Jump to content

Upravljati vozilom stranih registarskih oznaka u RH sa HR vozackom....


am_87

Preporučene objave

Pozdrav svima.

 

Ovako: Ja imam dvojno drzavljanstvo Republike Hrvatske i Slovenije, prebivaliste mi je u Hrvatskoj a stalno boraviste mi je u Svedskoj di posjedujem Svedsku vozacku dozvolu. Stalno boraviste u Svedskoj mi se nalazi u Slovenskoj putovnici kao dokaz boravista. Vozim Svedsko registrirani auto u RH na ime mog oca. Do sad nisam imao nikakvih problema sa carinom i policijom posto privremeno se nalazim u RH i nemam nikakva primanja osim sta mi u HR osobnoj iskaznici pise HR adresa. Uglavnom moje pitanje je dali ako ja zamjenim Svedsku vozacku dozvolu za Hrvatsku vozacku dozvolu mogu li dalje vozit auto stranih registarskih oznaka makar imao HR vozakcu uz to da policijskoj kontroli ako me ikad zaustave pokazem i putovnicu sa stalnim boravistem u Svedskoj... Vozacku zelim promjenit privremeno zbog polaganja za vecu kategoriju. u HR je jeftinije.

 

Hvala na pomoci :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Da ne otvaram novu temu... što se mijenja sa 1.7. po pitanju vožnje automobila sa reg. oznakama države članice EU (koje su do 30.6. "strane" a od 1.7. pretpostavljam da neće više biti strane), pretpostavljam da to više ne bi smio biti carinski prekršaj kao do sada, a s druge strane sumnjam da država nije doskočila masovnoj pojavi jeftinijih automobila registriranima u Njemačkoj, npr.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma riješila je.Ako nema carine prema eu ne znači da nema carine uopće u državi.Postoje "leteći medvjedići" koji su naoružani i rade na cijelom teritoriju RH a i mjenjan je zakon o carinskim ovlastima i poslovima.

Ako netko misli da će otići u njemačku i tamo kupit auto pa se vozikat tu bez da ima tamo riješenu određenu dokumentaciju (boravak/rad) malo se zeznuo jer mu tamo švabo neće registrirat vozilo na njegovo ime.

A postoji i zakon o posebnom porezu na motorna vozila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Pozdrav,

 

molim Vas pomoć....

 

Neki dan sam upravljao vozilom stranih (Austrija) registarskih oznaka. Vozilo je u vlasništvu moga oca (vozačka i viza neograničena - austrijska). Naravno ja imam sve HR dokumente (vozačka).

 

Prilikom zaustavljanja su mi provjerili dokumente te me upozorili da ne smijem upravljati vozilom zbog carinskog prekršaja.

 

Oduzeli su mi dokumente (vozačku - HR i prometnu - AUT) te mi naredili da odvezem vozilo do policijske postaje te je sa mnom sjeo u vozilo policajac. Dokumenti su bili u policijskom vozilu ispred mene.

 

Kad smo došli u policijsku postaju su mi rekli da me moraju uhitit zbog prekršaja. Vozilo su meni oduzeli te ga predali odmah mom ocu koji je došao u policijsku postaju. Prilikom zaustavljanja sam bio sam u automobilu.

 

Provjerom u sustavu, zabilježeno je da sam prije dvije godine s tim istim vozilom izašao iz RH, kada je otac sjedio na suvozačkom mjestu te zbog bolesti nije mogao upravljati vozilom. Ovo su mi naveli kao dokaz da sam u više navrata upravljao vozilom.

 

Prilikom ispitivanja (tad sam već bio uhićen) su mi rekli da se mogu braniti šutnjom, a na kraju kad sam potpisivao zapisnike su me pitali želite li zvati odvjetnika (odbio sam jer je sve završilo). Naravno nisu me obavijestili da mogu dobiti odvjetnika po službenoj dužnosti.

 

Nakon potpisa svih zapisnika su me pustili, te vratili automobil koji je cijelo vrijeme bio parkiran na parkirališnom mjestu ispred zgrade.

Kad su me pustili upitao sam policajca (isti što me i uhitio) je li smijem upravljati vozilom kad je otac sa mnom. Dobio sam potvrdan odgovor da smijem.

 

Molim Vas pomozite… gdje je policijski službenik krivo postupio, (je li me mogao uhitit, jesam li smio upravljati vozilom do policijske postaje, jeli auto trebao u žicu..)

Još nisam dobio rješenje tako da ne znam za što će me točno teretit. U zapisniku je navedeno kako sam prekršio carinski zakon iz čl. 241 st.1, što nije točno jer sam upravljao vozilom u vlasništvu oca koji s tim vozilom redovito putuje na relaciji HR-AUT-HR.

 

Molim Vas pomoć, bit ću Vam neizmjerno zahvalan.

 

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čudna sutuacija sa uhićenjem jer nema razloga za isto.Morao si dobit papir da su uhićen i odhićen?Pogriješili su ,ako si stvarno uhićen,a nije ti ponuđen odvjetnik (kojeg sam plaćaš) odmah na početku.Kakosi sve potpisao a nisi stavio primjedbu papala maca.

Bit carinskog prekršaja nije državljanstvo vlasnika vozila nego upravljanje vozilom stranih tablica.

Prekršaj je iz čl.16 i 17 http://www.zakon.hr/z/561/Zakon-o-posebnom-porezu-na-motorna-vozila pošto carinski zakon više ne vrijedi a vrijedi novi http://www.zakon.hr/z/582/Zakon-o-provedbi-carinskih-propisa-Europske-unije

Policija će sve poslat carini na daljnju odluku od kojih ćeš dobit rješenje.Do onda čekaj pa se javi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
Postovani

imam dvojno drzavljanstvo Hrvatsko (gdje sam rodjen,gdje mi zive roditelji) i Srpsko gdje imam prebivaliste i srpsku vozacku. Interesira me ,mogu li ja kupiti na svoje ime automobil u Hrvatskoj i uredno ga registrirati u Hrvatskoj?

 

Misljenja sam da nemozete.Za takvo sto morali biste prvo prijaviti prebivaliste u RH te potom zamjeniti srpsku vozacku za hrvatsku i tek onda kupljeno auto i registrirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima

Da pomognem svima u ovoj dilemi oko voznje auta stranih registracija u RH od strane RH drzavljana s prebivalistem u RH.

Ja sam 10tak godina prelazio granicu izmedju BiH i RH autom BiH registracija i BiH dokumentima a citavo vrijeme sam imao HR osobnu iskaznicu. Zdravstveno i mirovinsko nisam imao u RH.

3-4 puta me je carinska kontrola uhvatila i receno mi je da radim carinski prekršaj, zbog toga sto imam prebivaliste u RH, ali su svaki put bili milostivi pa bih platio kaznu od 500kn.

Kako su pocele cesce kontrole na granici odjavio sam prebivaliste u RH(ponistio osobnu), a kako mirovinsko i zdravstveno nemam nisam cinio nikakav prekrsaj i mogao sam slobodno prelaziti granicu i upravljati automobilom po RH.

Nakon ulaska RH u EU, koristim HR putovnicu(s HR adresom, izvadio je prije odjave prebivalista) pri prelasku granice uz BiH vozacku dozvolu i BiH auto. Na granici nemam nikakvih problema, ponekad upitaju imam li prebivaliste, mirovinsko ili zdravstveno u RH na sto im pokazem potvrdu o odjavi prebivalista i nemam nikakvih problema. RH putovnicu nisam duzan mjenjati do isteka iako adresa na njoj vise nije točna.

Znaci bilo tko, tko ima RH osobnu iskaznicu, mirovinsko i zdravstveno u RH ne smije voziti auto stranih reg. oznaka na podrucju RH jer radi carinski prekrsaj, a kazne su enormne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nakon ulaska RH u EU, koristim HR putovnicu(s HR adresom, izvadio je prije odjave prebivalista) pri prelasku granice uz BiH vozacku dozvolu i BiH auto. .

Putovnica RH nije za dokazivanje prebivališta tako da nije bitna adresa prebivališta u njoj nego ono što je navedeno, BiH dokumenti.Ostatak ekipe nema tako uređen status pa imaju probleme.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija