Jump to content

Prometna nezgoda sa ozljeđenim pješakom, vozač strani državljanin


B.B.78

Preporučene objave

Molim za savjet...

Jučer pri zaustavljanju vozila ispred trgovine, na cesti, zbog obostrane nepažnje, došlo je do prometne nezgode. Pješakinja se, ne gledajući dok prelazi cestu bez označenog pješačkog prijelaza, bukvalno nabila s bočne strane auta koje se zaustavljalo, a moja prijateljica koja je vozila na tren je skrenula pogled da uparkira automobil. Točkom je zahvatila stopalo i djevojka je izgubila ravnotežu i pala. U momentu kada smo izašle iz auta da joj pružimo pomoć dotrčao je muž ozljeđene, skočio na auto, polomio haubu i prednje svjetlo, zaletio se i fizički nasrnuo na moju prijateljicu koja je pala na haubu i sva u šoku od same nezgode priletila djevojci u pomoć ne obazirući se na nasilnika. Koji je potom nasrnuo i na mene hvatajući me za vrat. Ozljeđena djevojka nije željela zvati policiju niti ići doktoru, što joj je ponuđeno. Ipak smo je odveli u ambulantu udaljenu 100 m, svi zajedno, u šoku. Stopalo joj je previjeno i poslana je na hitnu na rtg, ništa nije slomljeno, nagnjeceno je i ogrebano stopalo.

Vratile smo se na mjesto nesreće, pozvale policiju i prijavile udes baš u momentu kada je prolazila policijska patrola, odvedene smo u postaju, napravljen je zapisnik, odrađen alkotest, fotografiran je automobil na kojem nema nikakvih oštećenja, osim onih koje je napravio muž od ozljeđene, koja je inaće naša poznanica, a on je poznati nasilnik.

Napravljen je uviđaj na mjestu nesreće, ozljeđena je dala izjavu policiji i sada nas čeka prekršajni sud. Niko ne želi podnositi prijave, odštetne zahtjeve, ni jedna ni druga strana, (ali to se može promjeniti, zar ne?) i svi zajedno ćemo otići pred prekršajnog suca. Koliko je to pametno i koji je najgori mogući scenarij, da su podnesene prijave...ne bih da se krivnja i težina jednog djela (prometne nezgode s lakšim tjelesnim ozljedama) prelama sa krivnjom i težinom drugog (fizički nasrtaj i nanošenje materijane štete) jer je i policajcima jasno da je krivnja obostrana i insistirali su na prijavi muža ozljeđene, ali iz osjećaja krivnje i želje da se što prije sve ovo završi, obje smo odustale od iste.

 

 

S pravne strane, zanima me prekršajni postupak...

Vozačica je državljanka BiH, u posjeti, početnik (vozački položen prije deset mjeseci), određena je mjera opreza "zabrane prelaska državne granice uz oduzimanje osobnih dokumenata radi osiguranja nazočnosti u prekršajnom postupku zbog osnovane sumnje da je počinjen prekršaj iz članka 43 zakona o sigurnosti prometa na cestama u svezi s čl. 293. st. 2."

Što možemo očekivati, koje su najveće i najmanje posljedice koje može snositi vozačica?

 

 

Unaprijed hvala na odgovoru, bilo kakav savjet će dobro doći...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Još malo da uzurpiram...

 

Postoji li mogučnost izricanja usmene ili pismene opomene, s obzirom da su policajci, koji su uzimali izjavu od ozljeđene, insistirali da se pojavi ispred prekršajnog suca da bi se umanjila eventualna kazna mojoj prijateljici, koja je trenutno nezaposlena, ovo joj je prvi prekršaj, a očito je da je pješakinja naletila na bočnu stranu automobila u zaustavljanju zbog svoje nepažnje. Kako je moguče da desni točak zahvati stopalo desne noge? Bilo bi zgodno imati oči na sve četiri strane prilikom parkiranja, zar ne? Srećom, ona nije teže ozljeđena i to je najvažnije u cijeloj priči!

 

Ali kako sada naplatiti štetu nastalu na automobilu koju je prouzročio muž ozljeđene prilikom nasrtanja na moju prijateljicu pa i na mene.

 

Nezgode se ne dešavaju s namjerom, nasrtanje da, kao i uništavanje tuđe imovine, u ovom slučaju. Svi nam savjetuju podnošenje prijave i tužbe protiv njega, čak i policija.

Najvažnije nam je da je djevojka dobro, ali kako okrenuti glavu na činjenicu da je neko fizički napao moju prijateljicu tako jakim udarcem da je pala, i mene zgrabio za vrat u pokušaju da ga smirim.

Kakva su nam prava po tom pitanju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija