Jump to content

davanje u posjed tudjeg vlasnistva


tetris50

Preporučene objave

MOLIM HITAN odgovor

ako osoba A dadne na koristenje osobi B dio svoje zemlje ima li osoba B to pravo koristenja prenijeti na osobu C a osoba C na osobu D i tako redom.

 

Ako od osobe A koji je stvarni upisani vlasnik i upisani korisnik zemlje osoba X kupi tu zemlju kakva su prava po osnovi koristenja osobe B i svih u nizu.

Osoba X sam ja - moji predji su bili mirni posjednici te zemlje 120 godina .

MOLIM odgovor.

HVALA.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,osoba koja ima faktičnu vlast glede neke stvari, njezin je posjednik.Tko svoju faktičnu vlast izvršava osobno ili posredovanjem pomoćnika u posjedovanju neposredni je posjednik.

Kad netko stvar posjeduje kao plodouživatelj, založni vjerovnik, zakupoprimac, najmoprimac, čuvar, posudovnik ili u kojem drugom sličnom odnosu u kojemu je prema drugome ovlašten ili obvezan kroz neko vrijeme posjedovati je, onda je posjednik te stvari i taj drugi (posredni posjednik). Stoji li posredni posjednik prema nekomu trećemu u takvu odnosu, i taj je posredni posjednik.

Posjednikom se smatra i osoba koja svoju faktičnu vlast ima u pogledu dijela neke stvari, premda taj dio ne bi mogao biti samostalnim objektom stvarnih prava.

S posjedom stvari izjednačeno je faktično izvršavanje sadržaja prava stvarnih služnosti glede neke nekretnine (posjed prava), pa se na posjed prava primjenjuju na odgovarajući način odredbe o posjedu stvari, ako to nije suprotno naravi prava niti odredbama zakona....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

HVALA na odgovoru .Koliko vidim - proizlazi da je prenosenje prava koristenja tudjeg zemljista dopusteno i legalno . Zar takvo tumacenje nije u koliziji sa pravom vlasnistva. Ako takav korisnik koji zna da nije zakoniti ni posjednik ni vlasnik ipak ima pravo koristenja prenositi dalje , kakvu onda pravnu snagu ima moj kupoprodajni ugovor sklopljen sa stvarnim zakonitim ( upisanim )vlasnikom i posjednikom zemlje . Sad mi tek nista nije jasno.

Tuzitelj u KP ugovoru NEMA navedeno pravo koristenja moje zemlje a ipak tuzi za dosjelost pozivajuci se na prethodne ugovore iz 1987. i 2001. Dosjelost iako je prvi prodavac ZNAO da daje na koristenje tudje vlasnistvo, dosjelost iako niti jedan kupac nije koristio nasu zemlju jer svo vrijeme smo mi jedini korisnici zemlje , a od 2001. i vlasnici. Meni je sve to suludo.

Cjenila bi sugestije jer se vec doslo do pozivanja svjedoka.

Hvala svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

 

U zemljišnim knjigama upisani su vlasnici zemljišta , a u katastru su registrirani posjednici .Radi ne prenošenja prava vlasništva na prave vlasnike danas imamo neusklađeno stanje tj

različite su osobe upisane u katastru ,od onih u zemljišnim knjigama .

Vrlo često imamo situaciju da su u zemljišnim knjigama upisane osobe samo formalni vlasnici , a stvarni izvanknjižni vlasnici su osobe registrirane u katastru i koje mogu dokazati neprekinuti slijed posjeda .Riješenjem o nasljeđivanju ,ugovorom o doživotnom uzdržavanju idr. prenosio se posjed s jednih na druge osobe .

U Zemljišnim knjigama upisani su vlasnici dok se ne dokaže suprotno .Tužbom za utvrđenje prava vlasništva utvrđuje se kome pripada pravo vlasništva i po pravomoćnosti presude uskladiti će se stanje u gruntovnici sa stanjem u katastru .

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija