Kobichenko objavljeno: 10. siječanj 2013. objavljeno: 10. siječanj 2013. Poštovani. Imam sljedeću situaciju: Moj brat i ja zajednički smo vlasnici zemljišta i kuće u omjeru 50:50. To smo dobili darovnim ugovorom od roditelja 1999 godine. Kako do sad nije bilo potrebe da se zemlja i kuća podijeli ostali smo vlasnici u omjeru 50:50 od svega što se nalazi na zemljištu uključujući i kuću. Moj brat se pred nekoliko dana odlučio da napravi garažu na praznom dijelu zemljišta jer uskoro putuje na duže vrijeme u Englesku i njegov auto nema gdje smjestiti. S obzirom da je zemljište po pola a garaža je privremeno riješenje dok se ne vrati iz inozemstva ja sam pristao na to. Brat planira biti odsutan 3 godine. Ja nisam potpisivao nikakve ugovore nego pristanak je bio usmen uz njegovu izjavu da je to privremeno riješenje dok se ne vrati. Garaža nije zidana nego se radi od čeličnog okvira i limova pa predpostavljam da se to može okarakterizirat kao montažni objekt. Jedino što mi je bitno da se nisam zaletio na pristanak i na taj način mu otvorio vrata da nakon povratka jednostavno prisvoji taj dio kao svoj. Neki su me ljudi dodatno uplašili sa zakonom o dosjelosti pa molim ako mi netko može pojasnit moju situaciju. Trebam li zabranit gradnju ili mogu biti na miru ukoliko dođe jednog dana do diobe zemljišta i taj komad će ući u ukupni dio koji se dijeli. I drugo ako i ne pripadne isključivo njemu dali kod diobe on ima potraživat taj komad + ostatak do njegovih 50% s obzirom da je on već nešto izgradio. To mi je isto važno jer trenutno kako je pozicionirana garaža više ide u njegovu korist. Hvala unaprijed. Citiraj
Matrix odgovoreno: 10. siječanj 2013. odgovoreno: 10. siječanj 2013. Postovani,da skratimo,u konkretno slucaju nema govora o stjecanju vlasnistva temeljem dosjedanja,jer vas brat je znao da se radi o zemljistu koje je suvlasnistvo,iz cega proizilazi da takav posjed nebi bio posten,sto je jedan od uvjeta za stjecanje prava vlasnistva temeljem dosjelosti. Pozdrav Citiraj
Kobichenko odgovoreno: 10. siječanj 2013. Autor odgovoreno: 10. siječanj 2013. Hvala Vam na brzom odgovoru Matrix76. U pogledu buduće diobe ako dođe jednog dana, da li će ta njegova garaža igrati bilo kakvu ulogu u dijeljenju zemljišta ili se zanemaruje i vještak radi procjenu na osnovi samog zemljišta? Citiraj
Matrix odgovoreno: 10. siječanj 2013. odgovoreno: 10. siječanj 2013. Takav objekat nije gradjen uz neku posebnu dozvolu,ako je montazni,znaci da se moze rastaviti i prenijeti na drugo odgovarajuce mjesto. Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.