Jump to content

Amerikanci će još dugo plaćati mirovine svojim veteranima


Mrljavac

Preporučene objave

ZAGREB, 20. ožujka 2013. (Hina) - Ako povijest išta znači, Sjedinjene će Države cijelo iduće stoljeće plaćati za ratove u Iraku i Afganistanu jer na desetu godišnjicu iračkoga rata, ta zemlja svake godine plaća više od 40 milijarda dolara veteranima i preživjelima iz svoga Građanskog rata, španjolsko-američkog rata 1898., Prvoga i Drugog svjetskog rata, Korejskog i Vijetnamskoga, dvaju pohoda na Irak te rata u Afganistanu, objavio je američki list Des Moines Register na svojoj internetskoj stranici desmoinesregister.com.

Nisu objavljena imena dviju osoba, jedne iz Sjeverne Karoline i jedne iz Tennesseeja, koje svake godine dobiju po 876 dolara kao djeca veterana Građanskoga rata, kao ni desetero umirovljenika koji dobivaju ukupno 50 tisuća dolara na temelju nečijeg sudjelovanja u Španjolsko-američkom ratu 1898. Preživjeli bračni drug u ratu poginuloga vojnika može dobivati doživotnu potporu, kao i djeca do 18. godine, a djeci se taj privilegij produljuje zauvijek ako su prije 18. godine postala nesposobna za rad.

Prvi svjetski rat završio je prije 94. godine, ali i danas američke građane stoji 20 milijuna dolara na godinu, a Drugi svjetski rat pet milijarda. Naknade za Drugi svjetski rat prima nešto više od dvije tisuće ljudi: njih trećina su udovice, mnoge starije od stotinu godina. Rat u Koreji vođen u pedesetima stoji Ameriku gotovo tri milijarde dolara na godinu.

Vijetnamski rat posebna je priča: danas odnosi 22 milijarde dolara na godinu, što je više od godišnjeg proračuna FBI-ja. Mnogi stradali vijetnamski veterani dobivaju naknadu za posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), gubitak sluha ili općenito ranjavanje, ali druge boljke povećavaju trošak. Na temelju nepouzdane veze s defolijantom, tzv. 'narančastim agensom' kojim se američka vojska služila u Vijetnamu, savezne su vlasti prihvatile da je i šećerna bolest razlog za isplatu naknade. Naknade za dijabetes danas su najskuplja stavka u proračunu za vijetnamske veterane, piše desmoinesregister.com. Nedavno su u stanja vezana uz rat uvrštene i bolesti srca pa stižu tisuće novih zahtjeva za naknadu. Nekadašnji republikanski senator i ratni veteran Alan Simpson ne slaže se s vladinom odlukom da automatski plaća naknadu za te bolesti. "To se strašno zloupotrebljava", kaže Simpson. Među starijim Amerikancima bolesti srca su česte i vodeći su uzrok smrti u toj zemlji pa će se buduće smrti tisuća vijetnamskih veterana lako povezati sa službom u ratu, a naknade se prenijeti na članove obitelji koji ih nadžive.

Kongresna analiza pokazala je da su troškovi sudjelovanja u ratu u 2011. bili 738 milijarda dolara, a poslijeratnih naknada veteranima i njihovim obiteljima još 270 milijarda na godinu od 1970.

Irački, afganistanski i veterani i obitelji veterana iz prvoga Zaljevskog rata 1991. dobivaju na godinu 12 milijardi dolara.

Senatorica Patty Murray kaže kako takvi golemi troškovi moraju podsjetiti zemlju kako je ratovanje dugoročno skupo. "Kad odlučimo ući u rat, moramo svjesno razmisliti i o njegovoj cijeni", kaže Murray, demokratska senatorica iz Washingtona i dodaje da je naknada za invaliditet koju je dobivao njezin otac, veteran Drugoga svjetskog rata, pomogla da se obitelj prehrani.

I trošak naknade za invaliditet sigurno će i dalje rasti, piše desmoinesregister.com jer sve više vojnika preživljava ratne ozljede zbog poboljšanja u tehnologiji i medicini.

"Ja bih svakako provjerio imovinu svih tih ljudi", kaže Alan Simpson koji je 2010. bio član odbora za deficit predsjednika Baracka Obame i koji drži da bi vladini čelnici koji žele smanjiti državni dug morali provjeravati je li onima koji nadžive veterana taj novac doista potreban.

 

(Hina)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija