Jump to content

Kaznena prijava za nepostojeće djelo!


fookfeder

Preporučene objave

Osoba me prijavila Državnom odvjetništvu zbog slijedećeg.

 

Optužuju me da sam im na Njuškalu objavio oglas za prodaju nekretnine.

Inače oni prodaju kuću ali je taj oglas bio onako malo "šaljiv". Naime, osoba koja je objavila oglas pod nekim svojim imenom, navodi da je cijena nekretnine smiješno mala

 

Ja o tome pojma nemam. Policija me pozvala da dam izjavu jer ta osoba sumnja da sam ja to napravio. Od toga je prošlo godinu dana i ništa se ne dešava.

 

Dali postoji rok u kojem je DO dužan podnijeti optužnicu ili je odbaciti?

 

Koliko sam vidio na Policiji, optužuju me za zlouporabu imena pod čl. 328.

Tim djelom podnosiocu prijave nije prouzročena nikakva materijalna niti bilo kakva druga šteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dali postoji rok u kojem je DO dužan podnijeti optužnicu ili je odbaciti?

 

U vašem predmetu zakonski rok za podnošenje optužnice ili odbačaj kaznene prijave ne postoji. Postoji doduše interni rok prema praksi Državnog odvjetništva od 6 mjeseci u kojem bi svaki predmet trebao biti meritorno riješen (bilo optužnicom bilo odbačajem), osim iznimno - ako se radi o nekim izvanrednim okolnostima. Inače, za podnošenje optužnice, ZKP propisuje rok u kojem se ona mora podnijeti samo za redoviti postupak (čl. 229. ZKP-a nakon završene istrage), što nije slučaj u vašem predmetu te za slučaj povlačenja i izmjena optužnice (čl. 365. ZKP-a), što opet nije slučaj u vašem predmetu.

 

Koliko sam vidio na Policiji, optužuju me za zlouporabu imena pod čl. 328.

Tim djelom podnosiocu prijave nije prouzročena nikakva materijalna niti bilo kakva druga šteta.

 

Ovo kazneno djelo iz čl. 328. KZ-a - lažno predstavljanje, je kazneno djelo iz starog KZ-a (1997.), koje je djelomično ukinuto u novom KZ-u (2011.), a djelomično se zadržalo u čl. 322. novog KZ-a, i glasi "tko neovlašteno izvrši kakvu radnju koju je ovlaštena izvršiti samo službena ili vojna osoba, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine". Na osnovu ovoga što ste napisali, ovdje nema govora o prijavljenom, a ni nekom drugom kaznenom djelu, zapravo je riječ o nečijoj, ne baš smiješnoj zezanciji. Tako da je nadležno državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu protiv vas, uz napomenu (jer vas vjerojatno to muči), da državno odvjetništvo rješenje o odbačaju ni ne šalje okrivljenome, već isključivo podnositelju kaznene prijave, a nadležnoj policijskoj postaji koja je radila obradu predmeta ide samo obavijest o odbačaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija