Jump to content

Ugovor o dozivotnom uzdrzavanju


1010

Preporučene objave

Postovani,molim vas da mi odgovorite na nekoliko pitanja u vezi dozivotnog uzdrzavanja.

Muz je napravio ugovor o dozivotnom uzdrzavanju s trecom osobom koja nije u krvnom srodstvu s njim.Ta osoba ima kucu koju bi nakon svoje smrti ostavila mom muzu .Ta kuca je bila prizemnica sa privremenim krovom,pa smo mi nakon potpisivanja ugovora o dozivotnom uzdrzavanju i ugovora o suglasnosti o nadogradnji nekretnine napravili etazu tj.kat na njoj (podigli smo kredit da bi to napravili),to znaci sve uredili ,napravili krov tj.sve.Pomazemo i brinemo se o toj osobi,kuhamo joj ,pospremamo ,financijski pomazemo koliko mozemo obzirom da mi nismo u idealnoj financijskoj situaciji radi velikih rata kredita koje smo digli za tu kucu.

Znaci osoba ne placa rezije iako glase na nju,nego ih mi placamo,te hranu i ostalo mi isto financiramo,a ona je radno sposobna osoba koja ima placu oko 5000kn i sve sto zaradi ima za sebe.

Sad dolazi do problema ona se osjeca usamljeno jer zivi u prizemlju te kuce,a mi na katu iako smo stalno zajedno,te trazi od nas novce kad ih vise nema tj.smatra da mu ih moramo dati ,jer smo duzni,obzirom na ugovor,a nista mu ne fali.

Govori da ce raskinuti ugovor posto smo mi u njegovoj kuci,iako je kat nas,jer smo ga mi sami napravili,a on nije ulozio u njega niti lipe,za sto postoje i svjedoci da smo to mi napravili i platili.

On je inace ok,ali voli piti i kad si popije onda nastaju problemi,koji postaju neizdrzivi.

Zanima me da li je dovoljan ugovor o suglasnosti nadogradnje na nekretninu dovoljan dokaz tko ga je napravio ili ne?

U slucaju raskida dozivotnog uzdrzavanja da li nam on mora isplatiti vrijednost etaze i ostalog sto smo ulozili ili nas moze izbaciti na ulicu?

Da li smo mi njemu duzni jos davati novce iako ima sve potrebno za normalan zivot?

Kako dokazati sto smo mi njemu davali,mislim na ostalo,jer od materijala sto smo radili imamo racune,a za ostalo nemamo?

Kako ti sporovi zavrsavaju i dali dugo traju?

Kako dokazati da smo izvrsavali svoje obaveze,s obzirom da je u toj situaciji u stanju bilo sto uciniti ,samo da bude sve u njegovu korist?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razlozi, predviđeni u zakonu, za raskid , tj. poništaj ugovora o doživotnom izdržavanju su poremećeni odnosi između ugovornih strana i neispunjenje ugovornih obveza.Kao prvo, s obzirom na prirodu ugovora, veoma je čest slučaj, da će do primaočeve smrti, primalac i davalac izdržavanja, živjeti zajedno, zarad ispunjenja ugovornih obveza. Zakon je, zbog ove eventualnosti, predvidio, kao jedan od razloga za raskid ugovora, poremećaj odnosa između ugovornih strana. U slučaju ovakvog raskida, davalac izdržavanja ima pravo na pravičnu naknadu, za do tada uložen trud. Zatim, drugi razlog za raskid je neispunjenje ugovornih obveza od strane davaoca izdržavanja, tj. u slučajevima, kada davalac ne vrši izdržavanje u skladu sa ugovorom. U oba slučaja, raskid se vrši sudskim putem,a teret dokazivanja je na strani osobe koja iznosi odredjenu cinjenicu,znaci sve sto tvrdite,morate i dokazati.Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znaci ukoliko on zeli raskinuti ugovor,mora dokazati da ne izvrsavamo obaveze prema njemu,a ukoliko smo to mi koji zelimo raskinuti ugovor ,on nama treba isplatiti sve sto smo mu dali i ulozili u kucu u kojoj zivimo,tj.ne moze nas istjerati iz kuce i ostaviti nas bez icega.Usvakom slucaju ako sam dobro shvatila bilo bi bolje da on pokrene sudski postupak,nego mi.Hvala vam na odgovoru.Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija