Jump to content

Problem kod vlasnickog lista i ugovora na sudu


markancic

Preporučene objave

Mama mi je umrla pred malo, tata već odavno. Nakon njegove smrti sam se odrekla svog dijela u majcinu korist. Glupo znam. Mater je rasfućkala cca 100,000 eura. Uglavnom je mene zvala socijalna skrb da se pobrinem za nju, kad je proglašena dementnom i oduzeta joj poslovna sposobnost 30.08.2012. Kao staratelj, smjestila sam je u privatni dom i umrla je nakon par dana. Iza nje je ostao stan u Beogradu (imam vlasnički list, bez tereta), par bankovnih računa (praznih) i stan od 54 m2 u Obrenovcu. Na katastru sam za taj sporni stan izvadila vlasnički list (glasi na njezino ime), no na Sudu postoji ugovor da je stan u Obrenovcu prodala za 20,000 eura i da nema više nikakvih potraživanja od tog čovjeka.

To se dogodilo u 5 mjesecu 2011. Para nema, jer je zadnje dane provela gladna i bosa, dok ja nisam stigla iz Hrvatske.

Pitanj: Trebam li u popis za ostavinsku uz stan u Beogradu, navesti i sporni stan u Obrenovcu. Ne znam zašto se taj kupac nije upisao na katastru kao vlasnik. Čije je pravo jače, mamin vlasnički list na katastru ili njegov ugovor na Sudu. Može li mi to stvarati probleme za nasljeđivanje stana u Beogradu, ako prijavim i stan u Obrenovcu za ostavinsku, pa svi skupa dospijemo na sud i to se sve otegne godinama.

 

unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stan koji je vasa majka prodala,sklopivsi kupoprodajni ugovor sa kupcem,nece biti predmet ostavinske rasprave,kupac je koliko se moze primjetiti iz objave,svoje pravo predbiljezio u zemljisnim knjigama.Postoji mogucnost da ugovor ima nedostataka u vidu tabularne isprave,pa se kupac trenutno nemoze knjiziti kao vlasnik,no to neumanjuje njegovo pravo pa ce te vi kao pravni sljednik ostaviteljice biti duzni izdati ispravu podobnu za upis prava vlasnistva,u suprotnom kupac bi vas tuzio u svrhu ishodjenja presude koja bi zamijenila vasu suglasnost.

Po pitanju stjecanja vlasnistva nasljedjivanjem u Srbiji,nebi mogao neke tacne informacije dati,ali pretpostavka da se primjenjuje nacelo uzajamnosti,sto znaci da je moguce ako gradjani Srbije pod istim uvjetima mogu stjecati pravo vlasnistva na nekretninama u HR.

Kao sto vam je napisao nn2,vlasnistvo na nekretninama se dokazuje izvadkom iz zemljisno knjiznog ureda,sto nespori da je ista osoba upisana katastarski i gruntovno,ali nisu svi slucajevi uskladjeni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija