Jump to content

j.d.o.o. - samozapošljavanje na koju poziciju?


izzzy

Preporučene objave

Otvorio sam j.d.O.o. radi samozapošljavanja uz poticaje od HZZ.

Obavio sam skoro sve što treba, jedino su ostale prijave na mirovinsko, zdravstveno i naravno prije toga zapošljavanje samog sebe :)

 

Bio bih direktor i jedini zaposleni i plaćao bi si doprinose i ponekad plaću (mislim da bi obračunavao plaću ali bih si isplaćivao samo dio dok se posao ne uhoda)

 

Ono što me zanima, kod zapošljavanja bih trebao potpisati ugovor na neodređeno sa samim sobom na mjesto IT tehničara (tvrtka se bavi računalnim djelatnostima).

 

U telefonskim razgovorima sa HZZ, poreznom upravom, finom, mirovinskim osiguranje, čak i nekom tetom iz Mrsićevog ministarstva pitao sam da li ima kakva zapreka da sebe prijavim na minimalac. Rekli su da nema, i da je bitno samo da izvršavam obaveze prema državi.

 

Neki su mi čak sugerirali da je to ok dok se firma ne uhoda i ne počnu stizati priljevi novca.

 

Eh sada, nosio sam papire za prijavu u ured za mirovinsko osiguranje i teta na šalteru ( na koju me upozorio djelatnik HZZ) od mene traži da ja upišem u ugovor da se zapošljavam na poziciju direktora. Ja to ne želim, jer onda navodno moram plaćati doprinose na neki veći iznos od onoga kojeg si mislim isplaćivati.

 

Pa me zanima da li mogu biti direktor (kao funkcija u kojoj zastupam tvrtku) a u toj istoj tvrtki zaposlen kao IT tehničar ili inženjer, što mi odgovara radi opisa posla.

 

Ili se moram baš zaposliti na mjesto direktora kao što traži ova na mirovinskom?

 

Napomena: HZZ daje 24 000 kn poticaja, kao iznos dovoljan za plaćanje plaće i doprinosa 6mj - dakle 4000 kn mjesečno za sve, a ako mi lupe taj neki prosjek na stručnu spremu, onda se mogu pokriti samo 3-4 mjeseca pa mi nije jasno zašto jedni odobravaju moj način, a opet birokracija na šalteru zahtjeva drugo.

 

Kakav je zakon po tom pitanju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru :)

na znam što joj je, ali me na HZZ savjetodavac upozorio na nju... da se probam prijaviti na minimalac, ali da vjerovatno bude unesla neku osnovice vezano za stručnu spremu

možda se radi o tome, ne znam zbilja ne kužim se u to

 

ali meni moja prijava ima više smisla jer se na taj način osiguravam da opis poslova odgovara zanimanju i poziciji osobe

 

ovo za plaću ću vjerovatno isto tako kako savjetujete, nešto na poreznoj mi rekla da kod ispunjavanja ne trebam sebi isplaćivati plaću nego samo one doprinose, ali radije to pozajmicama rješim da me ne opletu nekom kaznom (poznajući državu jel.. :D )

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

joj predugo.. bio sam godinu dana :).. i predavao sam po staroj proceduri kad je trebalo prvo pokretati registraciju trgovačkog društva pa onda sa kopijom prijave slati poslovni plan u hzz.. isti tjedan se je mjenjala procedura i nije bilo potrebno prvo otvarati firmu... radi tog su potrošili lovu i nakupili prijava da sam tek nakon nove godine (nakon dva mjesca čekanja) dobio pozitivno rješenje kad mi je dio papira bio istekao pa sam morao ponovo :)

 

prije je trebalo mislim bar 6 mjeseci biti a sad je dovoljno 30 dana (ili je samo bitno da je osoba prijavljena na HZZ)

sad više nema restrikcija da se poticaji ne isplaćuju za trgovine i slične djelatnosti, nego se isplaćuju svima i bitan je samo dobar poslovni plan

 

ono što prešućuju je da ako se ostvari prihod manji od 18000 kn kroz godinu da onda moraš vratiti sredstva sa kamatam, ili isto ako se ne plaćaju doprinosi onda isto raskidaju ugovor..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Update:

Bio na mirovinskom ispunio sve, ona rekla da je u redu i sad, kako sam se žurio pokupio sam te papire jer sam morao rješavati banku koja se brzoi zatvarala.

 

Prije nego što sam otišao u HZZO, pogledao sam papire i vidio sam da je ona svojm rukom nadopisala na prijavi "Direktor" uz IT inženjer.

 

Što da radim sada? Da provjerim u poreznoj što je s time? Da prijavim žensku jer je nadopisala nešto na svoju ruku ili što?

 

Molim pomoć jer zbilja želim da mi osnovica za porez bude iznos plaće sa ugovora, a ne 12000 bruto, jer s tom lovom od HZZ koja bi mi trebala pokrivati 6 mjeseci poslovanja, jedva izdržim 2 :/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...
  • 9 mjeseci kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...
Mene zanima da li ste vi koji ste dobili poticaj preko hzzz,taj novac dobili na privatni ili na racun firme?

 

Novac od zavoda dobijes na racun otvorenog transakcijskog racuna obrta ili trgovackog drustva.

 

Caka je u tome da ako imate ovrhu na privatnom racunu onda obrt ne mozete otvoriti jer ce vam ovrha automatski uzeti novce zato što obrtnik odgovara svojim privatnim sredstvima za obrt i obrnuta.

Kod trgovačkog drutšva to nije prepreka.

 

Od ove godine se potpisuje bjanko zaduznica (do 50000kn) kod uzimanja poticaja. Što znači dužnik će biti vaša firma/obrt, vjerovnik je hzz, a jamac platac ste vi kao fizicka osoba ili u slucaju da imate ovrhu, jamac platac mora biti druga osoba koja nema ovrhu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija