Jump to content

Na što se pozvati ako je odredba na temelju koje je pokrenuta ovrha dvosmislena


drndo

Preporučene objave

Pitanje je u ovom podforumu jer je primarni predmet spora ovrha iako je pitanje zapravo općenito, pa ako administratori procjene da bi trebalo u drugi podforum, moja isprika unaprijed.

 

Dakle, nakon uloženog prigovora na rješenje o ovrsi prvostupanjski sud presuđuje u našu korist. Ovrhovoditelj (tj. sada već tužitelj jer se spor vodi pred sudom) ulaže žalbu čiji je sukus "Prvostupanjski sud krivo tumači odedbu tu i tu..."

 

Sama odredba je zaista dvosmilslena, tužitelj iz toga zaključuje da je time dispozitivna te da on ima pravo odabrati jednu od dvije mogućnosti koje odredba predviđa, premda cijeli akt nema nigdje eksplicitno navedeno "Tužitelj može bla...bla..." niti bilo šta drugo što bi predviđalo autonomni izbor tužitelja u slučaju dvosmislenog tumačenja. Odredba jednostavno taksativno navodi u dva stavka zaredom dvije mogućnosti koje su u našem sporu po naravi stvari kontradiktorne. (Kako rekoh, porvostupanjski sud je uvažio "našu" mogućnost, tj onu na koju smo se mi pozvali u prigovoru)

 

Tužitelj je u tom poslu profesionalac (koncesionar, odnosno isporučitelj javne usluge) mi smo samo korisnik i naše stajalište je da ako je već nešto dvosmisleno, "pravedno" bi bilo da se sve dvosmisleno a priori tumači u korist korisnika (njihova je "dužnost" da se pobrinu da je to što prodaju jasno, precizno i nedvosmisleno definirano u svom opsegu, načinu, dinamici i svemu ostalom)

 

Moje je pitanje, na što se točno pozvati u odgovoru na žalbu? (Zakon, načelo, praksa, bilo šta...) Ima nešto o "dobrom gospodaru" ili tako nešto ? Thx

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija