Jump to content

Legalizacija kuće s dva vlasnika jedan ne želi dijeliti trošak


biba1

Preporučene objave

Pozdrav svima, molim za pomoć!

Želimo legalizirati naslijeđenu kuću u kojoj pravo na doživotno korištenje ima maćeha na našoj etaži kuće,dok gornja etaža pripada njoj. Mi u kuću ne koristimo , ne dolazimo ,međutim po zakonu je želimo legalizirati. Maćeha ne želi sudjelovati, te ne znamo šta nam je činiti , nemamo novca ni za naš dio, a kamoli za njen. Trebamo li uzeti odvjetnika, zapravo što nam je činiti. Hvala na svakom odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi ste vlasnik, nije ona, imate potpuno nerealan zahtjev.

 

S punim pravom ona odbija sudjelovati u troškovima - ne bi ni ja.

 

Ne možete joj ništa.

 

Niste jedini koji nema para za legalizaciju, pretpostavljam da oko 30% vlasnika s oko 20% stambenog fonda neće legalizirati svoje nekretnine jer nemaju novaca.

 

Mora biti još bar jedan krug legalizacije i to s "akcijskim" cijenama.

 

Ja osobno radim na legalizaciji jednog objekta, a za dva objekta neću napraviti ništa sve dok legalizacija ne bude jeftinija od 1000 kuna za čitavu kuću, jer ih vjerovatno za razliku od vas nikada ne namjeravam prodavati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svakako bi trebalo biti u interesu macehi i vama da se objekat legalizira kako je danas izvedena jer bi na taj način mogli normalno gospodariti svojim vlasničkim cjelinama. Vi bi praktički mogli kao jedan od suvlasnika pokrenuti postupak legalizacije i “gurnuti” na taj način macehu u postupak no u praksi bi došlo do problema, ako se ista ne složi jer kod cjelovitog objekta treba napraviti izmjeru. Na koncu trebalo bi i podijeliti troškove izrade tehničke dokumentacije. Komunalni, vodni doprinos i naknada za legalizaciju plaćaju se razmjerno vlasničkim cjelinama (ili cijelinama koje se koriste).

Maceha se zavarava sto je objekat upisan u zemljisnim knjigama,medjutim treba da zna da vlasnički listovi i upisanost u katastar ne dokazuju legalnost objekta već isključivo odgovarajuća dozvola i projekt koji ide uz tu dozvolu. Na nekretninu koja to nema nebi naprimjer nikad mogli staviti hipoteku niti ju prodati nekome tko bi ju kupovao na kredit jer bi banka odmah osporila legalnost objekta.

Ukratko u vašem slučaju vi nekretninu mozete nesmetano koristiti, ali se neće moći ni normalno gospodariti nekretninom dok se legalnost ne riješi,a vremena je sve manje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija