Jump to content

Prinudni upravitelj


topolina

Preporučene objave

Poštovani,

ako suvlasnici do određenog mjeseca 2013. godine (u roku godine dana otkad je novi Zakon o vlasništvu stupio na snagu) ne osiguraju upravljenje nekretninom, jedinice lokalne samouprave određuju prinudnog upravitelja (fizičku ili pravnu osobu koja obavlja poslove uprave tom nekretninom).

To područje detaljnije uređuje Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gdje se može naći tekst toga novoga Zakona o vlasništvu koji je navodno stupio na snagu tokom 2012. godine (kako to proizlazi iz gornjeg teksta)? U Službenom list nisam našao ništa takvoga u toj godini, jedino izmjenu određenih rokova iz toga zakona.

 

Tijelo lokalne samopurave dužno je odrediti prinudnog upravitelja za nekretninu ako se radi o nekretnini za koju je imenovanje upravitelja obavezno, a suvlasnici nekretnine nisu sami odredili ugovornog upravitelja. Rok za to je odavno istekao (nakon stupanja na snagu ZOV 1997. godine), ali se radi o kontinuiranoj obavezi, dakle lokalna samouprava može i dužna je odrediti upravitelja i sada ako to nije već učinila.

 

Većina lokalnih samouprava je to učinila općenito imenujući određenu pravnu osobu ovlaštenu za upravljanje za sve takve nekretnine na svom području pa ako tako imenovani upravitelj nije preuzeo tu obavezu za konkretni objekt, potrebno je samo obavijestiti upravitelja ili odgovarajući odje lokalne samouprave da to učine.

 

Neke lokalne samouprave su imenovale prinudne upravitelje posebno za konkretne objekte. U takvom slučaju potrebno je obavijestiti odgovarajući odjel lokalne samouprave da pokrene postupak imenovanja za konkretni objekt.

 

Obaveza određivanja upravitelja postoji za zgrade u kojima postoji vlasništvo nad posebnim fizičkim dijelovima (stanovima, poslovnim prostorima itd.) iz kojeg proizlazi suvlasništvo nad zgradom. Zakonom nije određeno koliko najmanje posebnih dijelova mora biti, ali se u praksi uglavnom ne imenuju upravitelji za kuće s manje od 4 stana. Ovo ograničenje ne proizlazi iz slova zakona, nego iz njegovog tumačenja.

 

Ne postoji obaveza imenovanja upravitelja za zgrade i kuće u kojima postoji idealno suvlasništvo, tj. kod kojih suvlasništvo nije povezano s vlasništvom nekog posebnog dijela, bez obzira na veličinu zgrade, iako neki prinudni upravitelji pod prijetnjom ovrha ubiru pričuvu od neukih suvlasnika i za takve zgrade odnosno kuće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija