Jump to content

pravo prolaza javnim dobrom


valijant

Preporučene objave

[h=5]Danas smo moja kcer (11) i ja setali uz potok te smo u jednom momentu dosli do potoka neposredno uz ogradu dijela tvornice tj punione vode Jana. ograda je najmanje 5 metara udaljena od obale potoka i tim prostorom između potoka i ograde smo prosli moja kcer i ja da bi nam se nakon izlaska na cestu priblizio autom cuvar tj zastitar i upozorio nas da tuda nesmijemo ici!

Posto smatram da nisam nicime ugrozio tvornicu niti smo presli ogradu i usli u krug vec smo se dapace kretali uz javno dobro (potok) nasao sam se vrlo uvrijeđen cinom tog zastitara!

Osobno neznam i nemogu naci clanak zakona koji bi regulirao pravo prolaza a sjecam se da je nekad davno netko govorio da svaki vlasnik zemljista koje se nalazi kraj vodotoka mora omoguciti prolaz svojim zemljistem u nekakvom pojasu od 5 metara od ruba potoka.

Molim vas za pomoc tj savjet u ovom slucaju jer tuda sam se uvijek setao i mislim se setati i dalje ali moram imati uporiste u zakonu.

hvala unaprijed[/h]

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li Vas je zaštitar možda upozorio da je tamo opasno prolaziti, da možda potencijalno zagađujete izvor ili nešto slično? Navodite da ste bili kod potoka, ali izvan ograđenog posjeda tvornice? Jer u svakom slučaju, ako ste bili van ograde, ne smije Vam nitko ništa. Niste ušli ni na čiji posjed. Slobodno je kretati se okolo :) Jedino napominjem, ako je postojao neki znak upozorenja, tu je malo drukčija priča, ali se ne tiče Jane konkretno.

Pošto tražite konkretno uporište u zakonu, članak 191. i 224. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima Vam uređuju nužni prolaz i definiraju ga kao služnost puta, osnovanu od strane suda, ako do neke određene nekretnine nema apsolutno nikakve ili nema neke prikladne veze s javnim putom (tipa, imate svoje zemljište koje nema direktnu vezu s javnim putem nego ste prisiljeni proći kroz susjedovo zemljište jer nemate sposobnost lebdenja). Dakle, to znači da možete prolaziti tim putem jedino ako se do njega ne bi moglo nikako drukčije doći. Mada, tu postoji ograničenje da se nikad ne može osnovati nužni prolaz u korist određene osobe niti općeg dobra. Ali zato Vas pitam jeste li bili izvan ograde? To znači da se do potoka može doći i slobodno prolaziti uza nj bez da se stupi na tuđu zemlju.

 

Ipak, evo jedan primjer koji je bio prošle godine aktualan baš za pitanje koje se tiče slobodnog prolaza javnim dobrom: http://www.istarski.hr/node/4022

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru :) !

Nismo usli u ograđeni prostor i nigdje nije postavljen ikakav znak upozorenja ili zabrane.

Samoj ogradi smo bili najblize 3 metra i niti smo je dirali niti gledali vec smo samo pratili tok potoka a zastitar nam je prisao automobilom kad smo izasli na cestu i to na udaljenosti od preko 100 metara od ulaza u krug tvornice gdje se inace nalaze zastitari. Inace taj potok je uvijek bio bogat ribom i u djetinjstvu sam stalno pecao na njemu a sada pravo ribolova na tom potoku imaju clanovi ribickog drustva Jastrebarsko pa bi se i njima moglo dogoditi da se susretnu s problemima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija