Jump to content

Pred Bogom čist


OrthoNenad

Preporučene objave

Poštovanje!

Molim Vas za savijet.

 

U Iloku 30.10. 2012 u večernjim satima, na krivini mi je gospodin N.N. vozeći automobil u suprotnom smijeru, prešao bijelu crtu na sredini ceste i izazvao blaži sudar sa mojim osobnim automobilom. Vozeći suprugu i dvoje malodobne djece uspio sam izmaći da ne dođe do direktnog sudara, ali su nam se lijevi retrovizori sudarili i tom prilikom polomili. Pošto dotični gospodin nije htio da se zaustavi, a nisam uspio da vidim tablice, okrenio sam auto i pošao za njim da vidim tablice, kako bi ga mogao prijaviti policiji. Pošto je granični prijelaz vrlo blizu, tu sam sustigao gospodina, stao iza njega i pozvao graničnu policiju prijavivši slučaj. Iz iloka je došao dežurni policajac koji je izvršivši uviđaj utvrdio da nije moguće prosuditi tko je zaista kriv, jer obojica nismo ostali na mjestu nezgode, proslijedio je slučaj prekršajnom sudiji obojicu nas okrivivši. Ujedno navodim da je dotični gospodin bio pod dejstvom alkohola u dozvoljenim količinama (do 0,5 promila), a ja nisam.

Na prekršajnom sudu izjavivši sve ovo, gospođa sudkinja je rekla da to nju nije uvjerilo da sam nevin, smatrajući da sam i ja bio pre blizu crte (i ako nisam što mogu posvjedočiti moja supruga i dijeca), te da ću biti kriv za nezgodu. Rekavši da više nemam što nadodati, jer sam sve rekako kako se i dogodilo, te pošto sam po zanimanju svećenik, a sutkinja je sa time upoznata, dodao rečenicu da sam pred Bogom čist, ona mi je dosta drsko rekla da i svećenici lažu i da ja nisam ništa bolji. To me je iznenadilo i uvredilo, te sam ju zamolio da se ne ponaša bezobrazno prema meni, što je ona prokomentarisala mojom arogancijom i vidno uzrujana zaprijetila viskom novčanom kaznom zbog nepoštovanja suda. Ja sam se u momentu ispričao, ali sam zamolio da se prema meni ne ponaša kao prema nekom teškom osuđeniku, jer od kako je razgovor počeo ona je bila vidno neraspoložena prema meni. Tada me je dotična gospođa izvrijeđala govoreći kako sam ja nikakav svećenik, arogantan i bezobrazan, te da nisam dostojan svoje službe. (Samo zato što sam zamolio da ne bude tako negativna prema meni u svakom pitanju koje mi je postavila implementirajući svakim korakom da sam kriv). Shvatio sam čitajući vaš forum da ima na to pravo, ali ja neisusan u ovakvim situacijama nisam znao da mi je bolje držati jezik za zubima, pa i bio neistinito okrivljen i osuđen. Izjavio sam da se ne osjećam krivim, te predložio očitovanje supruge i dijece, na što je ona prokomentarisala da sam nikakav roditelj, što želim da mi dijeca svjedoče, zaključila saslušanje i da ne pretjeram žurno mi pokazala da iziđem iz prostorije.

Ošamućen ovakvim postupkom, gde sam nedužan postao u potpunosti kriv, umolio bih Vas za savijet što dalje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerujte mi i ja sam se uvjerio da svečenici lažu, ne stavljajte ruku u vatru ni za koga pa ni za svoje kolege, bravo za sutkinju, očito da je odigrala dosta utakmica.

 

I ja vam zamjeram što se branite na taj način.

 

Ovo nije crkvena država da imate imunitet od prekršajnog progona.

 

I suci su ljudi, neki vjernici neki ne, vi ste se ponašali bezobrazno stavljajući tu sutkinju u tu situaciju.

 

Niste za oltarom, sutkinja vas je profesionalno otpilila.

 

Dalje, imala je potpuno pravo što vas je nazvala takvim roditeljem kada djecu želite staviti u takvu neugodnu situaciju da na sudu govore nešto u što 100% nisu sigurni, a nakon toga se moraju vratiti vama za stol. Kako bi se oni osjećali nakon toga? Kao plaćenici?

 

Jedno je ne osjećati se krivim, a drugo okrutna stvarnost.

 

U prometnim nesrećama koje se događaju po sredini kolnika teško je odrediti tko je kriv, a tko ne, policija okrivljuje obojicu i problem prebaci na leđa nekog od sudaca, pravosudne institucije će reći svoje, ako moguću izrečenu kaznu ne platite slijedi supletorna kazna zatvora ili rad za opće dobro.

 

Napustili ste mjesto prometne nesreće, pokušali ste uzeti zakon u svoje ruke, zamišljam šta bi se dogodilo da ste sustigli tog vozača bez prisustva policije.

 

Savjet 1: Ako ste čitajući ovaj odgovor više od jednog puta okrenuli glavom lijevo - desno zapitajte se da li ste dostojni za taj poziv kojeg obavljate.

 

Savjet 2: Ma koliko teško bilo pokorite se ovoj zemaljskoj vlasti ma što oni odlučili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na savjetu i brzom odgovoru.

Nije mi problem platiti kaznu, makar i nevin jer mi je sada jasno da ni u kom slucaju nisam trebao napustiti mjesto nezgode, u koliko sam planirao pozvati policjiju.

Nisam agresivna osoba, pa sam isao za gospodinom samo da zapisem broj tablice i svjestan sam da crkva nije operisana od lazova i bezobraznika.

ja na sve ovo gledam vrlo nevino i naivno, jer nisam imao posla za zakonom i jasno mi je stotine ljudi dnevno iznervira sa svojim glupostima sudce. Moje spominjanje Boga nije bilo u kontekstu da to sudkinji nabijem na nos, vec moja uzrecica u koju vjerujem, mada i vi to tumacite u lusem kontekstu.

no sve jedno hvala vam na brzom odgovoru, neke su mi stvari sada puno jasnije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija