Jump to content

Još jednom o nužnom dijelu...


PadrePio

Preporučene objave

Poštovani,

 

kod mene je situacija slijedeća: prije dvije godine, baka ( očeva majka ) mi je darovnim ugovorom darovala stan na kojim sam se tada uredno i uknjižio. Baka je preminula prije dva mjeseca i na prvoj ostavinskom raspravi pojavili smo se ja i moja braća, te kćer pokojne bake, moja teta ( živi u inozemstvu ), kao nasljednici prvog reda. U nasljedstvo su se ubrojile manje stavke poput rn i sl. Ostavinu smo prihvatili, a teta je zatražila i nužnio dio prethodno navedne nekretnine. Međutim, baka je posjedovala i kuću u inozemstvu koju je isto tako već ranije ( unutar nekakvih cca 10 godina ) poklonila mojoj teti darovnim ugovorom ( uknjižen na tetu ), a predmetni stan je tada isto tako poklonila mom pok.ocu, koji ga za života nije prenio na sebe , te kao takav, nakon njegove smrti nije ni ušao u ostavinsku masu mojoj obitelj, jer između ostalog nismo imali primjerak darovnog ugovora između pok.oca i bake; svi primjerci su bili kod bake, koje je po navodima nje, teta nakon očeve sahrane otuđila. Postojao je dogovor između pok.bake, tate i tete da je podjela teti kuća, stan tati. U posjedu sam pisma koji to potvrđuje, izvorno napisanog od tete, koja predlaže da bi radije kuću nego stan ( pisano u posljeratno vrijeme na prostoru bivše države ). Baka je sumnjala u nakane svoje kćeri, te je dakle tu prisutna činjenica da je baka čak po drugi put darovala stan mojoj strani obitelji; vjerujem da se primjerak darovnog ugovora između bake i tate može pribaviti kod JB, kako bi sud utvrdio stvarnu bakinu želju o darovanju sinu ili sinovljevoj nasljednoj liniji. Međutim tetina strana priče seže dalje u povijest i ona se kani dogovoriti s nama van suda 'da joj nešto pripada', ne znam na koji iznos cilja ili na sudu pokušati projicirati stanje od pred 30tak godina kada je baka bila u posjedu većeg stana od 80m2, te je isti zamjenila za dva manja, jedan od 36m2 koji je kupila mom ocu i ovaj od 34m2 koji sam ja dobio ( op.a. kuća u inozemstvu je nekih 100m2 ). Dakle ona smatra da je manje dobila, jer po njoj ne vrijedi isto 100m2 u susjednoj državi kao 2 stana u Zgb-u, mada napominjem za kuću se odlučila u posljeratno doba, a sada dolazi do obrata. Moje mišljenje je da se ovdje radi o pokušaju nečasnog/nedostojnom nasljeđivanja/u i da svakako tražim zadovoljštinu na sudu. Ljubazno molim za mišljenje.

 

Zahvaljujem i srdačan pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Misljenja sam da teta nemoze dobiti nuzni dio iz vama darovane nekretnine jer je i sama primila dar(kucu)za zivota svoje majke.

Po pitanju nekretnine koju otac nije upisao u zemljisnim knjigama,sam misljena da bi trebali doci do zagubljenog ugovora,mozete pokusati kod JB,ili u poreznoj upravi pod pretpostavkom da je otac prijavio poreznu obvezu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija