Jump to content

darovnica


nice

Preporučene objave

Poštovani, brat je prije 10 godina darovao sestri kat iznad svoje kuće tj. betonsku ploču kako bi ona mogla nastavit graditi. Ona je svojim novcem tu sagradila kat za sebe. Njegova sestra je umrla i on je odlučio povući tu darovnicu, jer tu kuću nasljeđuje njezina kćer. Zanima me da li on može povući tu darovnicu i ima li pravo zahtjevat tu kuću za sebe, iako više nije isto stanje koje piše u darovnici. zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani pravo opozvati darovanje je osobno pravo brata i ono nemoze preci na njegove nasljednike. Unaprijed odricanje od prava na opoziv nema pravnog učinka. Članak 493. ZOO-a navodi dva osnovna razloga za opoziv darovanja...- ako darovatelj nakon ispunjenja ugovora o darovanju toliko osiromaši da više nema sredstava za svoje nužno uzdržavanje, a nema ni osobe koja ga je po zakonu dužna uzdržavati, međutim darovanje se može opozvati samo ako se dar ili njegova vrijednost još uvijek nalazi u imovini obdarenika,sto u konkretnom slucaju nije,jer je imovina pokojne sestre trenutkom smrti presla na nasljednike(kcerku) te ako se i obdarenik ne nalazi u oskudici glede svog uzdržavanja i uzdržavanja osoba koje je po zakonu dužan uzdržavati. Obdarenik nije dužan vratiti dar ako darovatelju osigura sredstva koja mu nedostaju za uzdržavanje u granicama opravdanih potreba.- drugi razlog zbog kojeg darovatelj može opozvati darovanje jest gruba nezahvalnost obdarenika. Sukladno čl. 494. st. 2. ZOO-a, gruba nezahvalnost podrazumijeva da je obdarenik učinio prema darovatelju ili nekom od članova njegove uže obitelji kazneno djelo kažnjivo po kaznenim propisima, ili se teže ogriješio o zakonom utvrđene dužnosti prema darovatelju ili članu njegove užeobitelji. Nasljednik darovatelja može opozvati darovanje samo ako je obdarenik namjerno usmrtio darovatelja ili ga je spriječio da opozove darovanje.Darovanje se ne može opozvati zbog grube nezahvalnosti koju je darovatelj oprostio obdareniku. Odricanje od prava na opoziv zbog grube nezahvalnosti nema pravi učinak..Misljenja sam da je brat i ako je i imao osnov za opoziv darovanja,to pravo mogao preduzeti samo za zivota sestre koju je darovao.POZDRAV.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija