Jump to content

Ovrha cjelokupne imovine - dug prema HT-u


liliu

Preporučene objave

Pozdrav svima!

 

Imam par pitanja u bratovo ime, budući da on nema net. Danas je dobio pismo od odvjetničkog društva koje zastupa HT. Pismo je datirano 31.07.2012. Predmet pisma je ovršni postupak.Navodi se da temeljem rješenja o ovrsi pod posl. br. OVRV-25534/06 kod javnog bilježnika njegovo ukupno dugovanje prema HT-u iznosi ... KN (dugovanje za gl. potraživanje, zateznu kamatu i troškove postupka). Određena je ovrha na cjelokupnu imovinu. U pismu nema uputa o pravnom lijeku.

Brat i HT nisu nikad išli na sud riješavati ovo pitanje. Račun i opomenu vjerojatno mu jesu poslali, ali mislim da brat to nije sačuvao, a računi ne stižu s povratnicom tako da HT nema dokaz da je on to dobio, jel tako?

Ali poziva na sud nije bilo, koliko se on sjeća (doduše, možda je bilo, pa je zaboravi - šalju li se pozivi s povratnicom?). Za dugovanje priznaje da je kriv, ali problem je što se ne sjeća točnog datuma, a niti godine, kad je kupio mobitel čije je korištenje prouzročilo dugovanje. Zato sam navela posl. br. rješenja: znače li ove brojke na kraju (06) da je ovo dugovanje iz 2006.? Ako nije iz 2006., kako da dozna otkad je? Smije li kontaktirati spomenuti odvj. ured i njih pitati za podatak?

Dakle, moje prvo pitanje je ako je trošak iz 2006., nastupa li zastara? Ako nastupa, što nam je sad za činiti? Pišemo prigovor protiv rješenja o ovrsi? Komu?

Drugo, brat nema odakle podmiriti dug. Nezaposlen je već 4 godine, od toga je na HZZ-u veći dio tog vremena. Nema nikakvih pokretnina ni nekretnina u svom vlasništvu, izuzev obiteljske kuće koja nije samo njegova. Naime, nakon očeve smrti na čije je ime kuća glasila, a budući da on nije imao oporuku, kuća je pripala majci, bratu i meni, svakome od nas po trećina. Budući da je ta trećina sigurno vrijednija od iznosa njegova duga (ispod 5000 KN), sumnjam da bi išli na kuću. Brat ne posjeduje ni namještaj u kući, sve je mamino.

Dakle, oni nemaju od apsolutno čega naplatiti dug. Mogu ga jedino poslati u zatvor.

 

Zato moje drugo pitanje glasi:

u slučaju da predmet nije u zastari, što mu je za činiti? Javiti se odvjetničkom društvu i obavijestiti ih da nema odakle podmiriti dugovanje i da jedino što je moguće je da odsluži zatvorsku kaznu?

 

Eto, to je sve :)

Oprostite na dugačkom postu :) Ja sam čak nastojala biti što kraća :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija