Jump to content

Novi kolektivni ugovor za javne službe i naknada prijevoza na posao i s posla


matovilka

Preporučene objave

Novi Temeljni kolektivni ugovor za javne službe koji je stupio na snagu 12. 12. 2012. trebao se početi primjenjivati danom stupanja na snagu, osim za naknadu prijevoza koja je stupila na snagu 1. siječnja 2013. g.

Molim pojašnjenje u vezi isplate te naknade, s obzirom da se radi o kulturi koja u važećem granskom kolektivnom ugovoru nema niti jedne odredbe u svezi naknade prijevoza, a sindikat tumači da se primjenjuje povoljnije pravo za radnika (odnosno da se prijevoz isplaćuje po starom kolektivnom) te da su moguće tužbe ako se postupi prema novom kolektivnom. Meni nema logike da se postupa po starom jer je kolektivni potpisan i stupio je na snagu, a u granskom se ta naknada ne spominje, ali zakonski akti često nemaju veze s logikom pa molim nekog tko bi mi mogao ovo razjasniti.

Pogotovo o pravu na utuživost.

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Evo tumačenja Komisije za tumačenje kolektivnog ugovora za javne službe s njihove konsituirajuće sjednice:

Upit broj 1/67 Primjenom kojeg kolektivnog ugovora će se zaposlenicima u ustanovama kulture koje se financiraju iz državnog proračuna isplaćivati prijevoz uzimajući u obzir Dodatak I TKU-a (NN br. 141/12) kojim je ugovoreno da će se materijalna prava sadržana u TKU-u (NN br. 141/12) , a koja sadržajno nisu dio nekog granskog kolektivnog ugovora priznati i onim službenicima i namještenicima u javnim službama na koje se ne primjenjuju granski kolektivni ugovori koja sadrže ta materijalna prava?

Tumačenje broj 1/67 od 30. siječnja 2013.Zaposlenici u ustanovama kulture koje se financiraju iz državnog proračuna ostvaruju pravo na naknadu za trošak prijevoza temeljem odredbi članka 67. Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (NN br. 141/12, nastavno: TKU). Međutim, sukladno članku 6. Dodatka I TKU-a (NN br. 141/12) u vezi s člankom 7. stavkom 3. Zakona o radu (NN br. 149/09, 61/11 i 82/12), ako je za njih to povoljnije, isti imaju pravo na naknadu za trošak prijevoza kako je to regulirano granskim kolektivnim ugovorima za javne službe.

Dodatno napominjemo, da se sukladno članku 6. Dodatka I TKU-a (NN br. 141/12) u djelatnostima u kojima pravo na naknadu za trošak prijevoza nije regulirano, primjenjuje pravo iz drugih granskih kolektivnih ugovora za javne službe u djelatnostima u kojima je regulirano pravo na naknadu za trošak prijevoza.

Molim komentar odnosno mišljenje.

Pitam se čemu onda granski kolektivni ako se mogu uzimati pojedine odrednice iz drugih granskih kolektivnih ugovora, kad nešto nije uređeno granskih kolektivnim za određenu službu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija