Jump to content

Kako rješiti spor oko vlasničkog udjela u obiteljskoj kući - HITNO!!!


Red devil 84

Preporučene objave

Poštovani,

prvi put se obraćam za pravni savjet pa se nadam Vašoj pomoći :beljo:

Počinjem sa opisom vlasničkog dijela u obiteljskoj kući, naime moja majka je vlasnik kuće nakon smrti bake i djeda, no ujak ima 1/12 udjela koja se nakon ostavinske rasprave 1990. godine podjelila, mama je dobila darovnicu još davne 1982. godine vlasništvo pola kuće od svojih roditelja, baka se odrekla i svog dijela u njenu korist zbog doživotnog uzdržavanja, a nakon djedove smrti i ostavinske rasprave raspodjelio se ostatak i time je ujak dobio 1/12 kuće od 71m2 sa pripadajućim zemljištem, okućnicom i stambenim objektima. Ujak se iz te kuće odselio prije 40 godina i od tad nije uložio jednu lipu u njeno održavanje i gradnju, kuća je u Petrinji, koja je bila obuhvaćena Domovinskim ratom, bila spaljena i devastirana do 5. kategorije i prava na obnovu su imali u kućanstvu, moja baka i mama kao većinski vlasnici, moj tata kao suprug i ja kao dijete, obnova je prošla i mama je još osobno podigla adaptacijski kredit koji još uvijek otplaćuje za njeno dovršenje, ujak nije sudjelovao u ničemu jer živi na drugoj adresi i gradu već 40 godina. E sad počinje moj problem, zatražio sam kredit adaptacijski u banci za dovršenje i adaptaciju te kuće, no ujak želi isplatu svoga dijela jer mi ne želi dati suglasnost na hipoteku, i ja bi ga isplatio i ponudio sam mu svotu ali on smatra da je to malo i želi više, no ja smatram da "špajza" koliko možda njemu može pripadati ne vrijedi toliko i želim saznati da li on može izgubiti taj suvlasnički udio ako nije sudjelovao uopće u gradnji i uživao taj prostor zadnjih 40 godina za što postoje jasni dokazi. Da li da se obratim odvjetniku i pokrenem tužbu. Srdačan pozdrav i unaprijed zahvaljujem na pomoći i savjetovanju.:namiguje:

Screenshot_2013-03-12-12-43-48.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

suvlasnici kuće dužni su kuću održavati i snositi trošak održavanja, u svom suvlasničkom djelu.

kuća je oštečena . ulagali ste u kuću i održavali je, to košta.

pismeno ujaku poslati zahtjev za povrat ulaganja (u djelu u kom je vlasnik).

ako odbije, tužbom tražiti povrat ulaganja. trebate račune i druge dokaze ulaganja u kuću.

povrat ulaganja možete tražiti unazad 5 godina (poslije 5 godina zastara).

stjecanje bez osnova + zakonske zateznekamate.

 

možete tražiti povrat ulaganja samo za troškove koje ste vi platili.

ono što je država obnovila to nemožete naplatiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam puno na savjetu, e sad još jedno pitanje, kuća je znači obnovljena 1997. i tad smo se ponovno uselili, od tad je mama do danas ukupno podigla oko 40000€ kredita i uložila u kuću, radovi su se događali skoro svake godine, stavljena je i nova fasada prije 9 godina, e sad s obzirom da ste spomenuli da je sve unazad 5 godina zastara na što točno se možemo pozvati i da li postoji neki rok gdje ujak može izgubiti svoj udio u vlasničkom listu zauvijek?! Te što točno znači stjecanje bez osnova plus zakonske zatezne kamate?! Hvala Vam puno na pomoći. Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,pretpostavljam na kakav rok mislite pa da vam u startu kazem da ujak nemoze na takav nacin izgubiti pravo vlasnistva.

Prema članku 1111. Zakona o obveznim odnosima, stjecanje bez osnove definira se kao prelazak nečije imovine (ili njezinog dijela), pod čime se razumijeva i stjecanjekoristi izvršenom radnjom, u imovinu druge osobe bez osnove u pravnom poslu, odluci suda, odnosno druge nadležne vlasti ili zakonu. U tom slučaju obogaćena strana, odnosno stjecatelj, dužan je vratiti imovinu, odnosno, ako to nije moguće, naknaditi vrijednost postignute koristi.

Kad se vraća ono što je stečeno bez osnove, moraju se vratiti plodovi i platiti zatezne kamate , i to, ako je stjecatelj nepošten od dana stjecanja, a inače od dana podnošenja zahtjeva..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetu, idem danas kod odvjetnika na savjetovanje i pokrećemo tužbe s nekoliko osnova, bili smo jamci njemu za kredit i nije ga plaćao pa je moja majka plaćala neko vrijeme kao jamac taj kredit i nikad nam nije vratio novce, za to je rok 3 godine za zastaru a kredit je izašao prošle godine u 11. mjesecu tako da to na vrijeme pokrenemo. Znači druga tužba može biti da ga tražimo povrat ulaganja u kuću unazad 5 godina i s obzirom da je mam jedina digla kredit i otplaćuje ga onda i to ulazi u taj slučaj ako sam u pravu?! Da li taj njegov nužni dio nakon očeve ostavinske rasprave imaju pravo nasljeđivanja njegova žena i njegova djeca?! Već me boli glava od njegovih zavrzlama ali nadam se da ću se uspjeti pravno osvetiti i zadovoljiti svoje psihičke boli i boli moje majke!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imovinu koju stekne na osnovu nuznog dijela,naravno nasljedjuju djeca i bracni drug.

Po pitanju jemstva i vracanja kredita,imate pravo na regresna potrazivanja,medjutim po pitanju povrata ulozenog ce biti diskutabilno.

"Nema zakonske osnove za povrat ulaganja učinjenih prilikom adaptacije kuće kad su ta ulaganja izvršena dobrovoljno i besplatno, pri čemu se nije očekivala niti zahtijevala naknada." (VSRH, Rev -580/2007-2od 29. kolovoza 2007.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ali ako on želi isplatu tog svog dijela bio je nužan i uložiti nešto u tu nekretninu, otkud mu pravo da zahtijeva 10000€ za 1/12 udjela na vlasničkom listu u prilogu na početku mog posta. Na što se onda možemo pozivati da mu uskratim bilo kakvo pravo i da mu otežam u njegovim akcijama. Da li ga mogu tužiti za ucjenjivanje i povredu dostojanstva s obzirom da me prisilio da potpišem neki "ugovor" kojim se obvezujem da ću ga isplatiti u zamjenu za potpis suglasnosti što nigdje nije navedeno a ja sam to povukao odmah kod javnog bilježnika i osporio!?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija