Jump to content

BRAK SA STRANCEM; HITNO!


pegasus

Preporučene objave

Neizmjerno mi je drago da postoji ovakva stranica i molim ako mi itko može pomoći sa pravnim savjetom da riješim nedoumice jer mi je jako hitno. Molim da podrobno pročitate kako bi bilo što jasnije o čemu se radi.

Naime, već pet godina živim u vanbračnoj zajednici s državljaninom BiH. Iako je u Hrvatskoj od 1990. bio se vratio u BiH na odsluženje vojnog roka i ostao tamo oko dvije godine, što mu se računa kao prekid pa nije još mogao zatražiti trajno nastanjenje. Već tri godine dobiva produženi boravak, regularno je zaposlen, ima radnu dozvolu, zdravstveno i ostalo. Međutim, prije sedam godina bio se vjenčao u BiH s tadašnjom djevojkom koja je odmah sutradan otišla za Ameriku, jer je i on želio otići da bi se kasnije predomislio. Iako je ona odavno vjenčana, službeno se nisu rastali sve do lipnja ove godine. S druge strane, za sve papire koje je ovdje vadio (u Hrvatskoj) morao je donositi rodni list. S obzirom da je vjenčan u federaciji, a rodni list je vadio u republici Srpskoj, nikada na tom rodnom listu nije pisalo da je vjenčan. Tako smo i mi cijelo vrijeme u izjavama MUP-u pisali da živimo u vanbračnoj zajednici i da on nije vjenčan. E sad, prema novome matičar iz Federacije bi svakako trebao poslati matičaru iz republike Srpske dopis o njegovoj rastavi, što će onda pisati na rodnom listu, navodno, zajedno s datumom. S obzirom da bismo se mi željeli vjenčati ovdje, zanima me bi li mogli imati problema zbog toga što smo stalno govorili da on nije vjenačan? Ili da se vjenčamo u BiH pa samo donesemo vjenčani list ovdje? No, svejedno, mene muči to što će mu za bilo koje papire, a namjerava tražiti trajno nastanjenje, tražiti i rodni list gdje će se taj datum razvoda vidjeti. Totalno sam zbunjena i znam da se nikome od službenih osoba ne može objasniti da su bili mladi i ludi i vjenčani praktički samo jedan dan. Da je bio pametan, riješio bi to odavno ali ga ta papirologija nije mučila. Molim Vas da mi date koknretan savjet. Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija