Kutjevo1 objavljeno: 23. studeni 2012. Dijeli objavljeno: 23. studeni 2012. Bio sam vlasnik i posjednik do 2010.godine parcele na kojoj se nalazio ratom oštećeni objekat koji sam sanirao sukladno važećim propisima u periodu od 2005. do 2007. godine. U nezakonito provedenim postupcima gradjevna inspekcija je srušila cijeli objekat do temelja. Nezakonitost rada inspekcije dokazao sam u upravnim pstupcima i u upravnom sporu, te sam podnio 2008.godine tužbu za naknadu štete. Proces na sudu nije pokrenut sve do ove godine, a ja sam u medjuvremenu predmetnu parcelu prodao. Na pripremnom ročištu tuženi (Općina) osporava mi aktivnu legitimaciju, jer sada nisam upisan u zemljišne knjige. Da li imam aktivnu legitimaciju za vodjenje postupka koji sam pokrenuo dok sam još bio vlasnik, jer je šteta učinjena meni kao tadašnjem vlasniku. Temeljem ugovora zajednički sam investirao u sanaciju sa ortakom, kojem sam izdao objekat u zakup prije sanacije na rok od 10 godina.(do 2015). Koji je pravni osbnov moje aktivne legitimacije ako je uopće imam sada u novonastaloj situaciji. Parcelu sam prodao trećoj osobi a nemam spor sa ortakom, jer smo svoj odnos uredili dogovorom. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
nn2 odgovoreno: 23. studeni 2012. Dijeli odgovoreno: 23. studeni 2012. nema zapreke da sud dovrši započeti postupak jer ste prilikom pokretanja postupka bili aktivno legitimirani Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Matrix odgovoreno: 23. studeni 2012. Dijeli odgovoreno: 23. studeni 2012. Postovani,ko drugom pricini stetu duzan je da istu naknadi,izuzev ako dokaze da steta nije nastala njegovom krivicom. Vi ste u konkretnom slucaju ostecenik a Opcina stetnik,samim tim nastao je obvezno pravni odnos,i vi ste aktivno legitimisani na podnosenje tuzbe. Pozdrav Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
SPQR odgovoreno: 23. studeni 2012. Dijeli odgovoreno: 23. studeni 2012. izvanugovorni odnos je kod naknade štete,međutim kako je tužena općina kada je građevinska inspekcija u sustavu Ministarstva a ne općine , nije mi to baš jasno Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Matrix odgovoreno: 24. studeni 2012. Dijeli odgovoreno: 24. studeni 2012. Jasno da je izvanugovorni odnos,ali je nastao obvezno pravni odnos postojanjem stete,ostecenika i stetnika(uzrocno-posljedicna veza) aktivna legitimacija se nedovodi u sumnju,u konkretnom slucaju. Ova tema je za forum Obveznog prava Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Kutjevo1 odgovoreno: 27. studeni 2012. Autor Dijeli odgovoreno: 27. studeni 2012. Hvala svima na korisnim odgovorima. Za eventualne dodatne nedoumice u svjetlu ovih stavova, pitanje ću postaviti u forumu obveznog prava. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.