Jump to content

Zastara za prometni prekršaj


Goc969

Preporučene objave

Poštovani

Malo sam pregledao forum i našao sam nešto slićno pa Vas molim da mi pokušate konkretno odgovoriti u vezi mog slućaja.

Poćetkom 2010. godine osoba kojoj sam prodao a nisam prepisao auto prikolicu uhvaćena je u prometu nakon isteka registracije (toćnije, na putu za tehnički pregled) i meni su kao vlasniku poslali kaznu od 5.000 kn a njemu kao vozaću 2.000 kn . Naravno, žalio sam se na presudu jer je to samo prikolica pa mi je smanjeno na 1.666,00 kn (1/3) sa 12.05.2010.

Nisam platio. Danas mi je došlo riješenje o 6 dana zatvora i piše sljedeće:

- Izvršenim uvidom u prekršajni nalog broj taj i taj, utvrđeno je da je isti postao pravomoćan dana 14.12.2010. te da kažnjenik kaznu nije platio.-

 

Sada me interesira, da li je nastupila zastara ili ako nije kada ona nastupa ?

Ovo riješenje je pisano 11.01.2013. a dobio sam ga 31.01.2013. i to odprve. Trebalo je 20 dana da mi stigne preporučena pošiljka.

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na tvoje pitanje nije baš lako odgovoriti. Naime, kako to često biva, u pravnom smislu je sve jasno, ali uvijek dolazi do problema utvrđivanja činjenica u šumi birokracije i međusobne nekoordiniranosti raznih tijela (npr. dva različita prekršajna suda, porezne uprave...).

 

Sivko je spomenuo da apsolutna zastara izvršenja kazne nastupa nakon 3 godine, ali problem nastaje kad treba utvrditi da li je nastupila relativna zastara. Naime, relativna zastara izvršenja kazne nastupa nakon 2 godine, što znači da je u tvom slučaju nastupila 14.12.2012. godine.

 

Svakom radnjom nadležnog tijela usmjerenom u pravcu izvršenja kazne zastara se prekida, i teče iznova. E sad, s obzirom da je nakon pravomoćnosti presude prva slijedeća radnja nadležnog tijela za koju znamo poduzeta 11.1.2013., reklo bi se da je u tvom slučaju nastupila relativna zastara.

 

Ali, kako biti siguran? Ti nemaš uvid u radnje koje su razna tijela poduzimala u tom predmetu. Npr., praksa je da porezna uprava pokušava naplatiti kaznu. AKo je porezna uprava u međuvremenu nešto pokušavala, zastara nije nastupila. Ali, kako će to znati sudac izvršenja kazne? Ja imam isti problem: prema mojoj evidenciji, nastupila je relativna zastara izvršenja kazne. Napisao sam podnesak prekršajnom sudu i odnio ga referentici za izvršenje kazne, pa smo zajedno izvršili uvid u spis. Prema onome što ona ima, nastupila je zastara. Ali ona nema sve podatke. Predmet sad ide kod suca izvršenja koji će odlučiti, ali očito je da se na prekršajnom sudu ti podaci ne nalaze. Ako bude odlučio prema podacima koji su njemu dostupni, mora donijeti rješenje o zastari. Ako zatraži podatke od porezne uprave možda utvrdi da do zastare nije došlo, ali ako i bude tako, dok ti podaci njemu stignu, nastupit će apsolutna zastara. Ima li netko iskustva s ovim? Najgore od svega je što ja sam nikako ne mogu ustanoviti da li je zastara nastupila, jer nemam podatke. Da tražim podatke od porezne uprave? Situacija se dodatno komplicira jer su u postupak uključena dva prekršajna suda - onaj koji je presudu donio, i onaj koji, s obzirom na prebivalište osuđenika, postupa prilikom izvršenja kazne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala i na ovom odgovoru.

Sada tek ništa ne znam jer i kod mene se radi o dva suda jer je prekršaj napravljen u drugom gradu i županiji a zadnje riješenje sam dobio od svog suda.

Bojim se da ako bih išao nešto dirati da bi samo potaknuo brže provođenje kazne.

Ako dođu po mene onda ću morati i odraditi tih 6 dana a dnevnica nije loša, 300 kn po danu. To je danas teško bilo gdje zaraditi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija