Jump to content

Uvreda na internetu


ivicakt

Preporučene objave

Mislim da u ovaj dio foruma ide moje pitanje no ako griješim ispričavam se i molim moderatora da premjesti pitanje.

 

Naime,znam da se uvrede i na internetu tretiraju jednako kao i offline (uvreda je uvreda jelte) i da se to treba rješavati privatnom tužbom koju ja mislim i pokrenuti.

 

E sad me zanima kako u biti ja da dođem do osobnih podataka osobe koju tužim? U igri su moje puno ime i prezime i njegovo i uvreda je izrečena na facebooku i to na stranici sa brojnom publikom te stoga sam i uvrijeđen i namjeravam tužiti. Zanima me da li postoji neki pravni način da dođem do njegove adrese ili to moram nekim zaobilaznim putem?

 

Drugo,ako je izvan moga mjesta boravka da li to znači da ja moram tužbu dignuti u njegovom mjestu boravka?

 

Treće,svakako sam neizmjerno uvrijeđen njegovim riječima no znam da je pravo nešto drugo,nema tu osjećaja i zato bih postavio pitanje koliko je utiživa slijedeća uvreda:

"cijelo vrijeme se mislim jesi li ti peder bisexualac ili samo pedofil !!! molim da mi rasteretiš misli. "

Ovome nije prethodila rasprava između mene i dotičnog pa da bi se moglo reći da je bio izazvan već je jednostavno "uletio" u moju raspravu s drugima u kojoj smo samo razmjenjivali mišljenja. Kako sam otac šestogodišnje djevojčice ovako nešto me strašno uvrijedilo. I sama pomisao na tako nešto i samo insuniranje mi je toliko nepojmljivo da bez obzira na Vaše cijenjeno mišljenje dotično mislim tužiti. Samo sam eto radoznao da li sam previše emocionalan ili stvarno se ovako nešto smatra nedopustivim.

 

Hvala na odgovorima i mišljenjima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E sad me zanima kako u biti ja da dođem do osobnih podataka osobe koju tužim?

 

Najbolje preko policije, imate pravni interes za traženje takva podatka. Imate njegovo ime i prezime (ali je ovdje primarno pitanje je li to njegovo stvarno ime i prezime, ja se recimo mogu predstaviti kao Johnny Depp, to ne znači da jesam on), pa onda možete doći i do adrese.

 

Drugo,ako je izvan moga mjesta boravka da li to znači da ja moram tužbu dignuti u njegovom mjestu boravka?

 

Ovo je odlično pitanje, jer kazneno pravo dosada još nije na adekvatan riješilo pitanje "mjesta počinjenja djela", koje je počinjeno na netu, a samim time i pitanje mjesno nadležnog suda. Jednostavno se time ne zamaraju, ali bit će problema s tim u budućnosti. No, vi možete doskočiti ovom problemu, primjenom čl. 20. st. 2. ZKP-a, koji veli kako se "privatna tužba može podnijeti i sudu na čijem području okrivljenik ima prebivalište ili boravište".

 

Treće,svakako sam neizmjerno uvrijeđen njegovim riječima no znam da je pravo nešto drugo,nema tu osjećaja i zato bih postavio pitanje koliko je utiživa slijedeća uvreda:

"cijelo vrijeme se mislim jesi li ti peder bisexualac ili samo pedofil !!! molim da mi rasteretiš misli. "

 

Uvreda je negativan vrijednosni sud, koji se sastoji u omalovažavanju druge osobe. Kod nje nije bitno da li se uvrijeđena osoba osjeća uvrijeđeno, već se činjenica omalovažavanja procjenjuje objektivno. U ovom vašem slučaju, osim već spomenutog pitanja je li osoba koja vas je uvrijedila doista imena i prezimena kojim se predstavlja, postavit će se i pitanje je li ta uvreda doista bila namijenjena vama. Sami ste rekli da se to desilo u nekoj raspravi o nekoj temi na Face-u, on se može braniti kako to nije bilo namijenjeno vama već nekom drugom korisniku. A za uvredu morate imati dokazanu namjeru okrivljenika da je baš vas htio uvrijediti.

 

Ja vas razumijem da vas ovo smeta, i nemojte ovo sad kaj ću napisati krivo shvatiti, ali da su svi "revni" poput vas u obrani ugleda i časti, kazneni sudovi u RH bili bi zatrpani ovakvim privatnim tužbama, dovoljno je samo da pogledate bilo koji "jači" forum (da sad ne radim reklamu nikome), pogotovo gdje sudjeluju osobe iz "regije" (dakle ne samo RH), to doslovce vrvi sa uvredama i nerazumljivom mržnjom.

 

I još jedna bitna stvar - ako je ovaj vaš počinitelj maloljetan, tada vi ne možete podnijeti privatnu tužbu protiv njega, jer u postupku protiv maloljetnika nema ni privatnog tužitelja ni oštećenika kao tužitelja. U takvom slučaju morate se obratiti državnom odvjetništvu, koje će odlučiti hoće li ili neće ići u postupak, jer oni su jedini zakonom ovlašteni tužitelj u postupku protiv maloljetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem se na odgovoru. Što se tiče uvrede ona je izrečena s mojim punim imenom i prezimenom tako da ne ostavlja sumnju kome je bila namijenjena. Samo uvijek buni to da se mora dokazati namjera. Ne znam,osim vrijeđanja ili klevetanja ili omalovažavanja,neki drugi razlog zašto bi netko nekome to rekao. Osoba je punoljetna.

 

Još jednom zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija