Jump to content

Obiteljsko pravo


Bezplace8

Preporučene objave

Postovani,

 

Zanima me, supruga ne zivi samnom, zivjela je samo desetak dana nakon svadbe, te sada vec mjesecima zivi kod svojih roditelja. Imam snimljeno na mobitelu da njen otac vrsi nasilje nad njenom majkom, isto tako i njeno priznanje da ju je tukao, te jednom prilikom polomio joj stolicu o ledja. Takodjer saznajem da mi supruga ima poveci doje (uporaba i preprodaja opojnih droga, pljackanje kioska...), a i njen otac takodjer (kriminal, ubojstvo u samoobrani, 2 godine zatvora radi silovanja...). Zanima me, da li ja mogu nakon rodjenja djeteta traziti skrbnistvo i da se dijete povjeri meni, ocu. Nitko nije trazio razvod niti ponistenje braka, ali majka se ponasa agresivno te mi prijeti da ce me zadaviti te da nikada necu vidjeti dijete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bi se dogovarali oko povjeravanja djeteta na odgoj i čuvanje morate biti rastavljani. Vaš brak još traje iako je bračna zajednica prestala supruginim iseljenjem. Dijete će automatski imati bračno očinstvo jer će biti rođeno u braku ili izvan njega (ako se brak u međuvremenu rastavi) ali unutar 300 dan od prestanka braka. Sud onda donosi odluku kome će dijete biti povjereno na odgoj i čuvanje i u kakvim omjerima će se sastajati s drugim roditeljem. Vaša supruga možda ima nesređen život ali nema dijagnozu nekog težeg psihičkog poremećaja ili fizičke bolesti koja bi je onemogućavala oko brige za dijete zbog toga novorođenče sud gotovo sigurno neće dati na odgoj i čuvanje ocu. Skrbništvo je u pravilu podijeljeno, između oca i majke.

Dakle, prvo morate riješiti situaciju s brakom sa majkom Vašeg djeteta a onda krenuti na rješavanje sudjelovanja u odgoju djeteta i same djetetove dobrobiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, brak još traje, ali prema tome zašto i na koji način bi mi branila da viđam dijete ili nešta tako slično ako smo u braku? također, ona treba roditi u roku tjedan dana, što bi značilo da i pokrene brakorazvodnu parnicu mi moramo dijete upisati u knjigu rođenih i dati ime, i ostalo... a ona je čini mi se bila na psihijatrijskoj procjeni, jer ima već spomenuti dosje, za korištenje opojnih droga, a i ja imam čiste dokaze za agresivnost i veliku sklonost laganju, a policiji je dobro poznata, kao i njeni roditelji,

usput, saznajem da ju je otac tukao lancima... itd..., također je zvala policiju i prijavila mene da ju tučem, a za što ja imam očite dokaze da laže, tako da ni sam neznam šta se s njom i njenom psihom dešava...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da cete upisati dijete i obaviti sve potrebno uz to. Vi jeste u braku no nitko majku ne može prisiliti da Vam ne pokušava braniti viđanje djeteta. Ako se to dogodi obratite se nadležnom centru za socijalnu skrb.

Morate znati da cete morati proci kroz postupak posredovanja prilikom razvoda braka kod czss-a jer cete tada imati zajednicko maloljetno dijete. Isto tako morate znati da prema čl.42., st.2 Obz-a: "Muž nema pravo na tužbu za razvod braka za vrijeme trudnoće žene ili dok njihovo dijete ne navrši godinu dana života." Ta odredba štiti majku i dijete u tom osjetljivom periodu.

Dakle, možete podnijeti sporazumni zahtjev za razvod braka (što se prvo morate dogovoriti sa suprugom i kako sam vec navela također cete morati proci kroz postupak posredovanja pred czss-om jer imate/cete imati zajednicko malodobno dijete) ili Vasa supruga mora podnijeti tuzbu za razvod braka. Napominjem, na temelju izvjesca czss-a s posredovanja i prilikom razvoda braka ce sud donjeti odluku o povjeravanju djeteta na odgoj i cuvanje i intenzitet posjeta odnosno, kasnije, druzenja s djetetom. Bilo bi dobro da se sa suprugom dogovorite oko alimentacije, a da je sud potvrdi, kako bi imali manje problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

napisano Vam je... prvo,zovete centar za socijalnu skrb... tek ako majka, nakon pravomocne presude u kojoj ce biti određeno koje je Vase vrijeme da viđate dijete, brani taj kontakt onda zovite policiju jer to ne smije raditi i uskracuje Vam Vase (i djetetovo) pravo.

Sve ovo za razvod Vam je i napisano zato jer prvo to morate rijesiti inace cete non stop biti u ovakvoj nedefiniranoj situaciji koja mozda i ne bi bila problem kad biste Vi i Vasa supruga bili u dobrim odnosima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako ce brzo czss reagirati ovisi o situaciji i o samom czss-u. Zato bi bilo dobro da se dogovorite oko pokretanja razvoda braka jer radnje u obiteljskopravnim stvarima obicno se poduzimaju hitno. U tim se postupcima prvo rocište mora održati u roku od petnaest dana od dana kad je tužba odnosno sporazumni zahtjev ili prijedlog primljen na sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prvo,zovete centar za socijalnu skrb...

Malo pojašnjenje:

Ne zovete, jer je to prečesto "vuk pojeo magare" ili u najmanju ruku odgađanje do u beskonačnost- obratite im se pisanim putem: izravno na urudžbeni ili poštom uz preporuku.

Bez obzira bio brakorazvodni postupak pokrenut ili ne, vama dijete treba biti dostupno, odnosno majka ne bi smjela priječiti da realizira svoj odnos s vama.

 

Čak da i nije razvod u tijeku, niti pokrenut, kad bi majka u zabranama bila uporna, czss bi bio u mogućnosti i prilici (a i dužan) izreći mjeru nadzora nad izvršenjem roditeljske skrbi.

Doduše, pripremite se da novorođenčad i sitna dojenčad svoj početni kontakt ostvaruju u svom domu u kojem žive, a to nije uvijek vrlo ugodna situacija. Ali, budite uporni, jer će vas tako vlastito dijete poznavati i prepoznavati, pa se razdoblje ostvarivanja početnog odnosa ne ostavlja za neko kasnije vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znači, moja supruga, može roditi dijete, meni braniti da ga vidim i budem u kontaktu s njim, dok czss neće poduzeti gotovo ništa, te ja danima neću vidjeti dijete? pa nema nikakvog zakona u tom slučaju, u slučaju da je majka djeteta konzument droge i ima dobar dosje povodom toga, pa da li se onda može tražiti stručno psihijatrijsko vještačenje, također po hitnom postupku?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se to dogodi, budite aktivni prema czss-u, ne samo usmeno nego (i) pisanim putem, jer tako u pravilu ipak brže odreagiraju (ne jer se kome tamo pobudi ogromna želja potaknuta pisanom rječju, već je to otvaranje puta da ih tko pritisne da odreagiraju).

 

Psihijatrijsko vještačenje (sud. vještak imenom i prezimenom ili pravna osoba u istom registru sud.vj.) bi trebalo biti dio nekog postupka pred sudom, inače se czss služi svojim procjenama, odnosno psihologa obit. tima, što nije ista stvar.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zabrana kontakata u smislu mogućih ograničenja je izrazito drastična mjera kojom se može štititi dijete, a nije uobičajena već kao isključivo krajnja moguća nužnost ako baš nikako nije moguće udovoljiti i djetetovoj sigurnosti i potrebi za roditeljem...

 

Ako ste mislili na "zabranu" izrečenu od jednog roditelja drugome, roditelj nije ovlašten braniti djetetu kontakt s drugim roditeljem. Iako, potrebno se čuvati pri "bliskim susretima" da ne bi bilo povoda kakvim nasrtljivim/provocirajućim ponašanjima, jako kontrolirati vlastite reakcije i osigurati se od ev. prijava za nasilje do kojeg nije došlo (jer ima i toga).

 

Instance kojima se obraćate, kao što je npr. czss, svakako ne smiju podržavati niti pomoći održavati proizvoljne zabrane ili izbjegavanja, već su se dužni usmjeriti ka takvom roditelju ne bi li ga uvjerili da djetetu to pravo ne smije uskraćivati radi njegove dobrobiti. Objašnjenja npr. da roditelji ne žive zajedno, a odluke suda nema još pa ne mogu ništa poduzimati prema tom roditelju, nisu dovoljno dobar izgovor za nepostupanje u okviru svojih mogućnosti (koje postoje).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste mislili na ovo drugo- zabranu roditelja djeteta drugom roditelju: ništa.

 

Ali, ponovno naglašavam da je neophodno voditi računa i osigurati se da ne bi došlo usput do kakve prijave radi nasilja u obitelji (s razlogom), kao i s lažnim argumentima (pa da je moguće kao takve je se riješiti bez posljedica).

 

U svakom slučaju, bilo bi dobro već prije pokušati dogovoriti kontakt(e) s djetetom i način, potom i vrijeme.

Za početak možda ne bi bilo zgorega (i prije rođenja djeteta) uputiti pisanim putem majci prijedlog o tome (s dokazom da jeste, vi izravno ili preko odvjetnika), iskazujući svoju namjeru ostvarivati kontakt s djetetom redovito nakon njegovog rođenja uz poziv da se o tome dogovorite za ubuduće, pisanim putem očituje (trudna je i može biti 1001 razlog zašto ne bi mogla ili ne želi biti uzrujavana) ili/i predloži na koji način želi pristupiti dogovaranju.

To (odgovoreno ili neodgovoreno) možete priložiti u obliku kopije (i potvrde da je opravljeno) i czss-u kad budete zahtjevali da poduzmu mjere u okviru svojih zakonskih mogućnosti, postupaju i pomognu djetetu da realizira kontakte s vama, a radi stvaranja i njegovanja odnosa dijete-otac itd... za slučaj da ne uspijete to riješiti jednostavnim međusobnim dogovorom.

 

Takav prethodni put bi mogao ukazati na prethodnu volju i miran pokušaj, jednostavnije i očitije od iznenadnog pojavljivanja na vratima ili "dolazim popodne" (ukoliko niste sigurni da bi reakcija bila normalna).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija