Jump to content

Pričuva, moram li je plaćati?


DunjaK

Preporučene objave

U našoj zgradi godinama nismo plaćali pričuvu jer nismo imali upravitelja i nitko nikad nije tražio da se plati pričuva.

Sad nam odjednom stižu računi za pričuvu pa me zanima jesam li to po zakonu obavezna plaćati ili mogu odlučiti da ne plaćam?

Čula sam da ako 50% suvlasnika odluči da se plaća pričuva onda svi moraju plaćati... To je istina?

I kako se bira baš određeni upravitelj? Opet odlukom 50% suvlasnika?

 

Kako se izračunava visina pričuve? Po kvadraturi ili svi plaćaju isto?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovana DunjaK,

 

plaćanje pričuve je zakonski regulirano i time i obvezno.

Prema članku 95., stavak 2 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima suvlasnici su dužni sudjelovati u upravljanju nekretninom, odrediti osobu koja će obavljati poslove zajedničkog upravitelja i osnovati zajedničku pričuvu.

Prema članku 90., stavak 2 navedenog zakona zajedničku pričuvu tvore novčani doprinosi koje su suvlasnici uplatili na temelju odluke donesene većinom suvlasničkih dijelova odnosno odluke koju je na zahtjev nekog suvlasnika donio sud s obzirom na predvidive troškove i uzimajući u obzir imovinsko stanje svih suvlasnika.

 

Suvlasnici mogu odrediti drukčiji ključ raspodjele troškova i doprinosa zajedničkoj pričuvi, i to:

 

« - odlukom većine suvlasničkih dijelova, kad je riječ o troškovima za održavanje onih uređaja nekretnine koji nisu u podjednakom omjeru korisni svim suvlasnicima, kao što su troškovi za dizalo, centralno grijanje i dr., ako takvu odluku opravdavaju različite mogućnosti pojedinih suvlasnika da te uređaje rabe i nemogućnost utvrđivanja stvarnoga potroška svakoga pojedinoga suvlasnika,

 

- suglasnom odlukom svih suvlasnika, u pisanom obliku, glede svih ostalih troškova za održavanje i poboljšavanje nekretnine te doprinosa zajedničkoj pričuvi.» (čl. 89. st. 3. ZV) Odredbe suvlasnika o ključu raspodjele troškova, ako su potpisi suvlasnika javno ovjerovljeni, kao i pravomoćne odluke suda koji je utvrdio ključ raspodjele troškova po pravednoj ocjeni, zabilježit će se na zahtjev u zemljišnoj knjizi.

 

Prema članku 380. navedenog zakona sredstva zajedničke pričuve suvlasnici su dužni uplaćivati najmanje u visini koja odgovara 0,54% vrijednosti njihova posebnog dijela, godišnje. Sredstva zajedničke pričuve suvlasnici su dužni uplaćivati mjesečno.

 

Odluka o izboru predstavnika, upravitelja i iznosu pričuve donosi se pisanim putem. Odluka je valjana kada ju potpiše većina vlasnika neto površine nekretnine ( više od 50 % kvadrature), a obvezuje i one suvlasnike koji nisu potpisali tu odluku. Važna je potpisana površina, a ne broj potpisa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija