Jump to content

mirovina civilna ili vojna


petar42

Preporučene objave

Pozz svima, ukratko da iznesem svoj problem. Iz Njemačke sam 1990 došao kao dragovoljac. U HV sam bio do 1993, te prelazim u MUP kao Zapovjednik 2.sektora pomorske policije na moru do 1996.godine. Nakon toga sam bio u diplomaciji, konzularno predstavništvo RH u Minhenu kao Konzul savjetnik za gospodarstvo. 1999.godine vraćam se ponovno u policiju u svojstvu Višeg policijskog inšpektora do 2005.godine, kada sam doživio prometnu nezgodu (udario me šleper, ne mojom krivnjom, dok sam čekao u autu da on prođe). Zbog nastale povrede vratne kralježnice dobio sam rješenje o nesposobnosti za rad u policiji (nisu me poslali na vještačenje!) te nakon bolovanja poslat sam u civilnu invalidsku mirovinu, a po navršenju 65 godina u redovnu civlnu mirovinu sa 2400 kuna, do danas. Spor zbog oštete i razlike u invalidskoj i redovnoj mirovini vodi se do današnjeg dana. Interesira me kako sam mogao biti poslat u civilnu invalidsku mirovinu ako sam bio u HV i MUP (sa 1481 dan u borbenom sektoru)? Kako je moguće da je sve čisto a spor se vodi već devetu godinu, te koji je put da se dođe do pravde i svoje zaslužene vojne mirovine, kao i izgubljene naknade?

Hvala na savjetima.

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Interesira me kako sam mogao biti poslat u civilnu invalidsku mirovinu ako sam bio u HV i MUP (sa 1481 dan u borbenom sektoru)? Kako je moguće da je sve čisto a spor se vodi već devetu godinu, te koji je put da se dođe do pravde i svoje zaslužene vojne mirovine, kao i izgubljene naknade?

Hvala na savjetima.

LP

 

Bez statusa HRVI-a nema više tzv. vojne ili ti braniteljske ili ti mirovine po pravina o Zakonu o HR braniteljima. Bez obzira tko je koliko i kada bio u ratu ako nije ratni vojni invalid DR-a ne može u narečenu mirovinu .

 

Znači da bi ostvario pravo na narečenu traženu mirovinu prvo moraš ostvariti status HRVI-a. A kako češ taj status ostvariti danas ne znam;

mogao si ga ostvariti do kraja 2005 god na osnovu oboljenja koje se povezuje da je nastalo kao posljedica sudjelovanja u ratu ili možeš još i dan danas ostvariti isti status ako si u ratu ranjen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok, znam da bez statusa HRVI-a nemam pravo na mirovinu po Zakonu o HR braniteljima, možda sam se pogrešno izrazio kada sam rekao vojna mirovina, mislio sam na policiju i dali su me oni trebali umiroviti kao višeg policijskog inšpektora sa VSS. Na početku su mi dali invalidsku mirovinu od 1300 kuna a kad sam napunio 65 godina mirovina mi je 2400kn. Mislim da mi po zvanju i dužnosti koju sam obavljao ipak pripada veća mirovina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok, znam da bez statusa HRVI-a nemam pravo na mirovinu po Zakonu o HR braniteljima, možda sam se pogrešno izrazio kada sam rekao vojna mirovina, mislio sam na policiju i dali su me oni trebali umiroviti kao višeg policijskog inšpektora sa VSS. Na početku su mi dali invalidsku mirovinu od 1300 kuna a kad sam napunio 65 godina mirovina mi je 2400kn. Mislim da mi po zvanju i dužnosti koju sam obavljao ipak pripada veća mirovina.

 

Ne umirovljuje MUP, HZMO je taj koji umirovljuje , a kako i na koji način i po kojim zakonima to znaju oni .

 

MUP, odnosno MUP-ova zdravstvena komisija te je mogla samo proglasiti nesposobnim za policijskog službenika, pa si nakon toga završio pred vještakom HZMO-a koji te je na osnovu tvoje medicinske i ostale dokumentacije umirovio.

 

Ti sigurno pitaš zašto te nisu umirovili po zakonu o policijskim služebicima i djelatnim vojnim osobama. A vidi valjda zato jer nisi ispunio određene uvjete iz tog zakona, pa su te umirovili kao invalida rada u invalidsku civilnu mirovinu.

 

Npr. ; bez obzira da policajac nastrada u službi tijekom obavljanja policijskog posla i da tom prilikom postane nesposoban za rad i policajca i općenito za bilo koji drugi posao ili samo za posao policajca i da ga vještak HZMO-a proglasi radno nesposobnim , taj policajac ide u civilnu invalidsku mirovinu a ne u u mirovinu o policijskim službenicima i djelatnim vojnim osobama te pravosudnim policajcima ( osim ako u isto vrijeme nije ispunio uvjete iz tog zakona pa bi mu ta mirovina bila povoljnija ), samo je pitanje da li u profesionalnu ili opću.

 

Jel sam se barem malo približio onome što te muči ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslao sam odgovor ali nešto neće, pa evo ponovno.

Kompa, jasnije mi je sada puno, Zlatko, ne štima ni meni :), ali znam zasigurno da mi nije uračunato tih 30%, kako živim na otoku prvom prigodom ću otići na mirovinsko da to provjerim. Mrljavac, nastradao sam po povratku sa godišnjeg odmora. Policajac je policajac 24 sata. Jedan primjer, bio sam na godišnjem odmoru i na brodu vidio jednu tuču, nisam intervenirao jer nisam imao značku kod sebe. Iz Dubrovnika sam morao ići u Split na disciplinsku komisiju dva puta radi toga, pravnik je rekao da sam imao značku kod sebe morao bih se umiješati ali kako ju nisam imao pogriješio bih da sam se umiješao. Kakav je to zakon da si u obavezama 24 sata a po pravima nisi ;).

Puno hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kakav je to zakon da si u obavezama 24 sata a po pravima nisi ;).

Puno hvala na odgovorima.

 

 

Ma kakav policajac 24 sata to su priče za malu djecu. Radiš onoliko za koliko si plaćen , po satnici. A što se tiče da moraš intervenirati zašto bi morao ako nisi u službi ? Ma to su sve bezvezarije za malu djecu i ako i ideš na disciplinski radi toga to pada u vodu 100 %.

 

Pištolj i značka nakon radnog vremena ostaju zaključani u kasi a van izlaziš ko civil i ako vidiš( ako vidiš nešto ) protuzakonito da se dešava nazoveš 192 i boli te uvo. Ili se umješaj ko civil.

 

Jer pazi tijekom službe policajac ima svoj sektor odnosno točnije rajon na kojem je taj dan raspoređen. Da bi napustio taj rajon iz bilo kojeg razloga pa i progona počinitelja KD-a o tome mora izvjestiti svog nadležnog šefa smjene. Točno se zna di je granica 1. i 8. PP u Zagrebu recimo i tako se i postupa i šalje na intervencije.

Pa zato i kažem da su ovo priče z amalu djecu d apolicajac mora intervenirati 24 sata. Pa nije ROBO-CAP. Policajac iz Zagreba se nađe u Dubrovniku na ljetovanju i sada bi on trebao intervenirati, bude ako je nadobudna budala. Pa će tom interencijom sam sebi skočiti u grlo.

 

Ako je pametan pa ostavio značku i pištolj u kasi zaključane u ZG-u, onda je on civil na odmoru, nigdje u zakonu ne piše da policajac mora nositi značku i sl. iskaznicu zajedno s osobnim naoružanjem 24 sata, a samim time onda on ne mora biti niti policajac 24 sata.

I kuhar je po zanimanju kuhar 24 sata ali tih 24 sata ne nosi kuhaču sa sobom i kuha okolo po plažama u slobodno vrijeme i to još besplatno. Tako je i policajac po zanimanju 24 sata policajac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se ali je u praksi drugačije. Ja sam viši policijski inspektor, ne običan policajac (nemojte pogrešno shvatiti) i stvarno sam išao na disciplinsku komisiju radi toga. E sad dali je to bilo u redu ili ne, ne znam. LP

 

I ja sam u mirovini sa istim zvanjem.

 

I sam si rekao da te disciplinska radi toga nije kaznila. A zašto ? Pa valjda ako postoje obveze nekog pojedinca ( u ovom slućaju policajca ) postoje i prava istog pojedinca. Znači ako je netko dužan intervenirati 24 sata i sa sobom nositi službeno naoružanje i sl. iskaznicu i značku ( mada to u zakonu o policiji nigdje ne piše ) to bi bile njegove dužnosti, onda bi isti taj policajac po svojim pravima za to trebao dobivati plaću za 24 a ne za 8 sati rada-to bi bilo njegovo pravo da bude plaćen za svoj rad od 24 sata.

 

To da je policajac policajac 24 sata stoji jer u tih 24 sata on po zanimanju i je policajac ali nije na dužnosti 24 sata. Po zakonu o policiji on mora paziti na svoje ponašanje, drugim riječima da se za vrijeme službe ili izvan nje ne ponaša nedolično čime bi narušio ugled službe , a sve ostale priče da je on na dužnosti 24 sata to su samo želje policijskih i političkih šefova koji bi kao i robovlasnici za što manju ili nikakvu plaću imali jeftinu radnu snagu ili robove ( toga nema u zakonu o policiji da je policajac dužan 24 sata uza sebe imati sl. značku i pištolj i biti spreman intervenirati u svakoj prilici pa i ispod površine mora ). Plati pa se rugaj.

 

Svaki sličan primjer kao tvoj što si ga opisao će na disciplinskom pasti u vodu jer jednostavno nema nikakvih pravnih temelja da se održi i da se isti policajac kazni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija