Jump to content

ovrha za auto koji je u vlasništvu druge osobe


saxo

Preporučene objave

Poštovani, potreban mi je savjet

Jučer sam dobio riješenje o ovrsi za auto koji nije moje vlasništvo.

Naime, bivšem prijatelju sam jamac platac pri kupnji auta kod Porsche lizinga 2002. godine.Prvi jamac je Croatia osiguranje. Nakon nekog vremena kupac više ne plača kredit te Porsche lizing raskida ugovor sa kupcem i naplačuje potraživanje od Croatia osiguranja.Nakon toliko godina upozorenja, opomena i ostalog kupac se i dalje oglušuje o svemu. Stoga,Croatia osiguranje odlučuje naplatiti potraživanje od mene kao drugo navedenog jamca preko ovrhe po

tekućem i ostalim računima koji su uvedeni pod mojim oib-om.

Recite mi, kako da se postavim prema svemu,koji mi je prvi korak i zanima me, kako sam obrtnik, da li imaju pravom ovrhe skidati novčana sredstva i sa žiro računa obrta. Unaprijed hvala...:zbunj:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jamac platac odogovara jednako kao i glavni dužnik. Ako je rješenje o ovrsi na vjerodostojnoj ispravi trebate svakako prigovoriti iz svih zakonom dopuštenih razloga na cijelu ovrhu i trošak, u roku od 8 dana od zaprimanja rješenja. Navedite prigovor promašene pasivne legitimacije i da niste vlasnik vozila. iako se on neće održati iz razloga koji sam prvo naveo, ali možda ima procesnih propusta pa upali.

 

Ako ste jamčili kao Pero Perić ne diraju račune obrta, ali da ostalu imovinu koja ne spada striktno pod obrt. ako ste jamčili kao Pero Perić vlasnik obrta PP onda na cijeloj imovini jer obrtnik odgovara svom svojom imovinom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Hvala Vam na odgovoru.Upravo pročitah nakon ovoliko vremena. ALI,ima to veliko ali... U to vrijeme sam bio jamac kao osoba,a ne kao vlasnik obrta.Slučaj odplaćujem već godinu dana.Obrt sam zatvorio nakon sto su mi sva sredstva sa računa skinuli,tekuči mi je u blokadi imam zaštićeni račun..Da ne duljim sve ostalo več znate.Pozdrav.:confused::jok:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZOO

Oslobođenje jamca zbog gubitka osiguranja

Članak 119.

(1) Ako vjerovnik napusti zalog ili koje drugo pravo kojim je bilo osigurano ispunjenje njegove tražbine ili ga izgubi svojom krivnjom i tako onemogući prijelaz toga prava na jamca, ovaj se oslobađa svoje obveze prema vjerovniku za onoliko za koliko bi mogao dobiti ostvarenjem toga prava.

(2) Pravilo stavka 1. ovoga članka vrijedi kako u slučaju kad je pravo nastalo prije sklapanja ugovora o jamstvu, tako i u slučaju kad je nastalo nakon toga.

 

pročitaj i predhodnečlanke zakona. interesantno je.

 

nakon otplate kredita od dužnika traži povrat sredstava, uvečano za zakonske kamate.

pazi na zastaru koja iznosi 5 godina od svake uplate duga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija