Jump to content

Pritužbe na rad CZSS


karaula

Preporučene objave

Ima li tko kakvih neugodnih iskustva sa djelatnicama CZSS?

Kako postupati s njima ako je vidljivo da su pristrani majci i diskriminiraju mene kao oca iako nemaju argumenata za to i to samo zato jer sam se žalio na njihov rad ravnateljici CZSS, a sada se i ona udružila s njima.radi se o djelatnici koja ima vec nekoliko pritužbi za rad ali joj je sestra dobro pozicionirana u vladi (ministrica) i jako ju dobro štiti. Žalio sam se u ministarstvo ali još ništa nisu poduzeli a ta djelatnica odlučuje o sudbini moje kćeri s kojim će roditeljem živjeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S internetskih stranica udruge DIJETE-RAZVOD prenosim sljedeći tekst:

 

Višestruko povećan broj pritužbi na rad centara za socijalnu skrb

 

Najčešće su pritužbe:

Ometanje roditeljskog vremena s djetetom/djecom

1.1. Roditelj s kojim dijete živi ne dozboljava mi provoditi vrijeme s djetetom, ne mogu ga čuti ni telefonom jer se na broj koji imam nitko ne javlja, a drugi ne mogu dobiti.

 

1.2. Roditelj kojem je dijete otišlo provesti vrijeme za Uskrs/vikend, etc. odbija predati dijete roditelju s kojim dijete živi po sudskoj odluci – u jednome od tih slučajeva već je bila ovrha po rješenju u privremenoj mjeri (ovrha se čekala 6 mjeseci), ali je pri sljedećem susretu majka ponovno zadržala dijete i čak dobila podršku od centra za socijalnu skrb kako bi dijete mogla upisati u školu u mjestu gdje ona živi – Czss odbija razgovarati s ocem, čime Czss sam sudjelujući u protuzakonitom postupanju.

Reakcije Czss-a: – ne možemo ništa jer još nema sudske odluke;

- ne možemo ništa jer nije na nama da provodimo sudsku odluku;

- dogovorite se;

- obratite se sudu;

- to je pitanje tumačenja sudske odluke – obratite se sudu.

Savjetujemo: Svaki put napisati dopis nadležnom Czss za svim navedenim činjenicama i tražiti žurnu pomoć u zaštiti prava djeteta. Taj dopis urudžbirati ili poslati preporučeno s povratnicom, ili faxom. Presliku dopisa poslati Ministarstvu socijalne politike i mladih, Ministrici Milanki Opačić i Pomoćnici Ministrice Jasni Ćurković-Kelava (Ministarstvo socijalne politike i mladih, Trg Hrvatskih velikana 6, 10000 Zagreb, fax.01 3633 903, e-mail: milanka.opacic@mspm.hr; jasna.curkovic-kelava@mspm.hr) i Pravobraniteljici za djecu (Teslina 10, 10000 Zagreb, fax. 01 4921 277, e-mail: info@dijete.hr), a ako smatrate da ste rodno diskriminirani, i Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova (Preobraženska 4/1, fax. 01 4844 600, e-mail: ravnopravnost@prs.hr) te, kako je zadaća Pučkog pravobranitelja štititi građane od samovolje institucija, i Pučkom pravobranitelju (Opatička 4, 10000 Zagreb, fax. 01 6303 014, e-mail: ombudsman@ombudsman.hr). Pri takvom je ponašanju jasno da mogućnost dogovora ne postoji, pa ako Czss nije u stanju ili ne želi pozvati roditelje na dogovor i koristiti se sredstvima u svojoj nadležnosti, svaki put ovakvo ponašanje prijaviti policiji – strahovanje od toga da bi policija djetetu naudila je besmisleno, ako se razgovara s djetetom, onda to čini osoba u civilu, a uostalom, dijete, osim ako ga se namjerno straši policijom, nema strahova od policije. Policajci dolaze i u vrtiće i razgovaraju s djecom npr. o ponašanju u prometu. Policija će sačiniti zapisnik. Taj zapisnik, uz plaćenu pristojbu, možete dobiti sljedećeg dana i poslužit će vam kao dokaz na sudu o ponašanju drugog roditelja koje ukazuje na smanjene roditeljske kompetencije, ili ako takvo ponašanje traje dulje, za kaznenu prijavu koja može drugog roditelja navesti na razumnije ponašanje.

1.3. Roditelj s kojim dijete živi odbija predati dijete na susrete i druženja drugom roditelju s banalnim izgovorima (npr. dijete mora na neku aktivnost, dijete mora liječniku i sl., kao da roditelj s kojim dijete ne živi ne može dijete odvesti kamo treba). Roditelj s kojim dijete ne živi, ako drugačije ne ide, onda traži da se vrijeme susreta pomakne za dan.

Reakcije centara: – odbijaju podržati zahtjev roditelja koji to traži, s izlikom ‘nema nadoknada’, čime potpuno nedvojbeno podržavaju manipulirajućeg roditelja u namjeri spriječavanja roditeljskog vremena s drugim roditeljem ili u namjeri skraćivanja roditeljskog vremena sdjetetom/djecom

Savjetujemo: Svaki put napisati dopis nadležnom Centru za socijalnu skrb za svim navedenim činjenicama i tražiti žurnu pomoć u zaštiti prava djeteta. Taj dopis urudžbirati ili poslati preporučeno s povratnicom. Presliku dopisa poslati svima navedenim pod 1.2. Ako se ponašanje Czss brzo ne promijeni, tražite od Ministarstva socijalne politike i mladih inspekcijski nadzor – realno je za očekivati da se taj Czss jednako neprofesionalno ponaša i prema drugim roditeljima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija