Jump to content

Komplicirana pravna situacija, MOLIM SAVJET


simple

Preporučene objave

Poštovani,

 

potreban mi je pravni savjet vezan za dosta pravno složenu situaciju. Naime, u vanbračnoj zajednici rodio se sin koji sad ima 7 godina. Vanbračna zajednica je razvrgnuta prije 5 godina i ja sam dobila skrbništvo. Bila sam zaposlena i na temelju skrbništva i ostalih uvjeta dobila na natječaju gradski stan u svojstvu zaštićenog najmoprimca. Otac djeteta se sa svojom majkom u međuvremenu preselio u Bjelovar, a ja sam ostala bez posla. Sada dijete živi sa ocem u Bjelovaru jer tamo ima bolje uvjete za normalno djetinjstvo i život općenito. Ja sam na žalost i dalje nezaposlena, ali je i otac djeteta nezaposle. I dalje imam skrbništvo nad djetetom jer mi je potrebno kao uvijet za status zaštićenog najmoprimca tj. za zadržavanje stana. Otac djeteta i ja smo u izvrsnim odnosima i surađujemo u odgoju. Sada se pojavila potreba da Otac djeteta koji je nezaposlen i vodi se kao podstanar u kući gdje živi, zatraži socijalnu pomoć. Dijete je kod oca prijavljeno tako da ima BORAVIŠTE, a prebivalište ima i dalje kod mene. Ja sam također prijavila boravište na istoj adresi gdje i naše dijete tj. kod bivšeg izvanbračnog supruga. Moje je pitanje, dali je moguće da Otac na neki naćin dobije socijalnu pomoć. Nije zaposlen, nema skrbništvo nad djetetom, dijete ima prijavljeno boravište i nema nikakvog vlasništva (auto, nekretnine.... )

 

Hvala na pomoći, nadam se da ćete moći otpetljati ovu situaciju na neki naćin.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Griješite u jednoj "sitnici".

 

Niste dobili skrbništvo:

Obiteljski zakon, Članak 152.

Pod skrbništvo stavit će se maloljetna osoba čiji su roditelji:

1. umrli, nestali, nepoznati ili su najmanje mjesec dana nepoznatog boravišta,

2. lišeni poslovne sposobnosti ili su lišeni roditeljske skrbi,

3. maloljetni, a nisu na osnovi članka 120. ovoga Zakona stekli poslovnu sposobnost,

4. odsutni ili spriječeni i nisu u mogućnosti brinuti se o svojem djetetu, a nisu ga povjerili na čuvanje i odgoj osobi koja ispunjava uvjete za skrbnika.

 

Vaše dijete ima dvije osobe koje pravo roditeljske skrbi imaju- majku i oca.

Obiteljski zakon, Članak 99.

(1) Roditelji bez obzira žive li zajedno ili odvojeno ravnopravno, zajednički i sporazumno skrbe o djetetu, osim ako je ovim Zakonom drukčije određeno.

(2) Samo jedan roditelj skrbi o djetetu ako je drugi umro, proglašen umrlim, lišen roditeljske skrbi, lišen potpuno poslovne sposobnosti, djelomice lišen poslovne sposobnosti u odnosu na roditeljsku skrb ili je spriječen.

 

Sud vam je povjerio dijete na zajednički život:

Obiteljski zakon, Članak 100.

(1) Ako roditelji ne žive u obiteljskoj zajednici, sud će odlučiti s kojim će roditeljem dijete živjeti te odrediti način i vrijeme susreta i druženja djeteta s drugim roditeljem.

 

VI imate prijavljeno prebivalište na adresi stana u kojem ste zaštićeni najmoprimac (+ jedan od natječajnih uvjeta koji vam je to omogući bio da sa vama živi dijete koje vam je sud povjerio na zajednički život), a dijete živi s ocem gdje ima uredno prijavljeno boravište?

K tome ste svoje boravište prijavili kod njih?!

Nice. Very nice.

 

Kažete da dijete živi s ocem cit. "jer tamo ima bolje uvjete za normalno djetinjstvo i život općenito", pa pokušajte staviti najbolji interes djeteta ispred vlastitog.

 

Od vas bi u najmanju ruku bi bilo fair zatražiti (ili potaknuti oca djeteta da zatraži on) da sud povjeri dijete na zajednički život ocu s kojim ono doista živi, uredno je prijavljeno da živi kod njega a vrlo vidljivo i koliko dugo, a vi- ili živite s njima (kako ste se i prijavili da živite) i oslobodite stan osobama koje će natječajne uvjete za status zaštićenog najmoprimca stvarno realizirati ili taj status nastojte steći na drugi, primjereniji način.

Onda bi ono o čemu pitate i sve ostale mogućnosti bile puno jednostavnije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram priznati da me ljuti kad ljudi traže savjete kako izmusti državu kršenjem zakona. A onda meni danas dođe otac 6 djece koji živi u 19 kvadrata i preživljava skupljajući boce. I nema državni stan.

 

Slažem se, i tu je priči kraj s ovom temom koju zaključavam. Razloge sam vać naveo u prethodnih nekoliko zaključanih tema...........nema nikakvih problema oko nazovimo to pravnih zavrzlama oko ostavarivanja pojedinih prava iz radnog i socijalnog zakonodavstva no kako nekakvu situaciju pravno izrežirati da bi se dobila nekakva novčana sredstva ili pravo na nešto ......... to više ovdje ne bu išlo........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija