može biti samo na njihovoj stranici, ali ne mora. Oni plaćaju fiksnu cijenu i to je sve što ja dobivam (oni dalje zarađuju na reklamama unutar igre, ali to se mene ne tiče).

 

Mene sada zanima, kako ja kao student mogu te novce dobili legalno, da platim sve poreze i što je sve već potrebno. Sam izrađujem software, grafički dio i glazbu. Koristim besplatne alate. Zarada može biti u rasponu od $50ak do nekoliko tisuća dolara po igri, ovisi o kvaliteti igre (ali većinom bude ~$100; kupci daju ponude). Živim u stanu s cimerom tijekom studija van mjesta prebivališta i roditelji me financiraju, ali im želim olakšati ako ikako mogu.

 

Postoji li uopće mogućnost da na taj način zaradim?

Radi primjera, ako zaradim $100, koliko toga će nakon odbitaka doći do mene? To se računa kao honorarni rad, ne?

Kakav mi račun u banci treba?

Kakav je proces da se poplaćam/prijavim/što god već treba?

Trebam li još što znati?

 

Potpuno sam izgubljen i ne uspjevam naći neki smislen, za obične smrtnike razumljiv tekst o tome. Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako bi netko otkupio vaša prava flash igrice i prodavao kao svoj priozvod, tada je primjereno da sklopite ugovor o autorskom djelu jer je flash igrica jedinstveno orginalno samostalno autorsko djelo. Moguće je da se vaša naknada utvrđuje u fiksom i varijabilnom iznosu. Varijabilni iznos bi se utvrđivao ovisno o broju prodanih licenci potrošačima. Trebate otvoriti žiro-račun u banci - ako se redovan student već ga možda imate ako ste radili preko studentskog servisa. Isplatitelj je dužan u vašem ime i račun uplatiti porez na dohodak i prirez. Na račun dobivate neto iznos. Oprez - ako ste tijekom godine uzdržavani član obitelji ili dijete na PK jednog od roditelja možete ostvariti najviše 11.000 kuna bruto primitaka tijekom 2012. godine, a da ne nastaje obveza vašem roditelju da mora podnijeti poreznu prijavu bez iskazivanja vašeg koeficijenta osobnog odbitka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam!

Zaboravio sam napomenuti da su isplatitelji većinom smješteni u SADu. Kako to mjenja situaciju?

Možete li mi molim Vas pojasniti što se desi ako ostvarim bruto primitak veći od 11.000kn? Što znači da roditelj mora iskazati moj koeficijent osobnog dobitka i kakvog to utjecaja ima na mog roditelja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ostvarivati ćete drugi dohodak izravno iz inozemstva. Neovisno mogućem plaćanju poreza po odbitku na izvoru, u Americi, imate obvezu da sami obračunate i platite predujmove poreza na dohodak i prireza u roku od 8 dana od primitka novca. Morate PU predati i mjesečni IDD obrazac. Ako tako šinite nećete imati obvezu podnošenja godišnje prijave poreza na dohodak. Ako američki isplatitelji ipak u vaše ime i račun plaćaju porez po odbitku u Americi, možete temeljem potvrda IRS-a ili poreznih agenata uračunati dio plaćenog poreza u dragovoljno podnesenoj prijavi i možda ostvariti povrat poreza.

 

Ako ostvarite primitke ukupnog iznos preko 11.000 kuna u 2012. godini, tada vas roditelj mora maknuti s svoje porezne prijave kao uzdržavanog člana obitelji. To za posljedicu ima da će po godišnjoj prijavi platiti porez.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija