Jump to content

ovrha nad primanjima-plaćom


lu22

Preporučene objave

pozdrav. molim za pojašnjenje. prije nekoliko dana konačno sam (kao ovrhovoditelj) dobio pravomoćno sudsko "rješenje o ovrsi" (ovrhu) nad ovršenikom. točnije, ishodovao sam ovrhu "pljenidbom dijela mjesečne plaće ovršenika", tj. da je od ovrhe izuzet iznos koji odgovara iznosu od 1/4 prosječne netto plaće u RH, a ukoliko ovršenik prima plaću koja je manja od prosjeka, od ovrhe se izuzima 1/2plaće - tako piše u presudi-rješenju. budući se dotični ovršenik nalazi na listi "poreznih dužnika RH" sa jako velikim iznosom dugova za poreze, interesira me što se događa ukoliko je već država sjela sa ovrhom nad njegovim mjesečnim primanjima. dali ja moram čekati-dočekati da se država naplati ili se i meni dijelom uplačuje dio njegovih primanja? koliko mu eventualno država plijeni u postocima? unaprijed zahvaljujem na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u redu ste čekanja iza države. Osim ako je postupak bio zbog neplaćanja uzdržavanja djece, onda ide ispred svih ovrhovoditelj bez ozbira koja im je veličina tražbine i kad su upisani u Očevidnik ovrha.

Uvijek možete staviti prijedlog za promjenu predmeta i sredstav ovrhe i ići ovršeniku na nekretnine ili pokretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem na odgovoru,

vezano uz promjenu sredstava ovrhe prema nekretninama, ovršenik je nažalost nedugo prije donošenja pravomoćne sudske presude prepisao nekretninu-tj. formalno darovao stan i to 1/2 na sina i 1/2 na kćer. taj su stan nedugo nakon toga oni prodali. stoga skoro namjeravam sa pokretanjem obiteljske paulijanske tužbe. zanima me slijedeće:

1. dali postoji sa njihove kakva kaznena-krivična odgovornost, ako da, kako se pokreće postupak

2. dali podizanjem paulijanske tužbe, na osnovu iste mogu blokirati (staviti plombu) nad eventualnim nekretninama sina i kćeri

unaprijed zahvaljujem na odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. možete podnijeti Državnom odvjetništvu nadležnom prema mjestu prebivališta okrivljenika kaznenu prijavu. Na kojoj osnovi sam odlučite, a da li će je prihvatiti to je do DO.

 

2. Radi se o obiteljskoj paulijanskoj tužbi. Pazite na rok, subjektivni je 1 godinu od dana kada ste saznali za ugovor, a objektivni je 3 godine od same radnje koju pobijate.

U tužbi ćete morati dokazati da je tim darovanjem i prodajom nekretnina ovršenik namjerno darovao svojoj djeci vama na štetu, a da su mu djeca to znala (da vam šteti). Kako je nekretnina prodana možete ne možete do nje jer se ne smije dirati u prava poštene treće osobe. Međutim, vi tu tražite pobijanje ugovora o darovanju i da se utvrdi iznos koji su dobili od prodane nekretnine te da se vi namirite od toga iznos. Možete ići na privremenu mjeru (zabrana raspolaganja, otuđenja i sl.)na nekretnine djece, sud će procijeniti je li osnovana. Morate tužiti i ovršenika i njegovu djecu.

Također, ako se treća osoba nije još uknjižila možete tražiti privremenu mjeru na toj nekretnini jer se vjerujem onome što je upisano u zk. (tu postoji mogućnost da se treća osoba pojavi kao umješač). U tom slučaju predlažem da stavite privremenu mjeru prije tužbe.

Ovo je dosta komplicirano, trebali bi angažirati odvjetnika, ako ga već nemate jer ovako preko foruma vam samo u kratkim crtama objašnjavam!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija