Jump to content

Skrbništvo nad djetetom


ivonaa

Preporučene objave

Pozdrav svima. Odlučila sam se ovdje postaviti pitanje jer u tuđim temama nisam pronašla odgovore na sva moja pitanja. Situacija je sljedeća. Još malo trebam roditi, prije par mjeseci sam prekinula vezu s ocem djeteta jer je bio nasilan i skroz je promjenio ponašanje, na lošije. Cijelo vrijeme se on želi naći samnom pod izgovorom da bude blizu djeteta (koje nije rođeno) a ja sam to odbijala jer me strah da mi nešto ne napravi jer je agresivan. Nisam ga nikad prijavila policiji jer ne želim takve situacije u životu. Sad je problem jer je on meni počeo prijetiti kako će mi oduzeti dijete ako mu se ne vratim. Nije zaposlen, neradnik je, ljenčina u dugovima i bio je u zatvoru, od nedavno prima socijalnu pomoć i živi u gradskom stanu, ja studiram i živim s roditeljima koji mi žele pomoći oko djeteta, i novčano i što se čuvanja tiće. Ne bih se ja bojala da mi takva osoba u normalnim uvjetima može uzeti dijete, problem je što on ima iz prošle veze dijete koje je on navodno dobio na skrbništvo, tako on barem kaže, iako sam ja u 3 godine naše veze vidjela to dijete sveukupno tjedan dana, dijete je cijelo vrijeme bilo kod majke koja živi u drugom gradu. Kako je moguće da je takva osoba dobila skrbništvo nad tim djetetom? Meni prijeti da će na isti način i meni uzeti dijete, da neću ni znati što me je snašlo. Uz to me zanima i recimo da ja dobijem skrbništvo koliko često on ima pravo biti s dijetetom? On želi pola tjedna za sebe, ja mislim da je to previše, kako da dijete bude toliko odvojeno od mene i mog mlijeka tako malo, kako će jednu noć spavati u jednom krevetiću u koji će ga uspavljivati jedna osoba, a drugu u drugom gdje će ga netko potpuno drugi uspavljivati. Mislim da je pola-pola vrijeme normalno za dijete od nekoliko godina, ali ne i za novorođenče. Kada je počeo navaljivati na viđanje djeteta pitala sam ga želi li plaćati alimentaciju, ne meni već djetetu, što se mene tiće ti novci se mogu odmah prebacivati u neku dječju štednju na koju će samo ono imat pravo, ali on je odbio i lipe davati. Rekla sam mu da je to obveza koja se ne može izbjeći iako je nezaposlen, tada mi je rekao da ne budem glupa kao njegova bivša jer je i ona mislila da će to dobiti, ali da on ima neki dokument s vrhovnom suda da nije morao plaćati alimentaciju za to prvo dijete, i da će mu to bit dokaz da ne mora ni za naše..ja stvarno ne znam o kakvom se dokumentu radi, ali kako je moguće da sva djeca imaju pravo primati alimentaciju, a njegova nemaju. Unaprijed hvala svima koji će se potruditi pročitati ovo i pomoći mi svojim odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne opterećujte se uzrujavanjima tijekom kraja trudnoće, jer to može samo otežati/ naškoditi i vama i djetetu.

 

Otac može priznati dijete pred matičarem ili czss, a za to će biti potreban i vaš pristanak (izjavom).

Ako pri upisu u maticu ne bude podataka o ocu, matičar će vas upozoriti da dijete ima pravo znati tko mu je otac i na koji način ostvariti ta prava. Izjava koga smatrate ocem djeteta će se smatrati vašim pristankom vezanim uz priznanje očinstva.

 

Ukoliko ne izjavite koga smatrate ocem djeteta, matičar će obavijestiti czss, pa će vas pozvati oni: jednako tako obavijestiti da dijete ima pravo znati tko mu je otac, a potom vas upoznati i s ostalim mogućnostima da se to ostvari (bilo vašom, bilo očevom tužbom za utvrđivanjem očinstva sudskom odlukom).

 

Potom možete zatražiti od suda da odluči o povjeravanju djeteta na zajednički život (pravo roditeljske skrbi imaju oba roditelja, prije i poslije) i radi odluke o susretima i druženjima djeteta s ocem. Za početak je moguće predložiti (radit će se o novorođenčetu i mlađem dojenčetu) da se odvijaju unutar djetetu poznatih okolnosti (jer proces njegove socijalizacije unutar primarne socijalizacijske skupine i okolnosti tek predstoji, iako osamostaljivanje u tom smislu ne traje godinama ni veći broj godina).

 

Ako je problem u nasrtljivosti i agresivnosti, moguće je tražiti i da se odvijaju pod nadzorom, jer je to vrijeme predviđeno za dijete i roditelja s kojim ne živi, njihovu početnu uspostavu međusobnog odnosa, a ne za verbalne (i -ine) obračune majke i oca djeteta u bilo kojem smislu. Osobu koja se želi poslužiti djetetom u takve svrhe je potrebno u toj nakani spriječiti (što ne znači i kakvu zabranu u odnosu na kontakate s djetetom).

Odluku suda je moguće zamjeniti novom kako se mijenjaju bitne okolnosti (dijete naročito u tom početnom razdoblju rapidno raste i sazrijeva u odnosu na razdoblje odmah po rođenju).

 

Postojat će još jedna mogućnost, nevezana za postupke pred sudom već činjenicu očinstva+majčinstva: u slučaju kakvih daljnjih eskalacija- da czss izrekne mjeru nadzora nad izvršenjem roditeljske skrbi. U ovom dijelu je korisno se obraćati czss pisanim putem.

 

Glede uzdržavanja, uzdržavat će ga (ali ćete morati zatražiti da sud o tome odluči). Glede povjeravanja: brinite o sebi sada i djetetu od rođenja nadalje- pažljivo, brižno, aktivno.

 

I na kraju, ako ikad kasnije bude riječ od djetetu u pogledu nasilničkih ponašanja prema njemu ili u njegovom prisustvu, nećete mu (djetetu) smjeti priuštiti odluku kakvu ste donijeli za sebe ("prijaviti czss/policiji: to mi ne treba").

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija