Jump to content

Porezna prijava problem boravišta...


JohnDoe1981

Preporučene objave

Pozdrav.

Trebam savjet u svezi glede porezne prijave.

 

Naime, 2011.godine počeo sam raditi u jednoj firmi u Zagrebu koja me je tražila da moram imati boravište u Zagrebu. Pa sam se tako boravište i prijavio u Zagrebu.

Međutim, gospođe u firmi koje se bave pravnim i financijskim stvarima, nisu me upozorile da bih i na poreznoj trebao drugo boravište prijaviti. Što ja nisam mogao znati jer sam skroz druge struke.

Pa se tako dogodilo da sam 2012. (za 2011.) uredno napravio poreznu prijavu prema mjestu boravišta (prijavio porez i prirez) iako je porezna kartica prijavljena na mjesto prebivališta. I nije bilo nikakvog problema.

Međutim ove godine sa tim imam problem jer poslije isteka prijavljenog boravišta u trajanju od jedne godine, više nisam bio dužan prijavljivati boravište u Zagrebu.

Kako sam krajem 2012. prestao raditi u toj firmi krenuo sam u izradu porezne prijave i tu su mi se javila 2 problema:

1) Što na poreznoj prijavi pisati u rubriku 9.5.13 Godišnji prirez? Ne mogu na osnovu prethodno upisanih brojki dobiti točan podatak kada sam 4 mjeseca bio prijavljen u Zagrebu, a ostalih 7 mjeseci koliko sam radio prijavljen u mjestu prebivališta u kojem nemam prireza.

I kamo bih prijavu trebao poslati u ispostavu prebivališta ili u Zagreb?

 

2) Da li da uopće pristupim prijavi poreza u svrhu povrata budući da sam iz svog neznanja tu napravio prekršaj time što poreznoj upravi nisam prijavio promjenu boravišta? Da li ću time sebi uzrokovati kakve probleme?

Firma je uredno plačala porez i prirez. Te su ovdje čak također napravili grešku jer nakon isteka mog boravišta u Zagrebu, iako su u sustav unijeli adresu prebivališta, koliko vidim nastavili su plaćati i porez i prirez kao da sam u Zagrebu. Iako prireza u mjestu prebivališta nemam.

 

I dodatno pitanje nevezano uz boravište:

Na što se odnosi rubrika broj 3.1 na prvoj strani "Podaci o uvećanju osobnog odbitka za plaćene doprinose za zdravstveno osiguranje"? Što se ovdje unosi? Koliko sam upućen nije došlo do promjene zakona gdje bih uplate od zdravstvenog mogao koristiti kao olakšice?

 

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija