Jump to content

pravo na nužni dio


Andrejj

Preporučene objave

poštovanje i pozdrav svima, trebao bih jednu informaciju, zanima me imam li pravo na nuzni dio od kuce u ovoj situaciji:

 

dakle ocuh mi je preminuo prije 6 godina. u ostavstini je bila samo kuca koja se po zakonu podijelila na moju majku i polusestru (ona je kcer moje majke i ocuha). ostavinska je brzo bila gotova, oporuke nije bilo.

 

sada majka i polusestra zele prodati kucu, pa me zanima imam li ja neka prava na nuzni dio?

 

postoji jos jedna stvar, pokojni ocuh ima kcerku koja je polusestra mojoj polusestri (znaci nismo u nikakvom srodstvu), ona se svog dijela na ostavinskoj odrekla u korist moje polusestre.

 

svi navedeni su punoljetni i odrasli prije ocuhove smrti.

 

bio bih zahvalan na informaciji,

 

pozdrav,

 

A

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i da nadodam jos nesto: imaju li polusestra i majka, kao jedini zakonski vlasnici trenutno, pravo da prodaju kucu bez ikakve obaveze prema meni, te imaju li mi pravo uskratiti boravak u navedenom objektu.

 

trenutno u kuci zivimo ja, majka i polusesestra, ali ja sam propali slucaj i nistarija te cesto radim nered kuci, zbog cega je njima dvoje prekipjelo.

 

hvala

 

(ps, "ja" je cetvrta osoba u cije ime se predstavljam radi lakseg prikazivanja stanja, vjerojatno nije bitno ali da ne bude zabune).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

ovdje nije pitanje Vašeg nužnog dijela jer se ne radi o ostavinskom postupku (nije Vaša majka, oprostite radi grube riječi, umrla), Vi niste naslijedili nijedan dio i sada vlasnici kuće istu žele prodati što kao vlasnici imaju pravo. Dakle, nemate nužni dio jer kuća nije predmet ostavine već prodaje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako vas je očuh službeno posvojio pa ste po pravima izjednačeni s njegovom biološkom djecom, onda ste bili nužni nasljednik u ostavinskom postupku iza očuha. Imate pravo naknadno tražiti nužni dio, a rok za podizanje tužbe ovisi o tome jeste li sudjelovali u ostavinskom postupku kao stranka ili niste.

 

Međutim, ako vam je očuh bio očuh samo temeljem toga što se vaša majka udala za njega, onda niste imali pravo na nužni dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako je, ali iz toga što nije bio stranka u postupku ne slijedi automatski da nije niti trebao biti stranka u postupku. Mogao je biti izostavljen npr. zbog čistog nezanja.

 

Znam da je ova situacija, s obzirom na iznesene navode, malo vjerojatna, ali događaju se i nevjerojatnije stvari pa sam smatrao da nije naodmet dodati to što sam napisao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija