Jump to content

Darovanje ili uzdržavanje


File1

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Mojoj djevojci njezin djed želi ostaviti nekretninu nakon njegove smrti, budući da ona živi sa njim i bakom, a i njen je otac (sin jedinac) već namiren drugom nekretninom. Konkretno me zanima kako pravno riješiti tu situaciju da njen otac nakon smrti djeda ne može tražiti nužni dio? Ugovor o doživotnom uzdržavanju je zadnja opcija jer njen djed je u dobroj formi :D pa uzdržavanje nije potrebno. Može li se napraviti darovni ugovor (ili oporuka) pa da njen otac potpiše da je suglasan i da neće tražiti nužni dio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nebitno sto je djed dobrostojeci i sto mu netreba neko posebno uzdrzavanje,oni mogu sklopiti takav pravni posao,uzdrzavanjem se mogu smatrati bilo kakve usluge oko kojih se ugovarane strane usaglase,naravno samo da nisu protivne zakonu,moralu i dobrim obicajima.Po meni je to sigurnije,ipak je otac zakonski nasljednik prvog reda svojih roditelja,dok to unuka nije,pa tako da se nebi u buducnosti dovela u nezgodnu situaciju,i ako sam misljenja da tu vlada obiteljska harmonija,ali nikad se nezna sta nosi naredni dan.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Osim ugovora o doživotnom uzdržavanju, moguće je ići i na ugovor o podjeli imovine među živima .Takvom podjelom moraju se složiti svi nasljednici,i u tom slučaju nema problema sa nužnim dijelom.

Djed bi se trebao konzultirati s odvjetnikom ,koji bi mu sastavio ugovor,kojim bi bile zadovoljene sve strane .

Poznat mi je slučaj kada se majka u ostavinskom postupku odrekla svega u korist svoje

kći ,kći je ubrzo umrla i nju nasljeđuje bračni drug , majku zet izbacuje bez milosti iz rodne kuće .

O svemu treba dobro razmisliti ,kako bi se izbjegle neželjene posljedice .

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Konkretno je slučaj ovakav. Dogovorno je djed moje djevojke koji ima dvije kuće rekao da jednu kuću ostavlja svome sinu (ocu moje djevojke koji je oženjen drugom ženom koja ga btw. vrti oko malog prsta u čemu je i najveći problem), a drugu mojoj djevojci, svojoj unuci. Sada bi mi u tu kuću htjeli uložiti veću svotu novaca i htjeli bi osigurati svoje ulaganje, i on je rekao da nema problema da složimo ugovor (budući on tvrdi da se ne brinemo, ali to je sve na riječima i nema pravnog učinka jer ako ga njegov sinčić jedinac pritisne pod utjecajem svoje supruge on će promijeniti mišljenje) kojim on ostavlja kuću njoj ali TEK NAKON SMRTI (da ga mi ne bi izbacili). Negdje sam pronašao Ugovor o darovanju za slučaj smrti. Sad me zanima da li otac moje djevojke može u tom slučaju nakon smrti njegovog oca tražiti nužni dio budući je on namiren drugom nekretninom?

I plaća li se na takav ugovor porez na nekretnine jer ona nije nasljednik prvog reda?

 

Nadam se da ćete shvatiti ovu zavrzlamu. Hvala :D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema zavrzlame,moj savjet je da postupite kako vam je napisao Ude,ugovor o raspodjeli imovine za zivota,

 

Hvala, a ima li takav ugovor trenutni učinak ili se ta imovina vodi na njega do njegove smrti, pa se onda dijeli po ugovoru?

 

Može li se napisati npr. neka izjava da on, budući mi ulažemo nama nakon smrti ostavlja tu nekretninu. Kada bi se u ugovor o doživotnim uzdržavanju moglo navesti da je naša obaveza da mi tu kuću obnovimo, ne bi bilo problema. Jer stvarno zbog posla i svega mi ne možemo njega dogledati, a kao što sam već naveo nije mu ni potrebno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija