Jump to content

Ostavinska rastava, grobno mjesto, dugovi???


markancic

Preporučene objave

Neznam od kud da krenem...

ajmo ovako,znaci ostao sam bez oca prije dva i pol tjedna nazalost,i to je jadan umro u tuzi i brizi kako cemo mi zivjeti dalje...jer je umro u spoznaji da ga je najstarija kcer pokrala...jer je nestalo SVO OBITELJSKO ZLATO...kojeg je bilo najmanje u vrijednosti cirka 5000 eura...

i uglavnom to smece narkomansko i lopovsko se nije niti javila niti pojavila vise od dana kad je pokrala to sve...

za sprovod i prijevoz tijela smo uspjeli skupiti mama,sestra(prava) i ja..jer je tata radio u sloveniji,i tamo se to dogodio i mozdani u snu... :(((

mi smo to sve prijavili na policiju,ali nitko nije dosao uzeti otiske niti bilo sta....samo su uzeli izjavu od mame i sestre(prave)...

uglavnom moj tata je imao dva braka,iz prvog braka ima dvije kceri koje nisu dio obitelji...

i ima iz drugog braka sestru,mamu i mene...

znaci nemoze biti gore...

morao sam napisati to sve da vam malo bude jasnije kakvi su odnosi izmedu nas...

a sad dolazimo nakon cijelokupne papirologije i do ostavisnke rasprave...

znaci znam da se ostavinska placa,i to placa osoba koja trazi zahtjev za ostavinskom raspravom...mi idemo na to da njih dvije nece htjeti preuzeti dugove kojih ima recimo dosta na tatinim karticama i racunima...jer je bio dosta pod ovrhama...jer nismo imali od kuda placati racune...

tako da njih dvije nece htjeti ostavinsku raspravu pokrenuti...nego cemo mi morati jer nama trebaju papiri od ostavinske za njegovu penziju koju ce sestra primati...jer studira...

a isto tako kako je radio u sloveniji oduvijek,on ima dvojno drzavljanstvo...i hr i slo...tako da cemo i tamo morati sve to isto proci kao sto smo i u hr morali...

znaci mene konkretno interesira da li te dvije ***** imaju pravo na obiteljsku grobnicu,jel mi nismo vlasnici,tata je imao samo koncesiju na nju tako receno...placali smo 200 kn godisnje...???

da li ako pocnu zafrkavati oko grobnice moraju prihvatiti i jedan dio dugova???

onda treca stvar...tata dok je bio u braku sa prvom zenom sa kojom ima te dvije ***** je napravio kucu na dva kata...

i prepisao kucu na kceri,te dvije *****....da li sestra(prava) i ja mozemo traziti nuzni dio???

mozda ja ne,jer imam nekretninu na sebi koju je moja pokojna baka,od tate mama,prepisala na mene kad sam imao tri godine...upravo iz tih razloga da mi to nitko nemoze uzeti...

ljudi stvarno mi treba pomoc oko ovoga,jer nemamo novaca da placamo savjete...

budem jos nesto dodao samo da se sjetim sta me jos sve zanima,jer mi je glava kao bubanj od silnih inofrmacija i silne papirologije...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uz svo razumijevanje za vašu emotivnu situaciju preporučam vam da razdvojite pravni dio priče od emotivnog koliko je to moguće.

 

To bi pomoglo i pri odgovaranju.

 

Ovakav tekst nije lako pročitati i teško je pohvatati sve konce.

 

Predlažem vam da za početak odete na podforum Nasljedno pravo i pročitate izdvojenu temu Osnove nasljednog prava

 

http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/17634-Osnove-nasljednog-prava

 

kao i da pretražite postojeće teme, posebno one koje se odnose na nasljeđivanje dugova, a i Zakon o nasljeđivanju.

 

Ovdje samo neke napomene:

 

Ostavinski postupak iza ostavitelja koji je imao nekretnine sud provodi po službenoj dužnosti, a prosljeđuje ga javnom bilježniku kao sudskom povjereniku.

 

U vašem slučaju ostavitelja nasljeđuju nasljednici prvog nasljednog reda, a to su potomci (svi, bračni iz svih brakova i vanbračni i bračni drug; bračni drug je ona osoba koja je s njim bila u braku u trenutku smrti).

 

Oni su ujedno i nužni nasljednici.

 

Dugove nasljednik nasljeđuje srazmjerno naslijeđenom dijelu i samo do vrijednosti toga što je naslijedio. Nasljednik ne može ne priznati dugove, jedino se može odreći nasljedstva.

 

Nasljeđuje se isključivo imovina pokojnika koju je imao u trenutku smrti, i eventualno se uračunavaju samo oni darovi koje je učinio ostavitelj zakonskim nasljednicima (radi nužnog dijela), a iznimno darovi trećim osobama učinjeni do godinu dana prije smrti.

 

Za provođenje ostavinskog postupka, pravo nasljeđivanja i određivanje nasljednog dijela je nevažno kakvo je imovinsko stanje pojedinog nasljednika, što je dobio od trećih osoba, kakvi su međusobni odnosi nasljednika, žele li se ili se ne žele fizički podijeliti u toku postupka, žele li učestvovati u postupku ili ne ....

 

Mislim da za otuđenu zlatninu možete tražiti da se uračuna u nasljedstvo i u nasljedni dio kćeri koja ju je uzela, ali pod uvjetom da to možete dokazati. To mi se baš ne čini jednostavnim.

 

Troškovi pokopa odbijaju se od vrijedosti ostavine tj. naplaćuju se iz imovine ostavitelja, pa mislim da nasljednik koji je snosio te troškove može tražiti njihov povrat iz ostavine.

 

Dakle, predlažem vam da pročitate navedeno i pokušate postaviti kokretna pitanja o onome što vam nije jasno bez navođenja pravno nebitnih detalja i suvišnih epiteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mirovina nije nasljedna i ne računa se u nasljedstvo .

mirovina je pravo .

pravo na obiteljsku mirovinu ima supruga ako je navršila 50 godina života i/ili

djete/ca do 15 godina života ili do 26 godina ako se školuje.

za mirovinu netreba pokretati ostavinsku raspravu.

u mirovinskom ispuniti zahtjev za obiteljsku mirovinu (budući korisnici mirovine ).

 

ako je primao i slovensku mirovinu

treba ispuniti zahtjev za obteljsku mirovinu i dostaviti traženu dokumentaciju.

 

ako nama u vlasništvu imovine (na svoje ime) netreba pokretati ostavinsku

ili odreči se nasljedstva ako neko i pokrene ostavinsku.

 

procijenite ,od imovine koju bi nasljedili ovisi vaša odluka .

ako budete određeni kao nasljednici vračate dugove do vrijednosti nasljeđene imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj je otac u 1. braku sagradio veliku kuću.Osnovao je drugu bracnu zajednicu s mojom majkom i u dogovoru s njom svoj dio (1/2 kuce) je prepisao kcerima iz 1. braka. Sve je to fenomenalno funkcioniralo dok on nije umro.Kad su pocele prijetnje,ucjene i teska krada,raspitao sam se. Receno mi je da sestra i ja imamo pravo na nuzni dio kuce iako je ona bila poklonjena prije naseg rodenja.Imamo li pravo i to staviti kao predmet ostavinske rasprave nakon oca. u gruntovnici sam dobio vlasnicki list od kuce u kome su te dvije polusestre u vlasnistvu 1/2 kuce svaka (njihove majke,oceve bivse zene nema nigdje).Imam li pravo na taj dio oceve bivse imovine, trebam li je staviti kao predmet ostavinske rasprave ili moram ici privatnom tuzbom nakon rasprave?

Zanima me obiteljska mirovina koja je opterecena poduzim spiskom ovrha.Zahtjev su podnijele moja majka(51 godina) i sestra(20 godina) redovna studentica.Je li istina da ukoliko sestra dobije pravo na obiteljsku mirovinu,ovrhe staju do njezine 26.god (dakle prima punu tatinu mirovinu) i nakon toga ponovno krece skidanje 1/3 mirovine kad se prebaci na majku.

Zanima me spajaju li se hrvatska i slovenska ili slovenska ide na devizni racun npr. majke?

Zanima me,moj je otac isao u invalidsku mirovinu i primao invalidninu u sloveniji cca 50 eura, da bi mu ona bila uskracena unatrag 2 god bez objasnjenja.Ima li moja majka pravo na tu invalidninu s obzirom da je hrvatska drzavljanka.Kod koga pokrenuti postupak i uci u trag nestaloj invalidnini???

Moj je otac bio KORISNIK obiteljskog groba (nesto kao koncesija na 30 god).Pravo koristenja je dobio darovnim ugovorom pred 2 god od svoje majke.Mi te dvije godine placamo cca 200 kn godisnje za odrzavanje groba.Mojoj majci je receno da to pravo koristenja ne moze automatizmom prenijeti na sebe ili sestre i mene,vec mora cekati rjesenje ostavinske rasprave jer postoje jos 2 polusestre iz prvog braka.

Pitanje: Moze li se pravo koristenja djeliti na sve nasljednike 1. reda (mama,sestra i ja i te dvije polusestre iz prvog braka koje do sad nisu sudjelovale niti lipe oko sprovoda,prijevoza tijela iz portoroza i tako dalje...

Ukoliko 2 polusestre iz prvog braka ocevog imaju pravo djeliti pravo koristenja obiteljskog groba,kako se utvrduje vrijednost nasljedenog koja bi se eventualno mogla prebiti s troskovima pokopa koje smo snosili mama,sestra i ja(znaci mi iz drugog tatinog braka)??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

obiteljska mirovina nije nasljedstvo nego pravo.

obvezu vračanja duga, nakon smrti korisnika mirovine ,iaju tek nakon sudske odluke .

ne priznati dug (niti usmeno miti potpisivanjem papira).ako priznate dug dužni ste ga i vračati .

vjerovnike (oni koji se pojave sa zahtjevom za vračanje duga )uputite da u sudskm pšostupku traže isplatu duga .

ako neko nasljedi imovionu ostavitelj diužan je vračati i dug osim osobnog duga .

sud odlučuje koji dug je osobni.

 

mirovine tražiti odvojeno

hrtvatsku u hrvatskoj

slovensku u sloveniji

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija