Jump to content

Novi ovršni postupak temeljem pravomoćne presude i zastara?!Molim pomoć!


effectus

Preporučene objave

Molim Vas pojašnjenje! Radi se o sljedećem:

 

Ovršni postupak pokrenut je temeljem vjerodostojne isprave te je javni bilježnik 2002. g. donio rješenje o ovrsi, općenito na imovini.

 

Na rješenje o ovrsi izjavljen je prigovor i postupak je nastavljen u parnici. Okončan je donošenjem presude (donesena 2011. g.) kojom kojom je potvrđeno rješenje o ovrsi.

 

Pitanje je slijedeće: ukoliko se ovrhovoditelj odluči ponovo pokrenuti ovršni postupak, on to može učiniti temeljem pravomoćne prasude kao ovršne isprave, ali ...

 

da li se zastara u tom slučaju računa 10 g. od dana donošenja rješenja o ovrsi ili 10 g. od donošenja presude???

 

Ako je 10 g. od donošenja rješenja o ovrsi, a ono je doneseno 2002., to znači da je nastupila zastara za pokretanje novog ovršnog temeljem presude?!

 

Odnosno, ako se gleda od donošenja presude (2011.), onda računajući 10 g. od tada, još nema zastare i ima vremena za pokretanje novog ovršnog postupka.

 

Molim Vas da mi pomognete razjasniti ovu nedoumicu.:zbunj:

 

Puno hvala! :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Imam jedno pitanje na koje mi nitko na zna točno odgovoriti, a izuzetno mi je hitno dobiti odgovor, pa Vam se zbog toga obraćam.

 

Pitanje glasi: Od 2003 godine imam ovrhu na svim svojim računima (zbog sudske presude koja nije bila u moju korist - odluka je donesena iste te godine). Točno u veljači ove godine mi izlazi izlazi punih 10 godina zastare, pa me zanima KOME trebam izjaviti ZASTARU na donešenu ovrhu iz 2003 godine. U međuvremenu nije bilo nikakvih novih potraživnaja, žalbi itd od druge strane.

Zahvaljujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

Postovani,

Molio bih vas ovim putem za pomoć i odgovor.

Naime, imam blokadu tekućeg računa zbog ovrhe. Otvorio sam zaštićeni račun u banci na koji primam max. 2/3 prosječne netto plaće u RH. Medjutim istovremeno imam i administrativnu zabranu zbog kredit koju provodi poslodavac direktno s plaće i tako se kredit uredno naplaćuje. Meni poslodavac tada na zašticeni račun isplati ostatak plaće jer je ionako manji od 2/3 prosjecne neto plaće koju moze isplatiti na zašticeni racun. Ovrhe koje su dosle na naplatu se ne naplaćuju jer nema sredstava, a niti bilo kojeg drugog sredstva za naplatu tih ovha. Nemam stan ni kuću ni zemlju ni auto. Dakle nemam nista osim osobnog dohotka. Moje pitanje je slijedeće: Da li i kad ima zastare na pravomoćne ovrhe koje se ne mogu naplatiti zbog gore objašnjenih okolnosti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija