mrobi65 objavljeno: 30. siječanj 2013. objavljeno: 30. siječanj 2013. Poštovani , molim za pomoč , pitanje je slijedeće : nakon smrti oca i nakon provedene ostavinske rasprave naslijedio sam jednu trećinu svega , međutim nakon tjedan ili dva saznajem da je jedan od naslijednika u roku uložio prigovor na riješenje , u kojem se između ostalog , nezadovoljan nasljednik "sjetio" da je mom ocu njegova punica dala , posudila 15000 eura , .Da skratim , nakon prvostepenog suda , a zatim i drugostepenog suda potvrđeno je prije doneseno riješenje o naslijeđivanju , po kojem ja naslijeđujem trečinu svega , a za navedeni "dug" rečeno je da naslijednici odgovaraju za ostaviteljeve dugove.U tijeku je pokušaj sporazumnog razvrgnuća suvlasničke zajednice , pa me zanima kako se zaštititi od možebitne tužbe treče strane , to jest punice koja tvrdi da je dala novac , dali bi mogla proči izjava o odricanju od potraživanja prema pokojniku , samim time i prema naslijednicima , ili bi bilo bolje da punica da izjavu u kojoj bi stajalo da ona , sa današnjim danom , (taj i taj datum) nema nikakvih potraživanja prema pokojnom ocu , dali bi takva izjava bila pravosnažna i dali bi me žaštitila .Unaprijed se zahvaljujem na bilo kakvom savjetu . Citiraj
Matrix odgovoreno: 30. siječanj 2013. odgovoreno: 30. siječanj 2013. Postovani,nemojte me pogresno shvatiti ali mi je vas upit nejasan.Jel doticna gospodja voljna da odustane od potrazivanja,jer vidim da je u svezi toga osporavano rjesenje o nasljedjivanju.Postavlja se pitanje kad je taj novac posudjen,dali je nastupila zastara potrazivanja.. Citiraj
mrobi65 odgovoreno: 31. siječanj 2013. Autor odgovoreno: 31. siječanj 2013. Hvala na interesovanju , i evo da pojasnim , gospođa je navela da je 2010.godine "dala" - posudila novac , bez ikakvih pisanih dokaza , navela je kao svjedoke svoju kčer , to jest sunasljednicu , suprugu mog pokojnog oca i njenog sina , a a što se tiče volje da odustane od potraživanja -navodnog za koji nema pisanog traga- ja bih to uvjetovao kao zainteresirana strana u postupku sporazumnog razvrgnuča suvlasničke zajednice sa sunasljednicom , njezinom kčerkom , suprugom mog oca , inače se bojim potpisati sporazum o razvrgnuču suvlasničke zajednice , boječi se da nakon toga ona ne pokrene nekakvu tužbu u kojem bi možda uspjela , te bih ja tako onda bio dužan isplatiti navodni dug.Hvala još jednom na bilo kakvom pravnom savjetu.S poštovanjem R.V. Citiraj
Matrix odgovoreno: 2. veljača 2013. odgovoreno: 2. veljača 2013. Subjektivnog sam misljenja da bi gospodja tesko dokazala svoja potrazivanja,bez ikakvog pisanog dokaza uz samo svjedocenje svoje kcerke,vrlo tesko.Uzmimo u obzir da se utvrdi postojanje takvog potrazivanja,onda bi svi nasljednici bili u obvezi vracanja duga,u srazmjeru svog nasljednog dijela.Nadalje,ako bi gospodja s vama sklapala odredjeni pravni akt o odricanju od potrazivanja,onda vi samim tim priznajete postojanje duga,pa da se nebi desilo da iskoristi takav akt u svrhu vaseg priznanja,a svoje odricanje pobija zbog mana volja. Citiraj
mrobi65 odgovoreno: 3. veljača 2013. Autor odgovoreno: 3. veljača 2013. Zahvaljujem se na Vašem odgovoru , tako nešto sam i pretpostavljao , s obzirom na sve , mislim da če mi biti najpametnije odustati od sklapanja sporazuma sa dotičnom i sve prepustiti ostavinskom sudu , na koji sam podnio prijedlog za razvrgnučem suvlasničke zajednice i to prije dva mjeseca , putem svog odvjetnika , napominjem da je nakon prvog ročišta sudac dao rok do kojeg bi se pokušali nagoditi , i pošto smo još u pregovorima moj odvjetnik je zatražio odgodu kako bi se postigao sporazum , drugo ročište je trebalo biti prije par dana , ali na kraju uviđam da se nečemo moči sporazumjeti i da mi je ipak najsigurnije sve prepustiti sudu , pa kako bude.S poštovanjem R.V. Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.