Jump to content

Prava branitelja neće biti smanjena


Mrljavac

Preporučene objave

VINKOVCI, 10. prosinca 2012. (Hina) - Potpredsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Željko Sabo i njegov član Damir Rimac poručili su na konferenciji za novinare održanoj u Vinkovcima pod nazivom "Hrvatski branitelji u okviru proračuna Republike Hrvatske za 2013. godinu" kako prava branitelja ni u kojem obliku neće biti smanjena bez obzira na to što je dio državnog proračuna za iduću godinu namjenjen Ministarstvu branitelja manji oko 40 milijuna kuna. "Izdvajanja za neke stavke u proračunu su smanjena, za neke su ostala ista, a za neke su povećana", rekao je Željko Sabo i dodao kako u proračunu za 2013. prioritet imaju izdvajanja namijenjena socijalizaciji branitelja, njihovu zapošljavanju te očuvanju digniteta Domovinskog rata.

"Bit ćemo uporni i inzistirat ćemo na tome da oni koji ne poštuju zakonsku odredbu po kojoj hrvatski branitelj ima pravo prednosti u zapošljavanju odgovaraju za nepoštovanje zakona, što je dosad bio rijedak slučaj. Natječaji su znali biti poništavani, ali, u pravilu, oni koji su ih provodili ne poštujući zakon nisu bili sankcionirani", upozorio je.

Sabo je rekao i kako je za nešto više od dva milijuna kuna smanjena proračunska stavka namijenjena dotacijama braniteljskim udrugama. Istaknuo je kako su mnoge braniteljske i stradalničke udruge na razini Hrvatske znale dobivati znatan novac za programe u kojima su Vukovar i stradanje toga grada u obrani Hrvatske zauzimali središnje mjesto, a Vukovarci od tog novca, ustvrdio je, nisu osjetili nikakav pozitivan učinak niti imaju informaciju na što je on potrošen.

Kad je riječ o objavljivanju registra branitelja, ustvrdio je kako njegovo objavljivanje nema "isključivi cilj potragu za lažnim braniteljima", kao što se dobiva dojam u javnosti, nego učvrstiti ponos i dostojanstvo svima onima koji su 1991. hrabro stali u obranu Hrvatske.

"Kao vukovarski branitelj, ja se nemam čega stidjeti niti bojati. Želim da se moje ime objavi u registru jer sam ponosan što sam sudjelovao u obrani domovine, a drugo me ne zanima. Ne želim se skrivati kao da sam učinio nešto loše, a nisam", poručio je.

Član tog odbora Damir Rimac govorio je o povećanju od 600.000 kuna za potrebe obilježavanja mjesta masovnih grobnica iz Domovinskog rata te je istaknuo kako su dosad u Hrvatskoj otkrivene i evidentirane 144 masovne grobnice, od kojih je 101 obilježena postavljanjem 59 spomen-obilježja, pri čemu je podsjetio kako se dvije ili više masovnih grobnica u blizini obilježavaju jednim spomen-obilježjem.

"Namjera je ministarstva na mjestima masovnih grobnica na godinu postaviti najmanje tri spomen-obilježja", rekao je Rimac i ocijenio da je bitno povećati stavku namijenjenu rehabilitaciji hrvatskih ratnih vojnih invalida u zdravstvenim lječilištima, za što će u proračunu sljedeće godine biti izdvojeno 700.000 kuna, to jest gotovo 50 posto više nego ove godine.

 

 

 

(Hina)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija