Jump to content

Imam li pravo živjeti na drvetu kao da ne živim u Hrvatskoj?


bjekii

Preporučene objave

Pozdrav,

želim živjeti negdje u Hrvatskoj a da ne robujem cijeli život velikom kapitalu.

Pitanje koje otvaram je:

Da li mi netko mora dozvoliti da sagradim malu kućicu na drvetu 25-30 kvadrata i živim u njoj sa svojom suprugom, na svojoj zemlji(dobro - iznad zemlje)?

Neću državu tražiti priključke - piti ćemo kišnicu, kakaćemo u kompostni wc koji ne pušta fekalije u zemlju - nećemo kopati septičku jamu, ni struju nećemo tražiti - bogatićemo se energijom vjetra i sunca, ni kućni broj nećemo imati...

 

Što kaže zakon o gradnji nad zemljom?

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Šveđani imaju jednu izreku :"kada si postavljaš cilj ,pazi da stojiš čvrsto na zemlji ".

Mi imamo isto jednu lijepu izreku :"daj se prizemlji",a zatim kreni naprijed.

Zaboravite stablo i kvadrate na stablu za tih 25-30 kvadrata koliko ste procijenili da Vam treba dobiti ćete brzo sve papire ,a ženu nećete izložiti opasnom stanovanju na stablu. .Nije sve tako crno ,dajte i >Vi svoj doprinos da bude bolje zato se i održavaju izbori da si sami biramo kako ćemo živjeti.Svoj život povjeravamo onima koje biramo .

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, hvala na vremenu i pokušaju odgovora, i na sugestiji za prizemljivanjem... tako sam i došao na ideju da izgradim kuću na drveću.

 

Da se vratimo na temu.. koliko razumijem, a kako malo razumijem postavljam pitanje ovdje, za klasičnu kuću je potrebno ishodovati dozvole, za montažnu kuću također, za mobilnu možda i ne, a za kućicu na drvetu?

 

Recimo ovakvo nešto:

 

http://www.uredjenjedoma.com/7/montazna-kuca-na-drvetu-baumraum/

 

http://petenelson.wordpress.com/category/treehouses/

 

Dakle, takva kuća nema temelje.

Ona koju ja namjeravam izgraditi neće ni dodirivati zemlju, neće imati dodatne stupove, a ni nikakve priključke od HEP-a, vodoprivrednih kompanija itd...

 

Pitanje je, kada ju izgradim i uselim, može li mi netko sa ovlastima da me iseli doći i reći da se moram prizemljiti?

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na sugestiji i brizi za moje zdravlje.

 

Kako kontempliram o gradnji kuće na drvetu i zanimam se za zakonske odredbe vezane uz taj način stanovanja, tako kontempliram i o mobilnim kućama koje ste spomenuli, te i tu imam par pitanja:

 

http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/67187-Mobilna-ku%C4%87a-mora-li-imati-to%C4%8Dkove?p=618726#post618726

 

Ali to nije tema koju sam u ovom slučaju otvorio i na koju odgovoram, pa da se po drugi pokušamo vratiti na temu i mojim nadanjima da netko ovdje može odgovoriti na pitanja koja sam postavio.... možda da probam ovako pitati:

Da li itko zna da li će mi neka državna služba zabraniti da živim na drvetu i da li će mi netko poslati bager ili helikopter da mi sruši kuću na drvetu?

 

Možda nisam jasan ne znam postaviti pitanje, pa Vas sve molim da mi pomognete... kako da upitam i dobijem odgovor o tome što zakon kaže o gradnji kućice na drvetu? Ili ako netko tko pozna zakon o gradnji, a on ne govori ništa o gradnji na drvetu afirmativno, nego govori o tome kako se sve može graditi i živjeti, neka mi ukaže na taj dio zakona koji govori o tome kako moram graditi, ili ako netko tko je izuzetno upoznat sa svime o gradnji i šta se smije a šta ne, neka mi kaže da li je moguće da u nekoj nedorečenoj sivoj zoni ostvarim gradju i život na drvetu a da nisam u nekom prekršaju?

 

Uff, sada kada čitam ovo, vidim da sam sve neartikuliraniji i nejasniji..

 

Unaprijed hvala na razumijevanju i pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Člankom 3. stavak 1. točka 5. Zakona o gradnji propisano je da se građevinom u smislu toga Zakona smatra građenjem nastao i s tlom povezan sklop, izveden od svrhovito povezanih građevnih proizvoda sa ili bez instalacija, sklop s ugrađenim postrojenjem, samostalno postrojenje povezano s tlom ili sklop nastao građenjem. Ako je predmetna kućica na drvetu izgrađena od drvene građe i greda ukopanih u zemlju, smatra se da je povezana s tlom te da i po svojim drugim obilježjima iz spomenute definicije predstavlja građevinu. S obzirom da bi kućica služila smještaju osoba, može se smatrati i da predstavlja zgradu sukladno definiciji Zakona o gradnji navedenoj u članku 3. stavak 1. točka 27.prema kojoj je zgrada zatvorena i/ili natkrivena građevina namijenjena boravku ljudi, odnosno smještaju životinja, biljaka i stvari.

 

Eto!

 

P. S.

Kako nema prakse u hrvatskom zakonodavstvu, naišao sam na još jedno tumačenje:

Budući da "kućica na drvetu" nije sadržana u odredbama Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, za tu građevinu odnosno za njezino građenje potrebno je izdati građevinsku dozvolu sukladno odredbamaZakona o gradnji. Međutim, u slučaju da se kućica na drvetu gradi na građevnoj čestici postojeće zgrade u kojoj se pružaju usluge smještaja u seljačkom domaćinstvu, odnosno da ona u tom smislu predstavlja pomoćnu građevinu, prema odredbi članka 4. stavak 1., podstavak 1. Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, bez građevinske dozvole, a u skladu s glavnim projektom može se graditi pomoćna građevina koja se gradi na građevnoj čestici postojeće zgrade za potrebe te zgrade i to, među ostalim, pomoćna zgrada koja ima jednu etažu do 50 m2 tlocrtne površine.

 

 

Dakle morali biste imate građevinsku dozvolu, koju vam najvjerojatnije neće izdati, no niti će itko biti svjestan da je to građevina koja ulazi u gore navedene članke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija